«ΠΟΥ χάνονται συνεχώς οι συνάδελφοι του ΠαΣοΚ,βρε παιδιά;Εμείς δύο μήνες τώρα…βαράμε μύγες αφού δεν έχουμε ψηφίσει ούτε ένα νομοσχέδιο και αυτοί όλο τρέχουν…» σχολίαζε τις προηγούμενες ημέρες «γαλάζιος» βουλευτής. «Πάνε για… εργασιοθεραπεία στους ΚΤΕ» του απάντησε παρακαθήμενος που ήταν γνώστης των επανειλημμένων συνεδριάσεων που οργανώνει σε καθημερινή βάση η «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα μέλη της οποίας έχουν κατανεμηθεί σε 19 διαφορετικούς Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ). Οι ιθύνοντες της ΚΟ του ΠαΣοΚ φαίνεται ότι έχουν πάρει τοις μετρητοίς την εξαγγελία του κ. Γ. Παπανδρέου ότι «οι βουλευτές μας δεν θα είναι απλοί χειροκροτητές της κυβέρνησης» και απαιτούν από τους υπουργούς πριν από κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν να προηγείται διαβούλευση με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό τις προηγούμενες εβδομάδες προγραμματίστηκαν δεκάδες συσκέψεις στις οποίες οι περισσότεροι συμμετέχοντες υπουργοί «δεινοπάθησαν» αφού υποχρεώθηκαν να ακούνε από τη μία «γκρίνιες» για καθυστερήσεις και από την άλλη ενστάσεις ή και αμφισβητήσεις για τις εξαγγελίες τους, όπως και πιέσεις για αλλαγή πορείας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην «κρησάρα» στην οποία υποβάλλονται οι υπουργοί δεν έχουν οι πολλοί νέοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αντιθέτως, τον τόνο δίνουν «παλαιές καραβάνες» του ΠαΣοΚ που έχουν θητεύσει κατά το παρελθόν σε υπουργικά γραφεία και τώρα επιδίδονται σε έναν ιδιότυπο ρόλο θεματοφυλάκων τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματός τους.

Το έναυσμα άλλωστε το έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος με μια ασυνήθιστη για το αξίωμά του κίνηση έλαβε μέρος στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών και στην τοποθέτησή του άσκησε κριτική στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την ακύρωση του μέτρου της απόσυρσης των αυτοκινήτων με ταυτόχρονη διατήρηση των αυξημένων τελών κυκλοφορίας.

Η φωνή των βουλευτών
Στην ίδια συνεδρίαση που είχε ως αντικείμενο το πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης αρκετοί βουλευτές ζήτησαν διεύρυνση των δικαιούχων, κάτι που όντως έγινε τις επόμενες ημέρες προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση «αφουγκράστηκε τη φωνή των βουλευτών που είναι αυθεντικοί εκφραστές της κοινωνίας». Αλλοι, ωστόσο, διείδαν πίσω από αυτή τη διαδικασία την αμφισβήτηση των αποφάσεων του οικονομικού επιτελείου. Μια αμφισβήτηση που έγινε εντονότερη όταν λίγες ημέρες μετά ένας άλλος αξιωματούχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συνάμα Γραμματέας τής ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος κ. Χ. Παπουτσής, εξέφρασε από του βήματος της Βουλής τη διαφωνία του για την εισοδηματική πολιτική στον δημόσιο τομέα για τον επόμενο χρόνο που είχε μία ημέρα νωρίτερα εγκριθείμαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό- από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που συνάντησε αντιρρήσεις από «πράσινους» συναδέλφους του. Πιο δύσκολες ώρες πέρασε στον αρμόδιο ΚΤΕ Περιβάλλοντος η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία με το που ξεκίνησε η συνεδρίαση δέχθηκε τα πρώτα πυρά επειδή είχε δώσει για ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής χωρίς να συζητήσει με τους κυβερνητικούς βουλευτές. «Είναι επείγον και δεν έπρεπε να χάσουμε χρόνο» δικαιολογήθηκε η υπουργός, η οποία χρειάστηκε εν συνεχεία να δώσει πολλές διευκρινίσεις για τις ρυθμίσεις που ετοίμασε και κυρίως για την κατάργηση διατάξεων νόμου του 2003 που- «με σημαντικό πολιτικό κόστος», όπως ειπώθηκε- είχαν ψηφιστεί επί της θητείας στο υπουργείο Γεωργίας του κ. Γ. Δρυ. Κατά τους ενιστάμενους κυβερνητικούς βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ε. Αργύρης, ο οποίος ήταν υφυπουργός στο Γεωργίας όταν ψηφίστηκε ο νόμος 3208/2003, επανέρχεται η αποκλειστική αρμοδιότητα του δασάρχη στον καθορισμό του τι είναι δάσος, ενώ αλλάζουν τα κριτήρια για να χαρακτηρισθεί μια έκταση δάσος (από δασοκάλυψη 25% επί του εδάφους σε 15%, σύμφωνα με το νομοσχέδιο), αλλαγή που δημιουργεί πολλά προβλήματα στους «δασωθέντες αγρούς» της ελληνικής περιφέρειας. «Αν δεν καταργηθεί ο προηγούμενος νόμος, δεν πρόκειται να κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης» επέμεινε η κυρία Μπιρμπίλη, η δίωρη παρουσία της οποίας στον ΚΤΕ δεν ήταν αρκετή για να πείσει τα κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που της ζήτησαν να επανέλθει όταν θα επίκειται η έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η πρακτική να συνέρχεται ο αρμόδιος ΚΤΕ του ΠαΣοΚ πριν από κάθε συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής για τη συζήτηση είτε των προσχεδίων νόμου είτε των νομοσχεδίων έχει ήδη κατοχυρωθεί και μέχρι στιγμής τηρείται από όλους τους υπουργούς. Ετσι την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη παρουσίασε το προσχέδιο της πρώτης νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου της που αφορά την «ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά» αρχικώς στους κυβερνητικούς βουλευτές. Οι τελευταίοι τόσο στην εσωκομματική διαδικασία όσο και στη συνεδρίαση της επιτροπής που ακολούθησε ζήτησαν να επεκταθεί η «αμνηστία» των δανειοληπτών που βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» με διεύρυνση του χρονικού ορίου για τη διαγραφή δυσμενών καταγραφών αλλά και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν από την 1.1.2008. «Ακούσαμε τους βουλευτές μας και θα κάνουμε τροποποιήσεις όπου χρειαστεί» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση η υπουργός Οικονομίας.

Υπουργική διαλλακτικότητα
Διαλλακτικός έναντι των συναδέλφων του εμφανίστηκε και ο πολύπειρος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας, ο οποίος εμφανίστηκε στον έναν από τους δύο ΚΤΕ που υφίστανται στο ΠαΣοΚ για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του (ένας για τις Υποδομές και ένας για τις Μεταφορές). «Ακουσα με πολύ ενδιαφέρον τις απόψεις σας, που λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου» δήλωσε σχολιάζοντας τις ενστάσεις συναδέλφων του ότι «θα περιπλέξει παρά θα βοηθήσει τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα των δημοσίων έργων» ο σχεδιασμός για τη συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής η οποία θα αναθέτει τα δημόσια έργα.

Αντεπίθεση Μπατζελή
«Δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι»
Ηυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισμό «σιδηρά κυρία» που της έχουν αποδώσει συνάδελφοί της στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Γεωργίας. «Μην παραπλανάτε τον λαό» είπε ευθέως στους «πράσινους» βουλευτές που της ζητούσαν να ακολουθήσει την «πρακτική Χατζηγάκη» και να μοιράσει κατ΄ εξαίρεση «αποζημιώσεις για ακαρπία» σε καλλιεργητές διαφόρων περιφερειών. «Εμείς δεν θα κάνουμε αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι και τώρα μας κυνηγούν οι Βρυξέλλες» συμπλήρωσε η κυρία Μπατζελή, η οποία αντέδρασε επίσης έντονα, όπως και ο παρακαθήμενος υφυπουργός κ. Μ.Καρχιμάκης, όταν ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Καρτάλης διαμαρτυρήθηκε «σας ψάχνω σαράντα ημέρες και δεν σας βρίσκω στο τηλέφωνο». «Σε ποιο τηλέφωνο καλούσες; Γιατί δεν νομίζω να υπάρχει εδώ συνάδελφος που να μας ζήτησε και να μη βγήκαμε στο τηλέφωνο» του απάντησε σχεδόν με ένα στόμα το υπουργικό δίδυμο.