Μια πολιτική σύναξη που θα παραπέμπει στις ημέρες του 1997, λίγες εβδομάδες πριν από την εκλογή του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας από το 4ο συνέδριο, θα γίνει το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης στο Ζάππειο Μέγαρο. Βουλευτές, νυν και πρώην, που πρωταγωνίστησαν στην ανάδειξη του κ. Καραμανλή στην προεδρία της ΝΔ, θα τιμήσουν τον πρώην υπουργό κ. Ι. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης της υποψηφιότητας του Πρωθυπουργού, για την προσφορά του στην πολιτική.

Η απόφαση του κ. Βαρβιτσιώτη να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική μετά τις ευρωεκλογές ενεργοποίησε όλα εκείνα τα στελέχη που συμπορεύτηκαν μαζί του το 1997 και αποφάσισαν να συστήσουν την Ομάδα Πρωτοβουλίας για να διοργανώσουν μια «εκδήλωση σεβασμού», όπως αναγράφεται στην πρόσκληση. Εν μέσω των σεναρίων της «δελφινομαχίας» που διακινούνται από ορισμένες πλευρές στο εσωτερικό της ΝΔ, τα 25 «γαλάζια» στελέχη, πρώην και νυν βουλευτές, νυν νομάρχες και κρατικοί αξιωματούχοι, παρεμβαίνουν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κυβερνών κόμμα. Με την κίνησή τους, η οποία δεν θα είναι και η μόνη, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες, θέλουν να στείλουν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως να δείξουν ότι δεν θα διστάσουν να παρεμβαίνουν όποτε κρίνουν ότι είναι σκόπιμο για το καλό της κεντροδεξιάς παράταξης. Ενα ισχυρό μήνυμα γι΄ αυτούς είναι και η συγκεκριμένη εκδήλωση που θα υπενθυμίσει με τον καλύτερο τρόπο πώς συνασπίστηκε η ομάδα των 25 βουλευτών και διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στο παρασκηνιακό παιχνίδι και κυρίως πώς η στάση του κ. Βαρβιτσιώτη έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του κ. Καραμανλή.

Μεταξύ των στελεχών που συμμετέχουν στην Ομάδα Πρωτοβουλίας είναι τα μέλη της πάλαι ποτέ ισχυρής ομάδας των «λοχαγών», μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, που είχαν αποφασίσει το 1997 να προσεγγίσουν τον τότε αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Βαρβιτσιώτη. Οι κκ. Αθ. Νάκος (υφ. Εσωτερικών) και Σ. Τσιτουρίδης ανεβαίνουν στο σπίτι του, στη Φιλοθέη. «Πρόεδρε, με Εβερτ και Σουφλιά πάμε σε τυφλή σύγκρουση, χρειάζεται τρίτη λύση» του προτείνουν. «Συμφωνώ, συμφωνώ» απαντά αμέσως ο κ. Βαρβιτσιώτης, η απόφαση του οποίου μέτρησε αρκετά για τις εσωκομματικές ισορροπίες και την ανατροπή των ως τότε δεδομένων ώστε ο κ. Καραμανλής να αποκτήσει τη δυναμική που χρειαζόταν για να εκλεγεί αρχηγός σε ηλικία μόλις 41 ετών. Οι λοχαγοί επιμένουν στην «τρίτη λύση» και κλείνουν ραντεβού και με άλλους βουλευτές στην οικία Βαρβιτσιώτη, στη Φιλοθέη. Στις 2 το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 1997, στο κεφαλόσκαλο της οικίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης, πλαισιωμένος από τους βουλευτές της ΝΔ, διαβάζει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ένα σύντομο κείμενο που καταλήγει: «Με τα σημερινά δεδομένα πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα της εκλογής ηγεσίας του κόμματος από τη νέα γενιά της παρατάξεώς μας». Εκεί ήταν οι κκ. Γ. Αλογοσκούφης , Αθ. Βαρίνος, Αθ. Δαβάκης, Γ. Καλός, Γ. Καρασμάνης, Αν. Καραμάριος , Κ.Καραμηνάς, Β.Κορκολόπουλος , Θ. Λεονταρίδης, Λ. Λυμπερακίδης , Π.Μελάς, Αθ.Νάκος, Ν.Νικολόπουλος , Γ. Ορφανός, Ελ. Παπαγεωργόπουλος , Στ. Παπαδόπουλος , Χαρ. Παπαθανασίο υ, Β. Πάππας , Ευ. Πολύζος, Θ. Σκρέκας, Ν. Τσιαρτσώνης, Σ. Τσιτουρίδης, Α. Φούσσας, Αθ. Χειμάρας, Π. Ψωμιάδης , που υπογράφουν την πρόσκληση, αλλά και οι κκ. Σπ. Σπύρου και Απ. Σταύρου και ο Χρήστος Βυζοβίτης. Η σύναξη των «καραμανλικών» αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ σε μια χρονική περίοδο που αρκετοί αρέσκονται στα σενάρια «δελφινομαχίας» και στις παρασκηνιακές κινήσεις που καταγράφονται. Οι περισσότεροι βουλευτές που διατηρούν επικοινωνία και ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των «καραμανλικών» επιμένουν ότι θα στηρίξουν τον Πρωθυπουργό ως τη στιγμή που θα αποφασίσει να αποχωρήσει. Τι θα κάνουν στο μέλλον; Αν και δυσαρεστημένοι ορισμένοι από τις επιλογές του κ. Καραμανλή, λένε ότι θα δουν τι θα πράξουν, ενώ είναι ιδιαίτερα σημειολογικό ότι από την προαναφερόμενη ομάδα μόνο ο κ. Νάκος συμμετέχει πλέον στην κυβέρνηση.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κ. Βαρβιτσιώτη αλλά και η ομιλία του πρωήν υπουργού και προέδρου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» κ. Π.Μολυβιάτη, ενώ στην εκδήλωση, την οποία θα χαιρετίσει και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, θα μιλήσουν ο κ. Λ. Κύρκος και ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Στ.Λαμπρινίδης (για την πορεία του στην Ευρωβουλή). Η στάση του κ. Βαρβιτσιώτη την «επόμενη ημέρα» θα έχει βαρύνουσα σημασία καθώς είναι από τους «βαρόνους» του κόμματος.