Πλασματικό αποδεικνύεται σε πλείστες όσες περιοχές της χώρας το «ρεκόρ» αποχής που καταγράφηκε την Κυριακή των ευρωεκλογών. Το φαινόμενο είναι μεν υπαρκτό, δεν έχει ωστόσο το μέγεθος που δηλώνουν οι απόλυτοι αριθμοί. Το χάσμα ανάμεσα σε εγγεγραμμένους και ψηφοφόρους δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι τελευταίοι προτίμησαν εν πολλοίς τις παραλίες, αλλά και στην κρατική ολιγωρίατόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και των περισσοτέρων δήμων – που δεν έχουν φροντίσει να επικαιροποιήσουν τους εκλογικούς καταλόγους.

Το Εθνικό Δημοτολόγιο, έργο εθνικής εμβέλειας, παραμένει ανολοκλήρωτο: δήμοι και κοινότητες αφήνουν στους καταλόγους τους ψηφοφόρους που έχουν μεταναστεύσει προ πολλού, ακόμη και κάποιους που έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο. Την ίδια στιγμή το υπουργείο παραπέμπει στο μέλλον τη συνένωση των κατά τόπους δημοτολογίων και τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων, που θα επέτρεπε τη διασύνδεση με τους εκλογικούς καταλόγους και την εξαγωγή έγκυρων συμπερασμάτων για τις αναμετρήσεις.

Οι αναλύσεις περί αποχής συναντούν τις αντιδράσεις των νομαρχών πολλών εκ των περιοχών που ανήκουν στο… top 5 του φαινομένου.

«Από τους περίπου 56.000

εγγεγραμμένους, στην πραγματικότητα ψηφίζουν οι 20.000

– 25.000» τονίζει ο κ. Δ. Γεωργάτος , νομάρχης Κεφαλλονιάς, νησί που ήλθε πρώτο στα ποσοστά αποχής (63,1%). «Στις προηγούμενες ευρωεκλογέςπροσήλθαν στις κάλπες 22.964, την περασμένη Κυριακή 20.861. Αυτή είναι η πραγματική διαφορά. Είναι κρίμα να παρουσιάζεται τέτοια εικόνα για την Κεφαλλονιά». Ο κ. Π. Βογιατζής , νομάρχης Λέσβου- εκεί όπου η αποχή άγγιξε το 57,1%-, επιμένει για τους ίδιους λόγους ότι το τοπικό φαινόμενο «δεν ενέχει κανένα βαρύγδουπο πολιτικό μήνυμα. Η αποχή το 2004 κυμάνθηκε επίσης υψηλά, στο 52,4%».

«Ρ ίξτε μια ματιά στις περιοχέςστις οποίες η αποχή χτύπησε “κόκκινο”:πρόκειται για νομούς με μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα» σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Π. Φούρκας, νομάρχης Λακωνίας- το σχετικό ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα, 61,2%. «Η πραγματική αποχή εκτιμάται στο 15%-18%» καταλήγει ο ίδιος. «Η Χίοςως προς την αποχήκινήθηκε με διαφορά περίπου 5 μονάδων από την προηγούμενη αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο» εξηγεί ο οικείος νομάρχης κ. Π. Λαμπρινούδης. «Στην αποχή προσμετρούνται οι ναυτικοί, ακόμη και όσοι εκ των ετεροδημοτών αποφάσισαν να ψηφίσουν στους τόπους κατοικίας τους. Είναι απολύτως παραπλανητικό το ποσοστό του 56,5% για το νησί».