ΓΕΝΕΥΗ Σε περίπου 800 ανέρχονται ως τώρα οι νεκροί σε όλο τον κόσμο από τη νέα γρίπη (Η1Ν1), σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Οργανισμός συμπεραίνει ότι ο νέος ιός έχει ήδη επεκταθεί σε 160 χώρες, αλλά η συμπτωματολογία της νόσου παραμένει σε γενικές γραμμές «ήπια».«Προς το παρόν δεν έχουμε δει αλλαγές στη “συμπεριφορά” του ιού. Αυτό που ακόμη διακρίνουμε είναι μια γεωγραφική εξάπλωση της νόσου» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ.

Ο κ. Χαρτλ τόνισε επίσης ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίων για τη γρίπη θα πρέπει να είναι έτοιμες στο βόρειο ημισφαίριο «νωρίς το φθινόπωρο», και υποσχέθηκε πως «δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός» όσον αφορά τις κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια λήψης του εμβολίου. Ως γνωστόν ο ΠΟΥ έχει υποσχεθεί 150 εκατομμύρια δόσεις από δύο φαρμακοβιομηχανίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες- που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν εμβόλια και αντι-ιικά φάρμακα- και διαπραγματεύεται με άλλες εταιρείες για περισσότερες δόσεις με προορισμό πάντοτε τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕCDC) αυτή τη φορά, μόνο στην Ευρώπη καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο, από το απόγευμα της Τετάρτης ως το απόγευμα της Πέμπτης, 1.671 νέα κρούσματαο μεγαλύτερος αριθμός που έχει παρατηρηθεί, καθώς οι αντίστοιχοι αριθμοί των προηγούμενων δύο ημερών ήταν 552 και 212 κρούσματα. Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν πεθάνει στη Γηραιά Ηπειρο 35 άνθρωποι από τη νέα γρίπη, 31 εκ των οποίων στη Βρετανία όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 11.159 κρούσματα. Ακολουθεί η Γερμανία με 2.455 κρούσματα- στην πλειονότητά τους τουρίστες που επιστρέφουν από διακοπές σε «προβληματικές» χώρες.

Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό η Λατινική Αμερική, με περισσότερους από 200 νεκρούς, οι περισσότεροι στην Αργεντινή και στη Χιλή, παρά την απόφαση των Αρχών να κλείσουν σχολεία και πλήθος άλλους κοινόχρηστους χώρους επί αρκετές εβδομάδες. Μάλιστα οι ηγέτες της περιφερειακής ένωσης Μercosur, στην οποία συμμετέχουν τα περισσότερα λατινοαμερικανικά κράτη, συγκεντρώθηκαν εκτάκτως τη Πέμπτη στην Ασουνσιόν της Παραγουάης για να συζητήσουν κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας.