Ω ς «πρόβα τζενεράλε» εν όψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 5 Ιουλίου, θεωρούνται στη Βουλγαρία οι ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, τις δεύτερες στις οποίες μετέχει η πρώην κομμουνιστική χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007. Το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές είναι το κεντροδεξιό κόμμα Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας, του οποίου ηγείται ο δημοφιλής δήμαρχος της Σόφιας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ενα από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τροφοδοτούν την ένταση στη βαλκανική χώρα είναι αυτό της εκτεταμένης διαφθοράς. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επανειλημμένως επικρίνει τις βουλγαρικές αρχές για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων. Υπολογίζεται ότι πριν ακόμη από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Σόφια είχε λάβει από τον κοινοτικό προϋπολογισμό κονδύλια τα οποία προσέγγιζαν τα δύο δισ. ευρώ Τον Ιούλιο του 2008, κατόπιν καταγγελιών για διαφθορά, οι Βρυξέλλες πάγωσαν 800 εκατ. ευρώ, ενώ 220 εκατ. ευρώ χάθηκαν οριστικά. Τον Μάιο του 2009 «ξεπάγωσαν» περίπου 115 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013, η Βουλγαρία θα λάβει περίπου 12 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Βούλγαροι δεν εμπιστεύονται τους κρατικούς θεσμούς. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 80% της κοινής γνώμης εμπιστεύεται περισσότερο τους κοινοτικούς θεσμούς παρά τους εθνικούς. Παρ΄ όλα αυτά, η αποχή προβλέπεται να είναι και πάλι υψηλή, καθώς στις ευρωεκλογές του 2004 η συμμετοχή ξεπέρασε ελαφρά το 28%.

Ενδεικτικό της παθογένειας του βουλγαρικού πολιτικού συστήματος είναι ότι

επιτρέπεται σε πολλούς αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, εναντίον των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Χαρακτηριστικά, μόλις την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο της Σόφιας διέκοψε την εξέταση των καταγγελιών εναντίον ενός πρώην πολιτικού που έγινε επιχειρηματίας, του Αλεξάντερ Τομόφ, ο οποίος κατηγορείται για πλαστογράφηση εγγράφων και κατάχρηση ποσού 18 εκατ. ευρώ. Ο λόγος ήταν ότι ο κ. Τομόφ ενεγράφη ως επικεφαλής της ευρωλίστας του κόμματός του, της Βουλγαρικής Σοσιαλδημοκρατίας.

Η Βουλγαρία είναι ένα από τα αρχαιότερα κράτη της Ευρώπης. Περίπου 85% του πληθυσμού της είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και 13% μουσουλμάνοι. Επίσης, περίπου το 10% του πληθυσμού είναι τουρκικής καταγωγής και το 3% Ρομά. Μετά τον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βουλγαρία περιήλθε στη σφαίρα επιρροής της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η πτώση του υπαρκτού

σοσιαλισμού άνοιξε τον δρόμο για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Παρά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στη σύσφιγξη των σχέσεων της Σόφιας με την Ουάσιγκτον, η Βουλγαρία προσπαθεί να διατηρεί την ισορροπία και στις σχέσεις με τη Ρωσία. Για τον λόγο αυτό, πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και πολιτικοί αναλυτές, την έχουν αποκαλέσει «Δούρειο Ιππο» της Μόσχας εντός της ΕΕ. Η συνεργασία Σόφιας- Μόσχας είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και στον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βουλγαρική οικονομία θα εμφανίσει συρρίκνωση περίπου 1,5% το 2009, ενώ για το 2010 προβλέπεται στασιμότητα. Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει σε 8% το 2009 και ο πληθωρισμός θα μειωθεί λόγω ύφεσης από το 12% το 2008 σε κάτω από 4% το 2009.