Νεφελοκοκκυγία

1η Ιουλίου; Αν είναι δυνατόν! Το μισό 2018 καταβρόχθισε κιόλας ο… –ποιος, ημερολόγιό μου; Ποιος είναι αυτός που καταπίνει τον χρόνο με τόση βιασύνη; Είθε να του καθίσει στον λαιμό ο χρόνος μας, να πάρουμε εμείς ανάσα.
l Αυτή που δεν βιάζεται να φύγει είναι η Νεφέλη –έτσι βάφτισαν οι μετεωρολόγοι το ψυχρό μέτωπο που πάει και έρχεται πάνω από τη χώρα και ασταμάτητα εξαπολύει βροντές, αστραπές, κεραυνούς, χαλάζια, βροχές, ανέμους. Εντάξει, είπαμε να κάνει κρύο, αλλά όχι και έτσι, να φθάσουμε ο Ιούνιος με Ιούνιο να μη μοιάζει!
Αλλά ο Ιούλιος που έρχεται είναι αυταρχικός, διδακτορικός, έκανε τη Ρώμη Ηγεμονία από Δημοκρατία, δεν θα αφήσει τη Νεφέλη να κάνει του κεφαλιού της.
l

Φτιάχνουμε τη Νεφελοκοκκυγία, για τούτο τόσα σύννεφα, εξήγησε ο Μπούφος // Νεφελοκοκκυγία; // Too young to remember Χατζιδάκις… You know, Αριστοφάνης, Ορνιθες // AAA! Ω, καλή μου ξανθιά– συντροφιά μου γλυκιά –που μαζί σου λαλώ –κάθε ωραίο σκοπό… –Εμπρός, αρχίνα, πες τους –γλυκά τους αναπαίστους. // Κάπως έτσι! Είδες πόσα μαθαίνεις μαζί μου;
Νεφελοκοκκυγία! Ετσι εξηγείται! Διεθνής συνωμοσία των μετεωρολόγων κατά της καθεστηκυίας τάξεως και κατά της θεωρίας του θερμοκηπίου –επιστράτευσαν τη Νεφέλη για να τη διαψεύσουν.
Ετσι εξηγούνται τα παράδοξα του μήνα που μας πέρασε, ημερολόγιό μου: αποκλείστηκε η Γερμανία από τον δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλου –αυτό είχε να γίνει από το 1938, εβδομήντα χρόνια –2-0 από τη Νότια Κορέα, τη χώρα που, όταν η Γερμανία μάζευε Κύπελλα, εκείνοι δεν ήξεραν τι είναι οφσάιντ.
Δυο γενιές Ευρωπαίων μεγάλωσαν γνωρίζοντας ότι «ποδόσφαιρο είναι άθλημα στο οποίο 22 παίκτες κυνηγάνε μια μπάλα επί 90 λεπτά –και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί». Και αυτή την αλήθεια διέψευσαν άμπαλοι Ασιάτες. Κάτι δεν πάει καλά –Νεφελοκκοκυγία;

Ουτοπία

l Επίσης, πολλών ηπείρων πολιτικοί γνώριζαν ότι ο Τσίπρας δεν φοράει γραβάτα –έγινε επίσημη τελετή στο Ζάππειο για να φορέσει. Ελλείψει μουσικού και στιχουργού, χρησιμοποιήθηκε ο ψαλμός που απαγγέλλουν οι διάκονοι όταν φορούν στους μητροπολίτες το πετραχείλι: Ευλογητός ο Θεός, ο εκχέων την χάριν αυτού επί τους ιερείς αυτού, ως μύρον επί κεφαλής, το καταβαίνον επί πώγωνα, τον πώγωνα του Ααρών, το καταβαίνον επί την ώαν του ενδύματος αυτού· πάντοτε νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Εψελνε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος –διάκονος ο καημένος, πρόθυμος για όλα, περιμένει πώς και πώς να χειροτονηθεί, να μπει στην ιεραρχία.
l
Νέα οφίκια στου Μαξίμου: δίπλα στους παραδοσιακούς πραίτορες, παρακοιμώμενους, οστιάριους, κουροπαλάτες, νωβελισσιμότατους, πρωτονωβελισσιμότατους, πρωτονωβελισσιμοϋπέρτατους και άλλους θα προστεθούν και οι τζανακογραβατοδέτες.
l
Εμεινε με 152 βουλευτές η συμπολίτευση επειδή αποχώρησαν δύο εκ των ΑΝΕΛ και δημιουργήθηκε μείζον θέμα –ενώ όταν είχαν γίνει 154 από 153, όταν προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ κάποια κυρία που αποχώρησε από την Ενωση Κεντρώων, όλα ήταν φυσιολογικά.
Και τι δεν ακούσαμε: εξαγορές, αποστασίες, προδοσίες, συνωμοσίες, επιχειρηματίες έτοιμοι για όλα, πολιτικοί ανεύθυνοι για όλα. Δεν είναι μόνο ηθικά ανώτεροι οι συριζαίοι, είναι και εκλεκτοί, προορισμένοι, χριστοί, αγγελοί αγαθοί για τους ταπεινούς, άγγελοι τιμωροί για τους ισχυρούς.
Και ποιος τους έχρισε; Το θράσος τους, η πίστη τους πως όλοι οι άλλοι είμαστε ηλίθιοι που πρέπει να τους πιστεύουμε και να τους υπηρετούμε.
l
Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο ουτοπίας, τρία σύννεφα πιο δίπλα από τη Νεφελοκοκκυγία του Μπούφου μου, μπορεί να υπάρξει «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας… εν όψει και του κρίσιμου ζητήματος του Μακεδονικού», δηλαδή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, αν και όταν φύγουν οι ΑΝΕΛ –έτσι πιστεύει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Διότι πρέπει να τελειώνουμε με τα «ή εμείς ή αυτοί» και να συμφωνούμε σε προοδευτικά ζητήματα –σωστά.
Μου αρέσει η ιδέα να έχουμε γείτονες εκεί πάνω στις νεφέλες –αλλά συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να τελειώνουμε με τα «ή εμείς ή αυτοί»; Συμφωνεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που αποκάλεσε «σκουπιδότοπους» «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ»;
Οταν ο Σπύρος Δανέλλης καταγγέλλει τις «γκεμπελικές – σταλινικές μεθόδους ηθικής απαξίωσης» αυτών που τον κατηγορούν ότι θα προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς δέχεται να είναι μοναδικοί ομιλητές σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο της μεθοδολογίας που καταγγέλλει;

Μεσσίας και ΜΕΣΥΑ

Εχει μακρύ πολιτικό παρελθόν ο βουλευτής του Ποταμιού –θυμάται να έχει περάσει από τη θέση τού κυβερνητικού εκπροσώπου άνθρωπος σαν τον Τζανακοπούλο, με πιο διχαστικό, υβριστικό, συκοφαντικό, απειλητικό λόγο; Εχει περάσει άλλος που να δείχνει τόση περιφρόνηση στους αντιπάλους, στη Δικαιοσύνη, στην Τράπεζα της Ελλάδος –σε όποιον τέλος πάντων δεν αρέσει στο αφεντικό του;
Εντάξει, εκτελεί με περίσσιο ζήλο όλα τα «συμβόλαια θανάτου» που του αναθέτει ο Πρωθυπουργός, μήπως και τον κάνει βουλευτή –αλλά δεν υπάρχουν όρια στα μέσα που μεταχειρίζεται κανείς για να σταδιοδρομήσει;
l
Εμένα μου φαίνεται πως η κυβέρνηση ό,τι κάνει το κάνει για να μείνει στην εξουσία και όχι επειδή είναι δημοκρατική ή προοδευτική. Κατά τύχη μερικά από όσα τη συμφέρουν είναι πράγματι προοδευτικά και επωφελή για το δημόσιο συμφέρον –αυτά τα στηρίζουμε. Αλλά να συναγελαζόμαστε και να συγκυβερνάμε με Κατρούγελους, Τζανακόπουλους, Πολάκηδες, αυτό μου φαίνεται παραπάει –υπάρχουν τέλος πάντων και αξιοπρεπείς πολιτικοί στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ.
l
Τον παλιό καιρό της πατριαρχικής φαλλοκρατίας ήταν αυτονόητο πως η σωτηρία θα έρθει από αρσενικό Μεσσία. Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν, μπορεί το θαύμα να γίνει και από θηλυκή Μεσύα, τη Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, που θα αποφασίσει αν το κόμμα θα μείνει στο Κίνημα Αλλαγής ή θα φύγει –ας τη φωτίσει ο Μεσσίας τη ΜΕΣΥΑ να μείνουν στο ΚΙΝΑΛ. Αλλιώς σύντομα θα αποτελεί νεφελώδη ανάμνηση.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Παγκόσμιος συγχρωτισμός στην πράξη: Ουκ ολίγες ευρωπαϊκές «εθνικές» ομάδες του Μουντιάλ βασίζονται σε πιο σκουρόχρωμους παίκτες από ό,τι βορειοαφρικανικές.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΙΜΠΡΑΗΜ

nnn
Αντικυβερνητική συνωμοσία; Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των κυβερνητικών κομμάτων στις δημοκρατίες είναι πως όλα κάποια στιγμή χάνουν την εξουσία. Αυτό που τα διαφοροποιεί είναι πως ορισμένα μόνο τη χάνουν με αξιοπρέπεια.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Συμφωνώ απολύτως με τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, φοβάμαι πως ο κουτοπόνηρος και υστερόβουλος κυβερνητικός χειρισμός θα στείλει το θέμα στις ελληνικές καλένδες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Θεατρίνος με γραβάτα, θεατρίνος και χωρίς, / χρέη βάζει – μεταθέτει, άκρη δεν μπορείς να βρεις. / Δεν σκαρώνεις τόσο ψέμα, αν δεν το ‘χεις μες στο αίμα. / Ψέμα με ουρά και χρέη, αλλά είμαστε ωραίοι!
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Αφουγκράζομαι τα νταούλια των Τσιπροκαμμένων από το Ζάππειο. Δεν χορεύουν οι αγορές: οι συνταξιούχοι χορεύουμε Αναστενάρια…
ΝΟΤΙΟΣ ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
…οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ και η πομφόλυγα περί Αποστασίας προκάλεσαν όψιμη κυβερνητική λατρεία για τον «Γέρο της Δημοκρατίας», προφανώς λόγω οπισθοβαρούς εκμάθησης… Ελπίζω μόνο τα εδάφια σχετικά με το ποσοστό εκλογής του Γεωργίου Παπανδρέου, τον διμέτωπο αγώνα και την 3η Δεκεμβρίου 1944 να μην απαλείφθηκαν από το τμήμα διαφώτισης…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
nnn
Ανόητοι οι του Σώρρα που πιστεύουν στην ύπαρξη των 600 δισ. – αυτοί που ψήφισαν Τσίπρα επειδή υποσχέθηκε ότι θα διαγράψει πάραυτα 100 δισ. από το χρέος πώς χαρακτηρίζονται;
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
«Μην κλαις για μένα, Περιστέρα – είμαι του χαρντ ντου ντάι» παρηγόρησε εκείνη και εμάς ο Πρωθυπουργός.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Η Μάνδρα ξαναπλημμύρισε παρότι η περιφερειάρχης Δούρου είχε κάνει μήνυση τον Νοέμβριο… Να δεις που και ο καιρός φασίστας θα είναι!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ