Σ τενούς δεσμούς διατηρούν εκατοντάδες αστυνομικοί από τα ΜΑΤ, την Αμεση Δράση και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες με ακροδεξιές οργανώσεις! Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» πρώην και νυν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «τουλάχιστον το 20% των αστυνομικών που υπηρετούν στα ΜΑΤ ταυτίζονται ιδεολογικά με τη Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές,“εθνικιστικές” οργανώσεις.Γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις από τις οργανώσεις αυτές και ενεργούν αναλόγως,με κοινό εχθρό αντιεξουσιαστές αλλά και συνδικαλιστές» . Ετσι, λοιπόν, εμφανίζονται διμοιρίες των ΜΑΤ να συμμαχούν με μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλων οργανώσεων σε διάφορα επεισόδια, όπως συνέβη και το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας. Τα βίντεο των τηλεοπτικών σταθμών από τα επεισόδια του Σαββάτου δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Στην επίθεση κατά του μπλοκ των αντιεξουσιαστών συμμετείχαν στην ίδια… παράταξη μάχης άνδρες των ΜΑΤ και μέλη της Χρυσής Αυγής. Τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης έριχναν ανενόχλητοι πέτρες στην ομάδα αντιεξουσιαστών και δεν υπήρξε ούτε μία κίνηση από οποιονδήποτε άνδρα των ΜΑΤ να τους εμποδίσει ή βεβαίως να τους συλλάβει. Και όπως χαρακτηριστικά έλεγε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία αστυνομικοί να συνεργάζονται,να συμμαχούν με ιδιώτες που προχωρούν σε κακουργηματικές ενέργειες.Είναι πρωτοφανές…».

Οπως αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής και υποψήφιος βουλευτής κ. Αθ.Κατερινόπουλος «αυτή η κολόνια με τις σχέσεις αστυνομικών με ακροδεξιές οργανώσεις κρατάει χρόνια.Υπολογίζω ότι περίπου το 20% των αστυνομικών των ΜΑΤ και της Αμεσης Δράσης ταυτίζεται ιδεολογικά με την ακροδεξιά.Θα πρέπει επιπλέον να αντιληφθούμε ότι η Αστυνομία είναι ένας καθαρά συντηρητικός χώρος και υπάρχει ένα ποσοστό που λοξοκοιτάζει προς ακραίες επιλογές.Ομως είναι ευθύνη και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τι κατευθύνσεις δίνουν στους αστυνομικούς αυτών των υπηρεσιών και πόσο τους συγκρατούν…» .

Και άλλες φορές όμως στο παρελθόν υπήρχε συνεργασία μεταξύ των ΜΑΤ και μελών ακροδεξιών οργανώσεων σε επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 1992 στην ΑΣΟΕΕ, τον Ιούνιο του 1994 στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1995 σε επεισόδια στον ίδιο χώρο, σε συμπλοκές τον Απρίλιο του 2006 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Επιπλέον έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ότι αξιωματικοί της Ασφαλείας Αττικής απέφευγαν επί σειρά ετών να συλλάβουν καταζητούμενο μέλος της Χρυσής Αυγής που είχε πρωταγωνιστήσει σε αιματηρή συμπλοκή τον Ιούνιο του 1998.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και νομικούς «οι αστυνομικοί αποφεύγουν να συλλάβουν μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων και πολλές φορές τους βάζουν…μπροστάρηδες σε επιθέσεις εναντίον φοιτητών,αντιεξουσιαστών κ.λπ.». Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλων οργανώσεων ποτέ δεν διατυπώνουν σε έντυπα ή σε ιστοσελίδες επικριτικά σχόλια εις βάρος αστυνομικών. Και σε ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί επιθέσεις αστυνομικών κατά μελών της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης την αποδίδουν σε «διαταγές ανεγκέφαλων προϊσταμένων τους στην ΕΛ.ΑΣ».