ΚΑΛΟΣ επενδυτής και καλός χριστιανός ταυτοχρόνως ή ένα ακόμη παρένθετο πρόσωπο στην αλυσίδα των ιερών επενδύσεων της Μονής Βατοπαιδίου;Ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας κ.
Γ. Σαχπατζίδης, ο οποίος εμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ως ιδιοκτήτης
της εταιρείας Τorcaso Ιnvestments Ltd, είναι πρωταγωνιστής σε μία ακόμη περίεργη ιστορία επενδύσεων της Μονής Βατοπαιδίου, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας.Πρόκειται για δύο «χρυσά» ακίνητα,που αγοράστηκαν από το μοναστήρι αντί περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ,στη λεωφόρο Κηφισιάς 7 και στην οδό Κεφαλληνίας 45, με «όχημα» την κυπριακή εταιρεία, οι πραγματικοί
ιδιοκτήτες της οποίας ήταν ως σήμερα άγνωστοι. Οπως προκύπτει από σειρά στοιχείων και εγγράφων,δημιουργός της εταιρείας και οργανωτής της αγοράς και κατασκευής ακινήτων είναι ένας κύπριος δικηγόρος,ο οποίος προχωρούσε σε επενδύσεις στην κτηματαγορά της Αθήνας,αλλά τα ακίνητα που επέλεγε στην πορεία κατέληγαν στα χέρια της Μονής Βατοπαιδίου.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής εντόπισε σειρά συναλλαγών του μοναστηριού, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με τον βορειοελλαδίτη επιχειρηματία κ. Σαχπατζίδη και την εταιρεία Τorcaso την περίοδο 2006-2007. Ο κ. Σαχπατζίδης ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι το 2006 στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του στο real estate προχώρησε στην αγορά της offshore εταιρείας Τorcaso Ιnvestments Ltd, η οποία ήταν ήδη ιδιοκτήτρια δύο ακινήτων: του 5ου ορόφου του κτιρίου στη λεωφόρο Κηφισιάς 7, όπου έχει την έδρα της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά και η Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Ολυμπιακών Ακινήτων, καθώς και ενός νεόδμητου πενταώροφου κτιρίου στην οδό Κεφαλληνίας 45, στη Αθήνα. Ο κ. Σαχπατζίδης υποστήριξε ότι ήλθε το 2006 σε επαφή με τη Μονή Βατοπαιδίου γιατί αυτή ήταν ιδιοκτήτρια του 4ου ορόφου του κτιρίου της λεωφόρου Κηφισιάς, ώστε να λύσουν από κοινού ένα πρόβλημα στη μίσθωση των ακινήτων τους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ο επιχειρηματίας και οι μοναχοί
Με αυτή όμως την αφορμή, όπως είπε ο κ. Σαχπατζίδης,«γνώρισα τους κκ. Εφραίμ και Αρσένιο και πούλησα στη Μονή τα δύο δικά μου ακίνητα του 5ου ορόφου της λεωφόρου Κηφισιάς και της οδού Κεφαλληνίας 45, ενώ συνεργάστηκα με τον κ. Εφραίμ και για την αγορά ενός άλλου ακινήτου, στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη».

Η τιμή πώλησης του ακινήτου στη λεωφόρο Κηφισιάς 7 ήταν 6.000.000 ευρώ, ενώ το ακίνητο της οδού Κεφαλληνίας 45 πουλήθηκε αντί 3.700.000 ευρώ.

Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με τη χρονική σειρά των γεγονότων, αλλά κυρίως για το τι ακριβώς συνέβαινε με τη χρήση της εταιρείας Τorcaso Ιnv. Ltd και ποιοι ήταν οι αρχικοί ιδιοκτήτες της. Ο κ. Σαχπατζίδης ούτε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ούτε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις του ανέφερε οτιδήποτε για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμένα μ΄ ένοιαζε μόνον η αγοραπωλησία. Ούτε ξέρω ποιοι ήσαν…».

Η απάντηση στη διαλεύκανση του «μυστηρίου» βρίσκεται στο ακίνητο της οδού Κεφαλληνίας 45. Εκεί ως το 2000 βρισκόταν ένα διώροφο παραδοσιακό κτίριο, όπου τη δεκαετία του 1980 στεγάζονταν τα γραφεία του Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος του Αντώνη Τρίτση, μια τεχνική εταιρεία και μια λέσχη. Το ακίνητο ανήκε αρχικά σε καταστηματάρχη της οδού Πανεπιστημίου. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο τότε ιδιοκτήτης αναφέρει:

«Το 2000 είχα βάλει αγγελία σε εφημερίδα για την πώλησή του. Εμφανίστηκε τότε ένας 70χρονος κύριος, ο οποίος δήλωσε ότι μένει κοντά στο υπό πώλησιν κτίριο,είναι σοβαρά άρρωστος και θέλει να αγοράσει το ακίνητο. Μου είπε ότι για λογαριασμό του θα εμφανιστεί μια κυπριακή εταιρεία και αυτοί θα διεκπεραίωναν, όπως και έγινε, την αγορά.Ποτέ δεν έμαθα ποιος ουσιαστικά αγόραζε το κτίριο».

Από τα έγγραφα πώλησης και μεταπώλησης των ακινήτων- μερικά κατατέθηκαν από τον κ. Σαχπατζίδη στη Βουλή προ μερικών ημερών -, αλλά και από τον συνδυασμό άλλων μαρτυριών προέκυψε ότι μετά την αγορά του διώροφου κτιρίου στην οδό Κεφαλληνίας από τη μυστηριώδη Τorcaso Ιnv. Ltd ανατέθηκε σε μια κατασκευαστική εταιρεία (έχει έδρα στη Λυκόβρυση, αλλά δραστηριοποιείται και στο Βουκουρέστι) να διατηρήσει τον «σκελετό» του παραδοσιακού κτιρίου και να ανεγείρει άλλους τρεις ορόφους, πάνω στους δύο ήδη υπάρχοντες. Ακόμη δημιουργήθηκαν δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης.

Τι είδαν οι ρασοφόροι
Τεχνικοί οι οποίοι επέβλεπαν το έργο αναφέρουν σήμερα:

«Ως εκπρόσωπος της εταιρείας Τorcaso και ως κατασκευαστής του κτιρίου εμφανιζόταν στην οδό Κεφαλληνίας 45 ο κύπριος δικηγόρος κ.Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Ο κ.Τριανταφυλλίδης ερχόταν συχνά στο εργοτάξιο και έδινε κατευθύνσεις. Ηθελε να κατασκευάσει γραφεία για κάποια ιδιωτική εταιρεία. Ομως μέχρι και σήμερα το κτίριο παραμένει άδειο». Κάτοικοι της οδού Κεφαλληνίας προσθέτουν:

«Ξαφνικά, πριν από ένα χρόνο, ενώ το κτίριο ήταν άδειο, είδαμε να καταφθάνει ένα μικρό πούλμαν και να κατεβαίνουν ρασοφόροι.Ηλθαν,το είδαν και απήλθαν».

Οπως προκύπτει ακόμη από την αναζήτηση στοιχείων στον Εφορο Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας η εταιρεία Τorcaso Ιnv. Ltd εκείνη την περίοδο είχε έδρα στη Λευκωσία, στην οδό λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, αριθμός 2-4, στον 9ο όροφο ενός εμπορικού κέντρου, όπου βρίσκονται τα γραφεία του δικηγορικού οίκου Αντη Τριανταφυλλίδη, στον οποίο εργάζεται και ο κ. Γ. Τριανταφυλλίδης.

Οσον αφορά την πώληση του ακινήτου στον 5ο όροφο της λεωφόρου Κηφισιάς 7, το 1999 ως νομικός εκπρόσωπος της Τorcaso Ιnv. Ltd εμφανίστηκε ο κ.

Σπ. Χατζηνικολάου του Χρήστου, ο οποίος εργάζεται επίσης στον δικηγορικό οίκο Αντη Τριανταφυλλίδη στη Λευκωσία. Αλλά ο κ. Σπ. Χατζηνικολάου εμφανίζεται εκ νέου ως νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας και στη μεταπώληση του ακινήτου, αυτή τη φορά από τον κ. Σαχπατζίδη- ο οποίος υποτίθεται ότι είχε αγοράσει από το 2006 την εταιρεία Τorcaso- στη Μονή Βατοπαιδίου.