Στο Λουξεμβούργο οι ευρωεκλογές διεξάγονται εφέτος την ίδια ημέρα με τις εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ταυτοχρόνως πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Το 1995 είχε αντικαταστήσει τον

Ζακ Σαντέρ όταν εκείνος έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Χριστιανοσοσιαλιστής πολιτικός συνεχίζει ως πρωθυπουργός από το 2004 με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και επιθυμεί την ανανέωση της θητείας του. Το πολιτικό σύστημα στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου είναι η συνταγματική μοναρχία με κοινοβουλευτικό σύστημα ενός νομοθετικού σώματος.

Η πολιτική ζωή χαρακτηρίζεται από τη μακροβιότητα και την εν γένει σταθερότητα των κυβερνήσεων. Το ήρεμο κλίμα διαταράχθηκε ωστόσο το 2008 όταν ο Μέγας Δούκας Ερρίκος δήλωσε ότι η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να υπογράψει νόμο που ψήφισε η Βουλή και επέτρεπε την ευθανασία. Το Χριστιανοσοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Γιούνκερ, το οποίο είχε αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι σέβεται τις ενστάσεις του Μεγάλου Δούκα. Σημείωσε ωστόσο ότι «αν το κοινοβούλιο εγκρίνει ένα νόμο, τότε πρέπει να εφαρμόζεται». Το κυβερνητικό κόμμα ηττήθηκε στην ψηφοφορία στη Βουλή για το θέμα της ευθανασίας, επειδή μερίδα των βουλευτών του συντάχθηκε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, υπέρ του νόμου. Η κρίση επιλύθηκε τελικώς με συνταγματική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2008 και περιόρισε τις εξουσίες του μονάρχη, ο οποίος δεν έχει πια το δικαίωμα να απορρίπτει τους νόμους. Χριστιανοσοσιαλιστές Φιλελεύθεροι και Πράσινοι θα λύσουν τις διαφορές τους στις διπλές κάλπες.

Στο Λουξεμβούργο διατηρεί την έδρα του το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), ένα από τα βασικότερα θεσμικά όργανα του συστήματος διοίκησης της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στην ίδια πόλη παραμένει η Γενική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι διοικητικές υπηρεσίες του. Η χώρα υιοθέτησε το ευρώ τον Ιανουάριο του 2002. Σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2005 οι πολίτες υπερψήφισαν το Ευρωσύνταγμα, το οποίο είχαν καταψηφίσει νωρίτερα την ίδια χρονιά οι γάλλοι και οι ολλανδοί ψηφοφόροι. Ο πρωθυπουργός της χώρας ήρθε πρόσφατα σε σύγκρουση με τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Υποστήριξε ότι δεν τήρησαν τον λόγο τους κατά τη σύνοδο του G20, όταν συμπεριέλαβαν το Λουξεμβούργο στη λίστα των φορολογικών παραδείσων. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένος» μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel» και ανέφερε ότι τον είχαν διαβεβαιώσει πως κανένα από τα μέλη της ΕΕ δεν θα έμπαινε σε αυτή τη λίστα. Η οικονομική δραστηριότητα στο Λουξεμβούργο βασίζεται

στον τραπεζικό τομέα, στον ασφαλιστικό κλάδο και στη χαλυβουργία. Ωστόσο το μικρό κράτος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για μη συμμόρφωσή του με τα διεθνή φορολογικά πρότυπα. Οσοι Ευρωπαίοι το προτιμούν για να ανοίξουν εκεί την επιχείρησή τους ή για να τοποθετήσουν στις τράπεζές του τα χρήματά τους, γλιτώνουν σημαντικά ποσά από τη χαμηλή φορολογία σε σύγκριση με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παρά τις αντιδράσεις σε επίπεδο δηλώσεων, το Λουξεμβούργο ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες συνομιλίες για μια διμερή φορολογική συνθήκη με το Λιχτενστάιν, το οποίο επίσης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των φορολογικών παραδείσων στην οποία κατέληξε το G20. Το σύστημα που θα προκύψει θα είναι συμβατό με τα πρότυπα που έχουν τεθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, η συνθήκη θα υπογραφεί ως το τέλος του έτους.