ΥΠΕΡ μιας μεγάλης κεντροδεξιάςαστικήςπαράταξης τάσσεται η επικεφαλής του ΛΑΟΣκυρία Νίκη Τζαβέλλα
με συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής». Μιλάει
με θέρμη για την επιλογή της να συστρατευθεί με το κόμμα του κ. Γ. Καρατζαφέρη και εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο της συνεργασίας ΝΔ και ΛΑΟΣστο πλαίσιο της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης. Επισημαίνει τα ενοχικά σύνδρομα της Κεντροδεξιάς και
την επικράτηση της συνωμοσίας της σιωπής και της ισορροπίας του τρόμου και κατηγορεί την Αριστερά για παλιμπαιδισμό, ισχυριζόμενη ότι η χώρα είναι όμηρος μιας αριστερής θολοκουλτούρας με χαρακτηριστικά φασιστικού δογματισμού.

– Είστε μια από τις εκπλήξεις των ευρωψηφοδελτίων.Σας εξέπληξε η υποδοχή που σας έγινε;

«Πράγματι, διαπίστωσα έκπληξη». – Πού το αποδίδετε αυτό; «Η κοινή γνώμη έχει βαρεθεί την ανακύκλωση των ίδιων πολιτικών προσώπων στην πολιτική σκηνή. Ημουν έκπληξη γιατί έφυγα από την πολιτική, στεριώθηκα στα πόδια μου δουλεύοντας στον ιδιωτικό τομέα και ξαναγυρίζω στην πολιτική. Ισως αυτή η επιστροφή ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα για κάποιους».

– Νιώθετε ικανοποιημένη από την επιλογή σας να συμπορευτείτε με τον ΛΑΟΣ;

«Εξαιρετικά ικανοποιημένη. Είναι ένα κόμμα πολύ κοντά σε αυτό που λέμε “ο μέσος έλληνας πολίτης”».

– Γιατί επιλέξατε τον ΛΑΟΣ; «Είναι το μοναδικό κόμμα της ευρύτερης Κεντροδεξιάς που εκπέμπει σαφές, συγκεκριμένο και σταθερό στίγμα της παράταξης».

– Πότε αποφασίσατε οριστικά ότι θα συστρατευθείτε με τον κ. Καρατζαφέρη;

«Επέλεξα τον ΛΑΟΣ προς το τέλος Απριλίου». – Πώς έγινε η προσέγγιση; «Αυτή η χρονιά ήταν το αποκορύφωμα της απαξίωσης της χώρας, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Συσσωρεύτηκαν τα προβλήματα δεκαετιών και είχαμε την έκρηξη και μετά την κατρακύλα. Ετσι, αποφάσισα να δουλέψω για την πατρίδα μου σε έναν διεθνή οργανισμό. Η πρόταση του κ. Καρατζαφέρη με έκανε να σκεφτώ και την Ευρωβουλή».

– Γιατί λέτε «και την Ευρωβουλή»; «Γιατί ήδη είχα πρόταση από δύο άλλους διεθνείς οργανισμούς».

– Πριν από ημέρες είπατε ότι στον ΛΑΟΣδιακρίνατε τον ενθουσιασμό και την ορμή των στελεχών της ΝΔ πριν από 20 χρόνια.Δεν είναι υπερβολή αυτό;

«Οχι μόνον των στελεχών της ΝΔ, αλλά και αυτών του ΠαΣοΚ πριν από 25 χρόνια. Οπως και εμείς όλοι, παλιά, έχουν όραμα, ιδανικά, αντιπαλότητα επί συγκεκριμένων θεμάτων αρχών και πολιτικής. Ξέρετε, η ιδεολογική αντιπαλότης είναι τεράστια παραγωγική και δημιουργική δύναμη».

– Διακρίνω πραγματική ευχαρίστηση σε αυτά που λέτε.

«Ετσι είναι. Και επειδή ο ΛΑΟΣ δεν είναι κόμμα εξουσίας, αυτή η ενέργεια των στελεχών του έχει και την καθαρότητα της ανιδιοτέλειας».

– Σας έγινε πρόταση από τη ΝΔ; «Οχι, δεν μου έγινε. Τα μεγάλα κόμματα έχουν άλλο σκεπτικό και μηχανισμούς ανάδειξης των στελεχών τους».

– Αν σας έκανε θα τη δεχόσαστε και υπό ποιους όρους;

«Υπό τον μοναδικό όρο της αναγέννησης μιας μεγάλης κεντροδεξιάς, αστικής παράταξης».

– Θεωρείτε ότι η ΝΔ έχει εξαρτήσεις και δεσμεύσεις;

«Τα ιστορικά ελληνικά κόμματα που έχουν παρελθόν και παρόν εκ των πραγμάτων έχουν εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, ακόμη και το μέλλον τούς δημιουργεί δεσμεύσεις. Και δεν εννοώ μόνο υλικές εξαρτήσεις. Η ισορροπία του τρόμου, η συνομωσία της σιωπής, ο τακτισμός, η προσωπολατρία, ο συμβολισμός, όλα αυτά αλληλεξαρτήσεις είναι. Η πολιτική αποδεσμεύεται στην πράξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με κορυφαίες πολιτικές πράξεις, όπως η ένταξή μας στην ΕΕ, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, η διεύρυνση προς το Κέντρο, απέδειξε ότι δεν είχε κανενός είδους δεσμεύσεις».

– Πώς συμβιβάζεστε εσείς,μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά και κοσμοπολίτισσα, με τον ΛΑΟΣπου πρεσβεύει τον εθνοκεντρισμό;

«Ο εθνοκεντρισμός είναι η βάση για να είναι κάποιος κοσμοπολίτης. Η πρώτη αρχή για να αποδεχτείς ισότιμα όλους τους άλλους είναι: “Προστάτεψε τη βάση σου”».

– Στελέχη της ΝΔ επιμένουν ότι ο ΛΑΟΣείναι ακραίο κόμμα.

«Γενικώς και αορίστως μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Στην πράξη ξέρουν καλά ότι οι συγκεκριμένες θέσεις που έχει ο ΛΑΟΣ υπενθυμίζουν και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠαΣοΚ ότι ως κόμματα εξουσίας πρέπει να ομιλούνε στο πλαίσιο του πολιτικού ρεαλισμού και του εφικτού».

– Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ και ΛΑΟΣ;

«Ως τώρα θεωρούμε φυσιολογική τη συνεργασία των σοσιαλιστών με την Αριστερά- μέχρι πρότινος και με το ΚΚΕ. Δεν βλέπω γιατί τόση ταραχή για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΛΑΟΣ στο πλαίσιο της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης». – Είστε υπέρ της μαζικής επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών στη χώρα εκκίνησής τους;

«Εχουμε ήδη τη δημιουργία του εθνικού οργάνου ελέγχου της λαθρομετανάστευσης όπου Στρατός και Λιμενικό θα απωθούν ad hoc ομάδες λαθρομεταναστών. Αν φτάσουμε σε μέτρα μαζικής επαναπροώθησης τότε πια η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη».

– Ακολουθεί λανθασμένη πολιτική η κυβέρνηση;

«Ακολούθησαν λάθος πολιτική οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, φοβούμενες το πολιτικό κόστος από την ανέξοδη ρητορεία μιας πλευράς της Αριστεράς. Ο ορθολογισμός των σύγχρονων κυβερνήσεων στο θέμα της μετανάστευσης ωφελεί πρωτίστως τους μετανάστες». – Γιατί χαρακτηρίζετε «ανέξοδη» τη στάση της Αριστεράς σε αυτό το θέμα;

«Θα τη χαρακτήριζα ουσιαστική αν έβλεπα τη “φωτισμένη” Αριστερά, με έξοδα του κόμματός τους και των οπαδών τους, να χτίζουν και να λειτουργούν π.χ. ένα πολιτιστικό κέντρομικρό- για τους μετανάστες της περιοχής της Ομόνοιας. Το προτιμώ από το να τους ακούω συνεχώς να καταγγέλλουν».

Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας στη χώρα;Το ρωτώ γιατί υποστηρίζετε ότι επικρατεί χαώδης κατάσταση στη χώρα.

«Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου, όπου είχαμε πλήρη κατάλυση της έννομης τάξης, οι απαγωγές, οι ληστείες, μας δίνουν την αίσθηση της ανοχύρωτης πολιτείας. Ξέρετε ότι η πλειοψηφία των ελλήνων συνταξιούχων αξιολογούν ως πρώτο πρόβλημα την ασφάλεια και μετά την οικονομική ανασφάλεια;».

– Ποιοι ευθύνονται για αυτό; «Από τη μία πλευρά έχουμε τον επικίνδυνο παλιμπαιδισμό της Αριστεράς που θεωρεί ότι για κάθε κοινωνικό πρόβλημα που ανακύπτει πρέπει να κλείσουν τα εμπορικά κέντρα των πόλεων, να υποστηρίξουν την κατάληψη των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων και να θεωρήσουν απλώς παράπλευρες απώλειες το κάψιμο των περιουσιών συμπολιτών τους. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τα ενοχικά σύνδρομα μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Και οι δύο πλευρές ζουν σε άλλη εποχή και σε άλλες καταστάσεις, που νομιμοποιούσαν τις όποιες πολιτικές άμυνας και εξέγερσης των δύο πλευρών».

– Πιστεύετε ότι έχει ηττηθεί ιδεολογικά η Δεξιά στην Ελλάδα;

«Ιστορικά, βέβαια, η Δεξιά έχει δικαιωθεί. Αν είχε επικρατήσει η ιδεολογία του υπαρκτού σοσιαλισμού, με όλο τον σεβασμό στα πρόσωπα και στις ιδεολογίες τους, οι κκ. Καραμανλής, Παπανδρέου και Αλαβάνος θα δούλευαν στις οικοδομές στη Γαλλία και εγώ με την κυρία Παπαρήγα θα ήμασταν οικιακές βοηθοί στο Λονδίνο».

– Πολύ κυνική τοποθέτηση… «Εκ των πραγμάτων ρεαλιστική όμως. Παρ΄ όλα αυτά, η αγωνιστικότης της ελληνικής Αριστεράς δεν κάμφθηκε καθόλου. Η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι όμηρος μιας αριστερής θολοκουλτούρας η οποία πια έχει χαρακτηριστικά φασιστικού δογματισμού. Σας ομολογώ ότι δεν αντέχω πλέον να είμαι ανυπεράσπιστο θύμα αυτής της ιδιότυπης ομηρείας του “προοδευτισμού” που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Και δεν το θέτω στη βάση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Το επισημαίνω ως επικίνδυνη γελοιότητα, δύσκολα αναστρέψιμη και ανασταλτική κάθε προσπάθειας πραγματικής προόδου».

– Γι΄ αυτό και η επιθυμία σας για το Ευρωκοινοβούλιο;

«Γι΄ αυτό και η φυγή μου προς το Κοινοβούλιο με έντονα συμπτώματα πολιτικού πρόσφυγα».

– Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών;

«Η συμμετοχή ικανών αντιπροσώπων της Ελλάδος σε μια ιστορική στιγμή όπου αρχίζει να διαμορφώνεται το νέο οικονομικό μοντέλο για την παγκόσμια αγορά».

– Ως έμπειρη οικονομολόγος θεωρείται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σωστά την οικονομική κρίση;

«Ούτε η ίδια ξέρει πώς το αντιμετωπίζει… Είμαστε στο “βλέποντας και κάνοντας”. Πιστεύω ότι τον έλληνα πολίτη θα πλήξουν “τα απόνερα” της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας βέβαια των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής αγοράς και όχι τόσο εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης. Το αν θα πνιγούμε ή απλώς θα πληγούμε, θα το ξέρουμε πιο ξεκάθαρα τον Σεπτέμβριο».

– Θα μείνετε στην Ευρωβουλή ή θα επιστρέψετε σε περίπτωση εθνικών εκλογών;

«Από όσα έχουμε ήδη συζητήσει, είναι εμφανές ότι θέλω να δουλέψω για την Ελλάδα μόνον από την Ευρωβουλή. Το βλέπω ως ανάληψη συγκεκριμένης εργασίας με στόχους, με αποτελέσματα μετρήσιμα».

– Υπάρχει στο μυαλό σας ένας μετρήσιμος στόχος;

«Με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ έχουμε έναν πρώτο μετρήσιμο στόχο για τον οποίο θα ζητήσουμε τη συνεργασία όλων των ελλήνων ευρωβουλευτών: η Ελλάδα δαπανά 6,57 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της για αμυντικές δαπάνες, αναγκαίες όταν υπάρχει το casus belli από τη γειτονική μας Τουρκία, χώρα που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφόσον η Ελλάδα είναι τα ΝΑ σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οφείλει η Ευρωπαϊκή Ενωση να καλύπτει αυτές τις συγκεκριμένες δαπάνες. Διαφορετικά, να άρει το casus belli η Τουρκία. Είναι στόχος συγκεκριμένος και προς όφελος της χώρας μας και της οικονομικής τάξης που μας ζητεί το όποιο Σύμφωνο Σταθερότητας ή Ανάπτυξης».