Οι Έλληνες δεν βάζουμε μυαλό. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και στην κατάσταση που έχουμε φτάσει σήμερα δεν φταίει κανείς άλλος από εμάς που κάναμε τις ανάλογες επιλογές και οδηγήσαμε τα πράγματα σήμερα εδώ. Και δεν μιλάμε για τις πολιτικές επιλογές.

Μιλάμε για τη στάση ζωής, για την συμπεριφορά, για την αδικία, την αναξιοκρατία και για τα υπόλοιπα που μετέτρεψαν την κοινωνία μας σε ένα δίκτυο αναξιοπιστίας και υποκρισίας. Κυκλοφόρησαν λίστες με πολιτικούς που δεν δήλωσαν ακίνητη περιουσία ή εισοδήματα, έγιναν γνωστά μεγάλα σκάνδαλα, δημιουργήθηκαν χιλιάδες συζητήσεις επί συζητήσεων και ποια η κατάληξη; Αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη; Κάθισε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του;

Δεν συνέβη τίποτα που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων γιατί οι ίδιοι οι πολίτες δεν το θέλησαν ποτέ. Και νομίζετε ότι αν αλλάξει η χώρα ιδεολογική ταυτότητα με μια Αριστερή κυβέρνηση ή με την άνοδο των Εθνικιστών θα αλλάξει κάτι; Στελέχη όλων αυτών συνεργάστηκαν άριστα και θα συνεργαστούν και στο μέλλον με στοιχεία διαφθοράς και διαπλοκής. Δεν θεωρώ λογική τη φράση του κ. Πάγκαλου ως προς το «μαζί τα φάγαμε».

Προσωπικά, θα έλεγα ότι ισχύει με τη συνενοχή μας τα φάγανε, που οι ευθύνες φυσικά είναι σχεδόν ίδιες, γιατί όποιος διαπιστώνει εγκλήματα και δεν τα έχει καταγγείλει, δεν τα έχει καυτηριάσει και επιλέγει ξανά και ξανά τις ίδιες πολιτικές, τότε η ηθική αυτουργία και η συνενοχή είναι αυταπόδεικτη. Η σωστή αποτύπωση της φράσης είναι ότι είμαστε συνένοχοι. Γιατί μπορεί ο κόσμος να επικαλείται ότι δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη, δεν λειτουργεί το κράτος, καλύπτονται τα πάντα όμως μέχρι που η χώρα ζούσε με δανεικά, ήξεραν όλοι το πάρτι αλλά επευφημούσαν τους πολιτικούς.

Σήμερα, οι κακοί πολιτικοί δεν δανείζονται πλέον, δεν δίνουν χρήματα και πλέον ακούνε τις ύβρεις των πολιτικών.