Υπερωρίες για τις συντάξεις…

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να προλάβουν να εκδώσουν όλες τις εκκρεμείς συντάξεις ως τα τέλη Ιουνίου και να μη χαθεί η ειδική χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το υπουργείο Οικονομικών, κερδισμένοι θα βγουν οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, οι οποίοι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα δουλεύουν νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες με το αζημίωτο. Για την υπερωριακή εργασία στο συγκεκριμένο διάστημα έχει ληφθεί απόφαση για δέσμευση πιστώσεων συνολικού ποσού 367.000 ευρώ. Δηλαδή οι 131 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συντάξεων θα λάβουν κατά μέσο όρο το ποσό των 2.800 ευρώ έκαστος. Καθόλου άσχημα.

…και όχι μόνο

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως «μοιράζουν» υπερωρίες και σε άλλες υπηρεσίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για τους 147 εργαζομένους στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών έχει δεσμευθεί πίστωση 120.000 ευρώ για «απογευματινή υπερωριακή εργασία» στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Προκύπτει δηλαδή πρόσθετη αμοιβή στα 816 ευρώ κατά μέσο όρο. Οσον αφορά τους 28 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Λογιστικής του ΓΛΚ, θα πάρουν για υπερωρίες στο εξάμηνο 750 ευρώ ο καθένας ή 21.000 ευρώ στο σύνολο. Δουλειές και υπερωρίες με… φούντες.

Δεν βρίσκουν… άλλον

Ανάσταση θα κάνει σίγουρα στη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης (σκίτσο). ÜΗ δεύτερη μέρα του Πάσχα δεν είναι σίγουρο αν θα τον βρει στο τιμόνι της επιχείρησης, καθώς τότε, στις 9 Απριλίου, λήγει η θητεία του. ÜΟ κ. Παναγιωτάκης, που ήταν επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη για τη θέση αυτή, είχε συγκρουστεί με τους επόμενους πολιτικούς του προϊσταμένους –τον Πάνο Σκουρλέτη για το θέμα της πώλησης του 17% και τον Γιώργο Σταθάκη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πέρυσι τον Μάιο τον είχε αδειάσει. ÜΤώρα οι πληροφορίες θέλουν να διατηρείται στη θέση του και να καλείται να βγάλει την εταιρεία από τα μεγάλα αγκάθια των ληξιπρόθεσμων χρεών, των υπέρογκων δανείων που λήγουν την επόμενη διετία, αλλά και να φέρει εις πέρας τον διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων.

Πρόστιμο-χάδι

Ανέκαθεν τα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν δυσανάλογα μικρά σε σχέση με το κέρδος του παραβάτη. Αλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ύψους 30.000 ευρώ στo Dromeus Fund, καθώς δεν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως ότι είχε αποκτήσει ποσοστό του Θεραπευτηρίου Υγεία, όταν η μετοχή του τελευταίου ήταν αντικείμενο δημόσιας πρότασης από την εταιρεία συμμετοχών του κ. Γ. Αποστολόπουλου.

-Η ιστορία έχει ως εξής: Περίπου πριν από δύο μήνες το fund που έχει έδρα την Ελβετία αλλά έλληνες διαχειριστές είχε αποκτήσει σταδιακά πάνω από το 3% του Υγεία με τιμές κτήσης μεταξύ 0,45 και 0,55 ευρώ. Τότε η στήλη είχε επισημάνει ότι ο αγοραστής του πακέτου ενημέρωσε μόνο μία φορά, όταν είχε συγκεντρώσει το τελικό ποσοστό, και όχι όποτε αγόραζε πάνω από 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως όριζε ο νόμος.

-Ετσι όμως το fund πέτυχε να διατηρήσει χαμηλά τις τιμές κτήσης. Πρόσφατα το Dromeus πούλησε το ποσοστό που είχε αποκτήσει στο Υγεία στη Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών με τιμή 0,69 ευρώ. Εκτιμάται ότι το καθαρό κέρδος του fund μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ