Η συμμετοχή των Ολλανδών στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν περιορισμένη. Το 2004 ψήφισε μόλις το 39% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου. Ανάμεσα στα κεντρικά διακυβεύματα των εφετινών εκλογών περιλαμβάνεται το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών. Μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την οποία διενήργησε το Ευρωβαρόμετρο, ανεβάζει το αναμενόμενο ποσοστό συμμετοχής στο 47%. Τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση της συμμετοχής αναμένεται ότι θα καρπωθεί- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- το ακροδεξιό κόμμα του βουλευτή Γκερτ Βίλντερς. Ο ακροδεξιός επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη επειδή σε περυσινή ταινία του εξίσωνε το Ισλάμ με τη βία και παρομοίαζε το Κοράνι με το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου». Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε υπεραμύνθηκε της δικαστικής απόφασης κρίνοντας ότι σκοπός της συγκεκριμένης ταινίας «δεν ήταν άλλος από την προσβολή» και ότι κακώς το Ισλάμ εξισώνεται με πράξεις βίας. Τον Ιανουάριο απαγορεύτηκε η είσοδος του Βίλντερς στη Βρετανία εξαιτίας του φόβου ότι η παρουσία του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Στην Ολλανδία ο Βίλντερς ζει υπό αστυνομική προστασία λόγω των απειλών που έχει δεχθεί για τη ζωή του. Το κόμμα του ελέγχει εννέα από τις 150 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ολλανδίας.

Παρά ταύτα, ο ευρωσκεπτικισμός και οι θέσεις του για τη μετανάστευση οδήγησαν στα ύψη τη δημοφιλία του στην Ολλανδία και ενίσχυσαν το κόμμα του στις μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές- είναι πιθανόν να κερδίσει τρεις θέσεις στη νέα Ευρωβουλή. Το Κόμμα της Ελευθερίας

εναντιώνεται στην υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ και ζητεί μικρότερη συνεισφορά στα οικονομικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον προϋπολογισμό της Ολλανδίας. Βασικό στοιχείο της ρητορικής του είναι η επισήμανση των «κινδύνων» από την ενσωμάτωση ισλαμικών στοιχείων στον ολλανδικό πολιτισμό και η καλλιέργεια της μισαλλοδοξίας προς την αυξανόμενη μουσουλμανική κοινότητα.

Το πολιτικό σύστημα της Ολλανδίας είναι η συνταγματική μοναρχία. Το κοινοβούλιο αποτελείται από δύο νομοθετικά σώματα και τα μέλη και των δύο Βουλών εκλέγονται για τέσσερα χρόνια. Η βασίλισσα Βεατρίκη διόρισε πρωθυπουργό τον Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, επικεφαλής συμμαχίας τριών κομμάτων, τον Φεβρουάριο του 2007, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι Χριστιανοδημοκράτες του Μπαλκενέντε κυβερνούν μαζί με το Εργατικό Κόμμα και τη Χριστιανική Ενωση. Τα τρία αυτά κόμματα μοιράζονται

τις θέσεις ευρωβουλευτών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2008 η κυβέρνηση της Ολλανδίας εθνικοποίησε την ολλανδική μονάδα τραπεζικής του προβληματικού βελγο-ολλανδικού ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε κυβερνητικό «πακέτο στήριξης» ύψους 20 δισ. ευρώ για τις τράπεζες της χώρας. Ακολούθησε η «ένεση ρευστότητας» 10 δισ. ευρώ για τον χρηματοοικονομικό όμιλο ΙΝG, η ενίσχυση με 3 δισ. ευρώ προς την ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία Αegon ΝV και το «σωσίβιο» 750 εκατ. ευρώ στην τράπεζα SΝS Reaal. Το τελευταίο διάστημα τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση μείωσε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζομένους. Επίσης έλαβε μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και μείωσε την εταιρική φορολογία.