Ο Μόντι (Ιταλία) δήλωσε «Οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα έχουν μόνιμη δουλειά » «Βαρετή η μόνιμη εργασία» Ο Ράινφελντ (Σουηδία) θα ήθελε οι συμπατριώτες του να μπορούν να εργάζονται ως τα 75! Ο Παπανδρέου είχε υποστηρίξει ότι η εργασία των νέων για 4 έτη θα έπρεπε να είναι ανασφάλιστη (2004). Ο Μόντι νομοθέτησε την δυνατότητα σε καταστήματα να λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα,7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο! Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (ΗΠΑ) διερωτώνται: «Γιατί να πληρώνει ένας υγιής Αμερικάνος φόρους για έναν που θα αρρωστήσει αφού ο ίδιος υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να μην αρρωστήσει;» Ο Παπανδρέου, μας διαβεβαίωνε ότι θα υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια (2011 ΔΕΘ).

Αυτές οι ιδέες, κυβερνούν τον κόσμο! Τα στοιχεία της EUROSTAT είναι ενδεικτικά. Στα όρια της φτώχειας ζει το 27,7% των Ελλήνων (στοιχεία 2010) θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα του 2011/12. Στην «ΕΕ των 27», το ποσοστό είναι 23%. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ρουμανία-Βουλγαρία 41%, Λετονία 38%, Λιθουανία 33%, Ουγγαρία 30%, Πολωνία 27,8%, Ελλάδα 27,7%. Που είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της άμβλυνσης των ανισοτήτων; Οι «Μερκοζί», σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα δημιουργούν ένα τέρας που φτωχαίνει και εξοντώνει λαούς! Υπάρχει εναλλακτική στις «ενδιαφέρουσες» προτάσεις που καταγράφονται παραπάνω;

Η παγκόσμια κρίση του 2008 δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι το αποτέλεσμα ενός ασύδοτου καπιταλισμού καζίνο! Το μείγμα στην Ελλάδα έγινε πιο εκρηκτικό-καταστροφικό για την κοινωνία γιατί η οικονομική κρίση συναντήθηκε με ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Διέξοδος από την κρίση υπάρχει αν βασιστούμε σε ένα διαφορετικό σύστημα αξιών. Καμία κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς ανάπτυξη, αλλά τι ανάπτυξη θέλουμε; Θέλουμε την υπερκατανάλωση και τον υπερδανεισμό ή μια οικονομική αναδιοργάνωση με οικολογικό προσανατολισμό; Ωραίες οι διακηρύξεις…

Που θα βρεθούν τα χρήματα; Η φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, του πλούτου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων με κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών υπέρ των ισχυρών, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα μπορούσε να ισοσταθμίσει τις περικοπές που γίνονται.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής – φοροκλοπής – εισφοροδιαφυγής – εισφοροκλοπής, η συγκρότηση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, θα φέρουν έσοδα στα ταμεία θα κλείσουν τρύπες και μπορεί αρχίσει ένας κύκλος αναδιανομής εισοδημάτων. Στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την διασταύρωση στοιχείων 20 χρόνια αργότερα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα δεν εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που θα μπορούσε να δώσει η χρησιμοποίηση του πλαστικού χρήματος για την πάταξη της φοροκλοπής (ιδίως χρεωστικών καρτών).

Τι έγινε η «φοροκάρτα»; Αν η Ελλάδα μάζευε τα προηγούμενα 10 χρόνια τα φορολογικά έσοδα όσα μαζεύει κατά μέσο όρο η ΕΕ, το δημόσιο χρέος θα ήταν 77% του ΑΕΠ! Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας δεν μπορεί να την βάζει στο απυρόβλητο. Η κρίση απαιτεί κοινωνική πολιτική, όχι φιλανθρωπία. Να υπάρξει μια έκτακτη εισφορά στους πλοιοκτήτες. Δεν αρκεί να καμαρώνουμε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο. Η πρωτιά πρέπει να περνά μέσα από τον οικονομικό κύκλο της χώρας (τι έγινε αυτή η κουβέντα που σχεδίαζε να κάνει ο κ.Βενιζέλος με τους πλοιοκτήτες;).

Στην Ελλάδα ενώ κουρεύονται μισθοί συντάξεις φουντώνουν οι τιμές! Τα καρτέλ με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας αυξάνουν τις τιμές. Την ίδια ώρα και ενώ η χώρα έχει την 2η μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως, μεγαλύτερη έχει μόνο το Σουδάν που έχει εμφύλιο, για 4η συνεχόμενη χρονιά, η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ πηγαίνει με ρυθμούς χελώνας. Η Λετονία έχει απορροφήσει 63%, η Ιρλανδία 60% , η Πορτογαλία 51% και η Ελλάδα είναι στην 23η θέση με 22% απορρόφηση! Η γραφειοκρατία, η ανικανότητα και η ανεπάρκεια των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι παροιμιώδης.