Δεχθήκαμε ερωτήματα από αναγνώστες μας σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της δημοσκόπησης της Κάπα Research για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο ντιμπέιτ.

Η δημοσκόπηση δεν πραγματοποιήθηκε μέσω του Διαδικτύουόπως εσφαλμένα αναφέρθηκε- σε ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές. Οπως δηλώνει η Κάπα Research στην ταυτότητα της έρευνας, ήταν μια κλασικού τύπου τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 856 ατόμων που παρακολούθησαν την τηλεμαχία. Αντίστοιχες έρευνες είχαν γίνει και στα προηγούμενα ντιμπέιτ, του 2007 και του 2004. Το δείγμα είναι τυχαίο, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, που δήλωσαν ότι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ. Στο Ιnternet τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στον δικτυακό τόπο του «Βήματος» στις 23.45.

Οταν προετοιμάζεται η κάλυψη ενός σημαντικού γεγονότος όπως το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, η τηλεοπτική μετάδοση μιας συζήτησης ή, πολύ περισσότερο, η παρουσίαση των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι σχετικές σελίδες προετοιμάζονται αρκετά πιο πριν ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τα τελικά αποτελέσματα. Και, όπως στην περίπτωση του χθεσινού ντιμπέιτ, εμφανίζονται νωρίτερα με την ένδειξη: «Εδώ θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης (ή της τηλεοπτικής μετάδοσης) τη ΧΧΧΧ ώρα». Ετσι, αν κάποιος επισκεφθεί τις σχετικές σελίδες στις οποίες παρουσιάστηκε η χθεσινή δημοσκόπηση, θα δει να αναφέρεται ότι έχουν δημιουργηθεί λίγο μετά τις 20.00 και οι κάρτες των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών διαμορφώθηκαν στις 23.44.