Σεβαστοί κ. Καθηγητές, Όταν σε μιά χώρα δέκα εκατομμυρίων οι δίκαιοι και τίμιοι πολίτες είναι ένα ασήμαντο ποσοστό, αφού οι πολλοί είναι γνήσιοι απόγονοι κλεφτών από την οθωμανική κατοχή, (τα πράγματα αυτό αποδεικνύουν και όμως εθελοτυφλούμε), τότες δικαιούμαστε να δηλώσουμε ή μάλλον να εφεύρομε την ονομασία της νόσου από την οποία πάσχομε και αυτή θάπρεπε να λέγεται Νόσος οθωμανικής νοοτροπίας.

Ομιλείς, κ. Λιανέ, για εφαρμογή των νόμων, για καταστολή, άρα πρέπει να έχομε φύλακες με υγιή νοοτροπία και βουλητικόν. Πού θα τους βρούμε και πόσους θα χρειαστούμε για να εφαρμοστούν οι νόμοι απέναντι στο πλήθος των παρανομούντων; Δεν λύνεται λοιπόν μακροχρόνια το πρόβλημα με καταστολή ή εφεύρεση νέων νόμων, είναι θέμα απλής αριθμητικής και όχι ανώτερων μαθηματικών.

Η λύση λέγεται Ελληνική Παιδεία, που προυποθέτει Ελληνική Πολιτεία, που δυστυχώς δεν την έχομε. Παραδοθήκαμε προ αιώνων και απεμπολήσαμε το Ελληνικό πνεύμα υπέρ της χριστιανικής θρησκοληψίας, που δεν μας οδηγεί σε κανένα ορατό και επίγειο παράδεισο, αλλά όπως όλες οι θρησκείες στην μισαλλοδοξία και μισαλληλία. Έχετε όμως και Εσείς ισόποση ευθύνη με τους διεφθαρμένους πολιτικούς, αυτοί διότι συχνά ασεβούν και ενεργητικά υποσκάπτουν τον Νόμο και Εσείς διότι λησμονείτε το αληθινό έργο Σας.

Αποτύχατε να διδάξετε την υγιή Ελληνική Νοοτροπία, που είναι σαφώς το δικό σας κοινωνικό έργο, ανεξάρτητα από την ειδικότητά σας στο Πανεπιστήμιο. Είσαστε οι πνευματικοί άρχοντες και θάπρεπε να διδάσκετε συνεχώς το Ήθος και τις Αρετές, όπως μας τα παρέδωσαν ο Αριστοτέλης και οι Άλλοι και να δημιουργείτε υγιείς πολίτες με την χρήση του ορθού Λόγου.

Οι αρχαίοι είχαν την αιδώ, εμείς μόνον την υποκρισία. Αφορισμοί και ευχολόγια τώρα πιά δεν βοηθούν. Πώς μπορέσαμε και προδόσαμε τόσον ένδοξους και Μεγάλους προγόνους; Πώς θα αναστήσομε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα; Ο ποιητής το αποκαλεί αθάνατο και φεύ ώ Ελλάς, όλοι Εσείς σιγείτε. Αφυπνιστείτε, ανακτήσετε τους Έλληνες μέσα Σας και ιδρύσετε κόμμα καινόν, ένα Κόμμα Καθηγητών…

Θα Σας επιλέξομε. Μα τον χήνα, όπως έλεγε και ο άγιος Σωκράτης, υποψιάζομαι πως θα το κάμουν απαξάπαντες…