Η πολιτική είναι κυρίως λόγος, και η διαπάλη εντός της εξελίσσεται κυρίως διά των λόγων, όπως και η πολιτική μάχη στις περισσότερες των περιπτώσεων δίδεται ακριβώς για τα πρωτεία του λόγου.
Απαντες, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, για αυτά παλεύουν, τα πρωτεία του λόγου διεκδικούν, οι κατέχοντες αυτά έχουν αποδεδειγμένα πιο πολλές ευκαιρίες είτε να κερδίσουν είτε να διατηρήσουν την εξουσία.
Επειδή λοιπόν στο ίδιο πεδίο ασκούμεθα και επειδή τελευταίως πολλά εχθρικά πυρά εκτοξεύονται αναιτίως εναντίον μας, οφείλουμε, αν μη τι άλλο, μια καθαρή και ξάστερη εξήγηση.
ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, το in.gr και οι πολλές άλλες ιστοσελίδες που συνθέτουν το ιστορικότερο συγκρότημα Τύπου στην Ελλάδα είναι επαγγελματικά οργανωμένες μονάδες ενημέρωσης, στελεχωμένες από έμπειρους δημοσιογράφους και επιφανείς εξωτερικούς συνεργάτες των γραμμάτων και των τεχνών.
Μεταφέρουν ιστορικό βάρος και βάθος, είναι οι ίδιες οι εφημερίδες μας κομμάτια της Ιστορίας του τόπου, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξής του.
Σε διάφορες ιστορικές περιόδους πρωταγωνίστησαν οι ίδιες, τοποθετήθηκαν, συγκρούστηκαν, έδωσαν μάχες πολιτικές, ιδεολογικές και κοινωνικές, κυνηγήθηκαν πολλές φορές για τις ιδέες και τις αντιλήψεις τους.
Πάντα ωστόσο με ήθος, μετριοπάθεια, σεβασμό στην άλλη άποψη, ανοιχτές στον διάλογο και στον αντίλογο, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διαπομπεύσεις και άτιμα μέσα. Και βεβαίως πάντα στο πλαίσιο των νόμων, χωρίς παρεκκλίσεις.
Στα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης τα μέσα του συγκροτήματος, όπως και ολόκληρος ο κλάδος άλλωστε, δοκιμάστηκαν πολλαπλώς από τις ιδιαίτερες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, καθώς και από την εντονότατη πίεση που έφεραν συνολικά στον κόσμο των Media η τεχνολογική έκρηξη και η υπερανάπτυξη νέων μηχανισμών και εργαλείων ενημέρωσης.
Παρά ταύτα, παρά τις πολλές δοκιμασίες, το συγκρότημα άντεξε, οδηγήθηκε σε απόλυτα νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες και έτσι απέκτησε νέα ιδιοκτησία, η οποία εγγυήθηκε και εγγυάται την οικονομική του υπόσταση και βιωσιμότητα, επενδύοντας ταυτόχρονα στη σοβαρότητα, στην αξιοπρέπεια και στην ανεξαρτησία του.
Αυτή τη στιγμή οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες του οργανισμού εργάζονται ελεύθερα και ακηδεμόνευτα, σύμφωνα με τις παραδόσεις τους, υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο, νομικό, οικονομικό, φορολογικό, τηρούν με ευλάβεια την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, δεν παραβιάζουν ούτε κατά κεραία τις υποχρεώσεις τους.
Και μαζί τιμούν την ελευθερία του λόγου και τον αρχετυπικό ρόλο του Τύπου, που δεν είναι άλλος από αυτόν του ελέγχου της κάθε εξουσίας, τηρώντας πάντα τους κανόνες και τις αρχές της δημοσιογραφίας, με ακρίβεια και διασταύρωση των πληροφοριών, χωρίς προσφυγή στις ιστορικά καταδικασμένες προπαγανδιστικές μεθόδους της ευκολίας, του λαϊκισμού και του κιτρινισμού.
Ωστόσο, οι νέοι «άρχοντες» του τόπου άλλα πρεσβεύουν και αλλιώς αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του Τύπου. Δεν αποδέχονται και δεν κατανοούν τη δημοσιογραφική κριτική, γι’ αυτούς κάθε άποψη και γνώμη είναι κατευθυνόμενη, ακόμη και το ρεπορτάζ επί πραγματικών γεγονότων θέλουν να παρακολουθεί τη δική τους εκδοχή, όλη η στάση και η συμπεριφορά τους παραπέμπει σε σχήματα ανελεύθερα και ποδηγετημένα, κοινώς υπακούει στο δόγμα «ή μαζί μας ή απέναντί μας».
Τελευταίως μάλιστα, υπό το βάρος των ανομημάτων τους, των διαφαινόμενων σκανδάλων και με το άρωμα του μαύρου χρήματος να διαχέεται πλέον στην ατμόσφαιρα, διολισθαίνουν ακόμη και σε λουδοβίκειες συμπεριφορές. Ταυτίζουν εαυτούς με το κράτος και μιλούν για εχθρούς του λαού, σχεδόν σαν άλλοι βασιλείς και μονάρχες.
Συνεχείς λοιπόν, στη βάση των παραπάνω, είναι οι αστήρικτες κατηγορίες και οι διαβολές εναντίον του Τύπου. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έφθασε να ομιλεί για «μαύρο μέτωπο», κατατάσσοντας σε αυτό κάθε σχήμα και έντυπο που δεν ακολουθεί κατά πόδας τη γραμμή τους.
Πρόκειται προφανώς για ανελεύθερη και βαθιά αντιδημοκρατική στάση, η οποία δεν επιτρέπεται να γίνει ανεκτή, επειδή απλούστατα θίγει τον πυρήνα των αξιών της ελευθεροτυπίας και των θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας.
Είναι αλήθεια βεβαίως ότι δεν είναι μοναδική η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Και σε άλλες χώρες, όπως στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία, στην Τουρκία, αναπτύσσονται αντίστοιχες επιθετικές πρακτικές εναντίον της ελευθεροτυπίας. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναγκάστηκε, εξαιτίας της αντιπαράθεσης που έχει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να αναρτήσει στην προμετωπίδα της το σύνθημα «Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».
Τέτοιας τάξεως είναι και η δική μας αντιπαράθεση. Την ελευθερία του λόγου διεκδικούμε, την ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία υπερασπιζόμαστε, τηρώντας κατά γράμμα τους νόμους της πολιτείας και τους κανόνες της δημοσιογραφίας.
Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Ολα στο φως λοιπόν.
Οποιος έχει κάτι να πει για τις εφημερίδες μας και την ιδιοκτησία τους, να το πει ευθέως, χωρίς περιστροφές, υπαινιγμούς και υπονοούμενα.
Και θα λάβει τις απαντήσεις που του αρμόζουν.
Αυτά προς το παρόν…


ΤΟ ΒΗΜΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ