από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Πέρα από τα πανηγύρια

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ενας ακόμη κύκλος ψευδαισθήσεων και αυταπατών έκλεισε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. Η απόφαση του Eurogroup για τη ρύθμιση τμήματος των χρεών μας απέχει πολύ από τις κατά καιρούς καλλιεργούμενες προσδοκίες εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια μεσοβέζικη λύση, η οποία αντανακλά τις καχυποψίες και τις αμφιβολίες εταίρων και δανειστών για την ικανότητα της κυβέρνησης και κατ' επέκταση της χώρας να πειθαρχήσει πραγματικά και να διαμορφώσει ενδογενώς προϋποθέσεις ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση.

Ωστόσο η ρύθμιση δεν είναι για πέταμα. Χρέη ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ παγώνουν μέχρι το 2032, δανειακές υποχρεώσεις μέχρι το 2020 καλύπτονται από το απόθεμα των 24 δισ. ευρώ και κάθε χρόνο μέχρι το 2022 προβλέπεται η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, υπό τον όρο ότι θα καταγράφεται πρόοδος σε έναν ευρύ κύκλο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, η προσφερόμενη λύση συνοδεύεται από τη διατήρηση ενισχυμένου καθεστώτος εποπτείας από την πλευρά των εταίρων και την επίτευξη ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από εκεί και πέρα μέχρι το 2060.

Ο δημοσιονομικός κορσές - ένα μνημόνιο μακράς διαρκείας - διατηρείται ισχυρός και απαιτητικός μέχρι το 2060, χωρίς να αφήνει περιθώρια μονομερούς αποχωρισμού.

Υπό αυτή την έννοια δεν ταιριάζουν στην περίσταση ούτε πανηγύρεις ούτε προπαγανδιστικές παράτες σαν κι αυτές που εμπνέονται οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Αντίθετα, οι συνθήκες επιβάλλουν σοβαρότητα, πειθαρχία και περισυλλογή για τη συνέχεια.

Κακά τα ψέματα, ο μόνος τρόπος προκειμένου να ξεφύγει η Ελλάδα από αυτή τη μέγγενη διαρκούς λιτότητας δεν είναι άλλος απ' αυτόν της ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει μόνο αν από τώρα και μέχρι το 2022 επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του 3% τον χρόνο.

Μόνο στην περίπτωση αυτή θα ξεπεραστούν οι αμφιβολίες και οι καχυποψίες του διεθνούς οικονομικού συστήματος, θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη και θα δημιουργηθεί μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και το ίδιο το κράτος.

Μόνο έτσι θα αμβλυνθούν οι συνέπειες της διατηρούμενης λιτότητας, θα καταστεί δυνατή η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των εισοδημάτων και κατ' επέκταση η αύξηση των δημοσίων πόρων, μέσω των οποίων θα επιτραπεί η επιστροφή χρημάτων στον χειμαζόμενο, επί μία δεκαετία, ελληνικό λαό.

Με τη διαφορά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από πρόσωπα και δυνάμεις που ορίζονται από ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και μονομέρειες.

Η Ελλάδα τούτη την ώρα έχει ανάγκη από εμπνευσμένη ηγεσία, με παράσταση του σύγχρονου κόσμου, που πιστεύει στη δράση του ιδιωτικού τομέα και δύναται να απορροφήσει τις αναπτυξιακές
εμπειρίες άλλων χωρών.

Για να βγούμε από τη διπλή μέγγενη του χρέους και της λιτότητας χρειάζεται ένα συμβόλαιο ανάπτυξης με τον ελληνικό λαό, που θα δίνει χώρο στις επενδύσεις, θα ελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, θα ξεπερνά ιδιοτελή σχήματα και σχέδια και θα υποστηρίζει χωρίς αποκλεισμούς εκείνους που πραγματικά δημιουργούν.

Είναι ευκαιρία τώρα να ξεπεραστούν όλες οι αγκυλώσεις, να ανοίξει η παιδεία, να ελευθερωθούν μεγάλες επενδύσεις, να δημιουργηθούν τεχνολογικά πάρκα και ειδικές αναπτυξιακές ζώνες σε όλη την Ελλάδα, να συνδεθεί ο τουρισμός με την ελληνική παραγωγή, να διευρυνθούν οι δεσμοί της εξωστρεφούς ναυτιλίας με την ηπειρωτική χώρα, να αναδειχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες των εξωστρεφών μονάδων, να αλλάξει συνολικά ο προσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας.

Μόνο ένα πανεθνικό κύμα ανάπτυξης και σύνδεσης με τις δημιουργικές δυνάμεις μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου.


ΤΟ ΒΗΜΑ


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  " Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν " . | 25/06/2018 23:52
  Την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες άλλος την πέτυχε . Για δύο μάλιστα χρόνια της υπερήφανης διαπραγμάτευσης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ νομίζω ότι δεν επεστράφησαν . Ήταν ακόμη ένα " κατόρθωμα " της ΠφΑ . Πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη για να βρεθούμε εκεί που ήμαστε με τους " Σαμαροβενιζέλους " . Ο ELA είχε σχεδόν μηδενισθεί και σήμερα βρίσκεται στα 12 δις . Με αχρείαστες μειώσεις στα εισοδήματα , αυξήσεις στους φόρους , τον ΦΠΑ στο 24 % , και με δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εν όψει . Αυτοί όμως μπορούν να πανηγυρίζουν " φορώντας " και " λύνοντας " γραβάτες !
  Έκτωρ
  απάντηση72
   
   
  επενδύσεις | 25/06/2018 18:15
  `´Κακά τα ψέματα, ο μόνος τρόπος προκειμένου να ξεφύγει η Ελλάδα από αυτή τη μέγγενη διαρκούς λιτότητας δεν είναι άλλος απ' αυτόν της ανάπτυξης. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει μόνο αν από τώρα και μέχρι το 2022 επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του 3% τον χρόνο. ´´Μα με τι βρε φιλε αφου δεν παραγει η Ελλαδα τιποτα πλεον...α! μου διεφυγε θα γινουν επενδύσεις....και τεχνολογικά πάρκα! alles klar!!
  Wuppertal
  απάντηση193
   
   
   
  Διαφωνεί κανείς; | 25/06/2018 12:55
  “Μόνο ένα πανεθνικό κύμα ανάπτυξης και σύνδεσης με τις δημιουργικές δυνάμεις μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του τόπου”, λέτε. Πολύ σωστά. Ποιες όμως είναι αυτές; Ποιος θα τις κινητοποιήσει, εμπνεύσει, βοηθήσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα αυτοί είναι διακηρυγμένοι κομμουνιστές. Αγγαρεία έκαναν μέχρι τώρα για να κρατήσουν τις καρέκλες. Η κεντροαριστερά; Είναι ολοφάνερο ότι το η προσπάθεια νεκρανάστασης του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό επιδιώκει η Φώφη, καταλήγει μάλλον σε όνειρο θερινής νυκτός. Θα του μείνουν ελάχιστοι να το κλαίνε. Οι άλλοι θα πάν προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα ήταν λυτρωτικό αν το Δημόσιο μίκραινε και γινόταν πιο αποτελεσματικό, αν η πολιτική τάξη δε θα μπορούσε να διαπλέκεται πλέον, αν το πόπολο θα έπαυε να πιστεύει σε παραμύθια και αποφάσιζε να δουλέψει σκληρά για να βγει από το βούρκο. Θαύματα δεν γίνονται στην Ελλάδα, ας ελπίσουμε μόνο σε μια σταδιακή μετατόπιση της ελληνικής σκηνής από τον κρατισμό στην ιδιωτική οικονομία, από το ραχάτι του Δημοσίου στη σκληρή δουλειά, από τη μιζέρια στη δημιουργία. Και αυτό το όραμα το προσφέρει σήμερα μόνο η Νέα Δημοκρατία.
  α.κ.
  απάντηση3411
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η μπαλαντα των ψευδαισθησεων??? | 25/06/2018 12:30
  Ωραια ολα αυτα αγαπητο Βημα, αλλα δυστυχως ποιος ( η ποιοι) πολιτικος αρχηγος εχει τη δυναμη την προσωπικοτητα και τη θεληση να ξεχαση τα κομματικα συμφερωντα τα ρουσφετια την αρπαχτη και να κανει ολα αυτα που λετε. Δεν αλλαζει η ελληνικη νοοτροπια και πολιτικη συμπεριφορα σε τρια χρονια, δυστυχως ειμαι πολυ πεσιμιστης αν και ευχωμαι οτι ισως η Φωφη με τον Κυριακο ισως και με τον Βενιζελο Σημιτη , Γιωργο Ππαπανδρεου τα βαλουν κατω και κοιταξουν το μελλον της Ελλαδας. Χωρις ομως ιχνος τιμημενης αριστερας του κωλου.Περιμενω πολλα dislikes απο αυγα, ψυριζαιους και ακροδεξιους που πρεπει οποσδηποτε να ξεφορτωθει ο Κυριακος απο την Νεα Δημοκρατια οπως και οπορτουνιστες η Φωφη. Πειραχτηριε τι λες?
  Γιωργος. Σ (Σαφριδης)
  απάντηση244
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Γραβάτες και μπιχλιμπίδια.... | 25/06/2018 10:20
  Τον κ.Τσίπρα τον έδεσαν πιστάγκωνα με,για το κοινό, αόρατες αλυσίδες και προσποιείται ο ίδιος πως δεν τις βλέπει . Και οι εταίροι του επιτρέπουν να παρλάρει ότι θέλει και ελπίζουν, ο λαός να αντιληφθεί ότι πρόκειται περί θερμού αέρος που τραβάει πάντα προς τα σύννεφα...Δεν είναι ο ηγέτης που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πανεθνικό κύμα ανάπτυξης και να εμπνεύσει τους νέους να είναι υπερήφανοι για ένα ,δια εργασίας, αυτοκερδισμένο Ευρώ,παρά για δύο από ελεημοσύνη! Ας του χαρίσουν οι σύντροφοί του και μία ΄΄καρφίτσα΄΄ με την εικόνα του Φιντέλ Κάστρο να την βάλλει στην Γραβάτα του,για να βλέπουν οι συνομιλητές του ,τι πεπαλαιωμένες σκέψεις ,περί οικονομίας κουβαλάει....
  απ.80
  απάντηση382
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μυθοεθιστές και μυοεθιζόμενοι | 24/06/2018 11:15
  Οι Νεοέλληνες είναι στην πλειονότητα μυθοεθιζόμενοι, και οι πονηροί λαϊκιστές ττου ΣΥΡΙΖΑ μυθοεθιστές.
  Panos Terz
  απάντηση254