Ηέντονη κινητικότητα στο Σκοπιανό, την οποία είχε προαναγγείλει «Το Βήμα», ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου. Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς έχει καλέσει εκείνη την ημέρα στη Γενεύη τους διαπραγματευτές Ελλάδος και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) κκ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι αντιστοίχως, για μια πρώτη διερευνητική επαφή εν όψει ενός νέου γύρου συνομιλιών. Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς θα βρεθεί στα Σκόπια και στην Αθήνα το τριήμερο 6-8 Ιουλίου. Η κυρία Μπακογιάννη αναμένεται επίσης να συναντηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΑΣΕ με τον σκοπιανό ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι. Με την πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στον φάκελό του, αλλά και την πλήρη υποστήριξη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στον ρόλο του, ο διαπραγματευτής θα προσπαθήσει να σπάσει τον φαύλο κύκλο ακολουθώντας τη φόρμουλα του «διπλού πακέτου». Θα επιχειρήσει να εστιάσει στο όνομα, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τα «αγκάθια» περί «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», χωρίς να αποκλείεται και η συζήτησή τους σε διμερές επίπεδο.

Η Αθήνα θα πρέπει επίσης να βρει τρόπο να ξεφύγει από τον σκόπελο του εύρους χρήσεως. Οι Σκοπιανοί έχουν αρχίσει σε ιδιωτικές συζητήσεις να μιλούν προσεκτικά υπέρ ενός ονόματος που θα ισχύει erga omnes, αποφεύγοντας όμως περαιτέρω διευκρινίσεις. Το «όπλο» του δημοψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι εκ μέρους της πΓΔΜ, όπως επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ.

Ωστόσο, οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στο Σκοπιανό είχαν ως προϋπόθεση ένα καλό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση Καραμανλή στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω λόγω της σημαντικής ανόδου του ΛΑΟΣ. Το κόμμα αυτό είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που σε συνδυασμό με τη σκληρή στάση που τηρεί στα εθνικά θέματα δυσχεραίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς.