Οταν έχει διαρροή μια βρύση στο σπίτι, φωνάζουμε υδραυλικό. Δεν κλείνουμε την κεντρική παροχή ώστε να μην έχει νερό σε κανένα σημείο της κατοικίας. Ετσι θα έπρεπε να συμβεί και με το ελληνικό πρωτάθλημα. Εκδηλώθηκαν παραβατικές συμπεριφορές σε έναν αγώνα; Θα πρέπει να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι και όχι να διακοπεί συνολικά το πρωτάθλημα.
Οι αντίθετες φωνές σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος επισημαίνουν ότι η πρωτοβουλία αυτή αδικεί τις άλλες ομάδες που δεν παρέβησαν τον νόμο. Μάλιστα ένα ενδεχόμενο Grexit από τις διεθνείς διοργανώσεις που με ελαφρά τη καρδία υπονόησε ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης εκτιμούν ότι θα αποτελέσει ταφόπλακα της ήδη υποβαθμισμένης Super League.
Υπάρχει όμως και άλλη μια παρενέργεια, αρκετά σοβαρή, που δεν μπορεί να αγνοηθεί αν η διακοπή μακροημερεύσει, και δεν είναι άλλη από το χρήμα που «γυρίζει» σε ετήσια βάση γύρω από τις επαγγελματικές ομάδες της Super League και συντηρεί χιλιάδες οικογένειες.
Αντιγράφουμε από παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ και της Στόχασις για την άγνωστη επιχειρηματική πτυχή των επαγγελματικών ομάδων: «Σε ετήσια βάση οι επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου της Super League συνεισφέρουν περί τα 1,2 δισ. ευρώ στην οικονομία. Τόσο από τον σκληρό πυρήνα των εσόδων (εισιτήρια και μπόνους ευρωπαϊκών συμμετοχών) όσο και από προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται με το ποδόσφαιρο, όπως τυχερά παιχνίδια, τηλεοπτικές μεταδόσεις, αθλητική ενημέρωση, διαφήμιση, εστίαση και ένδυση. Σε όρους απασχόλησης, η επίδραση εκτιμάται σε περισσότερες από40.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι δραστηριότητες που συνδέονται με τη Super League προσφέρουν, άμεσα και έμμεσα, συνολικά σχεδόν550 εκατ. ευρώ έσοδα στο κράτος από φόρους και εργοδοτικές εισφορές». Προκύπτει δηλαδή μια «κρυφή» συνεισφορά της μπάλας στην ελληνική οικονομία που θα πρέπει να σταθμιστεί σε οποιαδήποτε απόφαση της πολιτείας, ακόμα και αν η εκτίμηση για επίδραση σε 40.000 θέσεις εργασίας είναι υπερτιμημένη. Κάποιος θα βιαστεί να πει ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων αυτών πηγαίνει στους λογαριασμούς ξένων ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών και μεταφέρεται στις πατρίδες τους. Σωστό εν μέρει, αλλά και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που άμεσα και έμμεσα ζουν από τα έσοδα της Super League δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώσουν παραβατικές συμπεριφορές ολίγων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ