από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Επενδύσεις ώρα μηδέν

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει στην έξοδο από την εποχή των μνημονίων, η πρώτη σκέψη, αυτό που βασανίζει όλους όσοι αντιλαμβάνονται την κατάσταση, είναι ότι χωρίς ανάκαμψη των επενδύσεων η οικονομία δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις βαριές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Το κενό των παραγωγικών επενδύσεων που ήταν μια από τις αιτίες της κατάρρευσης της οικονομίας τα χρόνια των μνημονίων και της μεγάλης ύφεσης διευρύνθηκε.

Είναι προφανές ότι στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να είναι σημαντική η συμβολή της εφαρμογής των προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά εξίσου σημαντική είναι η επιτάχυνση της αξιοποιήσεως των κοινοτικών πόρων που τροφοδοτούν τις δημόσιες επενδύσεις.

Και ασφαλώς ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι μελλοντικές πρέπει να ξεχάσουν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος και οι επενδύσεις στις κατοικίες ή ακόμη και η βελτίωση και εκσυγχρονισμός του οικιστικού αποθέματος αποτελούσαν κάποτε τον μοχλό ανάπτυξης, αλλά και σήμερα μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην κινητοποίηση για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δύο πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ανακοίνωση σειράς κινήτρων κυρίως φορολογικών και αντιγραφειοκρατικών για την ανάκαμψη της κτηματαγοράς, αλλά και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από 45 βουλευτές της ΝΔ στην κυβέρνηση για την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ, μπορεί να πέρασαν στα ψιλά τής φορτωμένης από σκάνδαλα επικαιρότητας, είχαν όμως ουσία και σοβαρότητα.

Γιατί, όπως αναφέρουν και στην ερώτησή τους οι βουλευτές, ενώ η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πόρους που μαζί με την εθνική συμμετοχή συγκεντρώνουν ποσό 26 δισ. ευρώ, η πορεία απορρόφησής τους τουλάχιστον το 2017 δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Και αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα που ολοκληρώθηκαν οι μεγάλοι οδικοί άξονες, η δημόσια διοίκηση και οι περιφέρειες δυσκολεύονται να αναπτύξουν και να τρέξουν προγράμματα προσανατολισμένα στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στις επενδύσεις, στην καινοτομία και στον άνθρωπο, δηλαδή στους νέους, στους επιστήμονες και σε όλους όσοι αναζητούν εργασία ή θέλουν να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους όνειρα. Είναι σαφές ότι όλοι πλέον πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    αμελλητί | 20/02/2018 12:29
    Κάθε συζήτηση περί επενδύσεων πριν α) την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ και β) πάροδο δεκαετίας με μείωση φόρων κατά 50% παρέλκει.
    Προβατάς
    απάντηση120