Ηρθε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου (φωτογραφία), µε την εισβολή του ΠΑΜΕ στο γραφείο της, αντιµέτωπη µε το παρελθόν της. Γιατί προφανώς είχε πράξει σε ανάλογες περιπτώσεις τα ίδια όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε την εξουσία και είχε υιοθετήσει τον ακτιβισµό ως µέθοδο πολιτικής δράσης. Εχουν βιώσει άνθρωποι στα πανεπιστήµια αντίστοιχα συναισθήµατα σαν αυτά που βίωσε και η κυρία Αχτσιόγλου µε την παλιοµοδίτικη εισβολή του ΠΑΜΕ στο υπουργειό Εργασίας.
nnn
Από την άλλη, η εικόνα των μελών του ΠΑΜΕ που μπούκαραν στο γραφείο της, να χειρονομούν, να φωνασκούν και να απαιτούν μπροστά σε δύο γυναίκες (ήταν παρούσα και η κυρία Θεανώ Φωτίου) μάλλον τις κατέστησε συμπαθείς, παρά αντιπαθείς.
nnn
Αν υπήρχε κάποιο κέρδος για όλους τους υπολοίπους είναι ότι ένα κομμάτι της Αριστεράς, εν προκειμένω της κυβερνώσας, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να κυβερνάς μια χώρα ερχόμενος καθημερινά αντιμέτωπος με τόσα διλήμματα. Γιατί μέχρι πρόσφατα οι σημερινοί κυβερνώντες νόμιζαν ότι η διακυβέρνηση είναι ένας περίπατος. Μαζί και η κυρία Αχτσιόγλου.
Πώς ο Τσίπρας τούς χρυσώνει το χάπι

Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μεγάλη γκρίνια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο, κυρίως επειδή κόβει και τα οικογενειακά επιδόματα. Η γκρίνια δεν προέρχεται μόνον από τους λεγόμενους «σκληρούς», δηλαδή από την Ομάδα των 53+, αλλά και από βουλευτές που ψήφισαν, όπως έλεγαν, περικοπές στις συντάξεις και επανειλημμένες αυξήσεις φόρων και τώρα καλούνται να κόψουν και τα επιδόματα. Παρά τις γκρίνιες όμως, οι πάντες θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, αφού την εξουσία ουδείς ρισκάρει να χάσει. Οσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεται την γκρίνια των βουλευτών του, θέλει να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση, επιδιώκει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και χρυσώνει στους βουλευτές του το χάπι με την προοπτική ότι σε επτά μήνες η χώρα θα μπορεί αυτόνομα να χρηματοδοτείται από τις αγορές. Και τον… πιστεύουν και ψηφίζουν!
Λαφαζάνης: «Μας βούτηξε η τράπεζα τα γραφεία μας!»

Ο Π. Λαφαζάνης και μέλη του κόμματος της ΛΑΕ βρέθηκαν για άλλη μια Τετάρτη στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους πλειστηριασμούς, παρά το γεγονός ότι αυτοί γίνονται ηλεκτρονικά. Εκαναν ειρηνική «έφοδο» σε δύο συμβολαιογραφεία (με την Αστυνομία να τους παρακολουθεί διακριτικά), επιχείρησαν να σταματήσουν έναν πλειστηριασμό για ένα αγροτεμάχιο και για ένα ακίνητο για οφειλές 55.000 ευρώ, αλλά δεν μπόρεσαν και δεν θέλησαν να γλιτώσουν και το κτίριο όπου νοίκιαζαν τα γραφεία του κόμματος, στη Στοά Φέξη: «Δεν θελήσαμε, το αφήσαμε να το πάρει η τράπεζα, για να μην παρεξηγηθούμε ότι κάνουμε αγώνα και για τα γραφεία μας». Είπε μάλιστα ότι «η τράπεζα μας βούτηξε τα γραφεία μας» και εξέφρασε την απορία «πώς είναι δυνατόν να κάνουν τους πλειστηριασμούς οι τράπεζες και να αγοράζουν οι ίδιες τα ακίνητα που έχουν εκποιήσει». Συνεπώς το «ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» που έλεγαν ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του ήταν ακόμη μια… αυταπάτη.
Οταν κάνεις την πάπια

Οσοι έχουν καλή μνήμη θα θυμούνται ότι πρώτη αυτή η στήλη στις 17/10 είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση μελετούσε να μην ιδρύσει τελικά τη θυγατρική του υπερταμείου Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ). Τότε, βέβαια, οι μισοί ενδιαφερόμενοι συριζαίοι έκαναν την… πάπια και οι άλλοι μισοί συνωστίζονταν στα υπουργικά γραφεία παρακαλώντας για μία θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Τελικώς, όπως αλίευσα στο νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η ΕΔΗΣ δεν θα δημιουργηθεί. Αντίθετα, οι ΔΕΚΟ που υποτίθεται πως θα έπαιρνε προίκα θα γίνουν άμεσες θυγατρικές του. Ετσι, πάει περίπατο η ουδετερότητα που θα έπρεπε να τηρούσε το Υπερταμείο ως εταιρεία holding.
nnn
Καλή τύχη λοιπόν με τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ και τις μαύρες τρύπες των εταιρειών, καθώς η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη φαίνεται να κέρδισε αυτή την παρτίδα από τους υπουργούς της κυβέρνησης, που φυσικά δεν θέλουν να ακούν ούτε λέξη για το Υπερταμείο. Τους πήρε μέσα από τα χέρια τεράστιες εταιρείες που αποτελούν κορυφαίες εστίες επιρροής.


Λάκη, και ψεύδεσαι και κλαις

Είπα να μην ασχοληθώ πάλι με τον Λάκη Λαζόπουλο και τα καμώματά του, τώρα που έμεινε χωρίς τηλεοπτική στέγη, τώρα που νιώθει και αυτός απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Λάκης δεν με αφήνει, με όσα λέει, να αγιάσω. Να, πάρτε για παράδειγμα την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε προχθές, στην οποία με λυπημένο ύφος (σχεδόν κλαίων) θέλησε να μας παραστήσει και τον… φτωχό και τον κατατρεγμένο. Διότι όταν βγαίνει και λέει πως μένει σε ένα σπίτι 40 τ.μ. τι να υποθέσει κανείς; Οτι δεν έχει άλλα εισοδήματα; Οτι τις καταθέσεις εκατομμυρίων στο εξωτερικό τις ξέχασε; Τίποτε πιο γελοίο από τον πλούσιο που παριστάνει τον φτωχό. Αυτός που επί χρόνια διαπόμπευε κόσμο και κοσμάκη. Χλεύασε ακόμη και αναπήρους, που από την αυλή της Δήμητρας Λιάνη πέρασε για ένα διάστημα στον Κ. Καραμανλή και εν συνεχεία έγινε «κολλητός» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ακόμη και… συνομιλητή του Φρανσουά Ολάντ τον έχρισε. Ουδείς πλέον τον πιστεύει, όσο κι αν κλαίει, όσο θέατρο κι αν παίζει.

Ο Αλέξης και τα βιντεάκια του

Δεν του φτάνουν οι δεκάδες εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ειδησεογραφικά κρατικά πρακτορεία και άπειρα sites που ελέγχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (και οι υπουργοί του), θέλουν και βιντεάκια (σ.σ. διάβαζε διαφημιστικά σποτάκια) για να δοξάζουν το έργο τους. Στο νέο πρωθυπουργικό βιντεάκι εκθειάζονται οι ομορφιές της Θεσσαλονίκης, καθώς και η ανάπτυξη που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη συμπρωτεύουσα και η επέτειος του ενός χρόνου από τη λειτουργία του εκεί γραφείου του κ. Τσίπρα (με υπεύθυνη την κυρία Νοτοπούλου) :«Ενα χρόνο από την ίδρυσή του, το γραφείο του Πρωθυπουργού έφερε πιο κοντά την κεντρική εξουσία στη Θεσσαλονίκη. Αλλάξαμε την ατζέντα της πόλης, με έμφαση στις υποδομές και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό του ο κ. Τσίπρας.

Η Μαρέβα πάει Ηρώδειο

Να λοιπόν που η Μαρέβα Μητσοτάκη κατάφερε και πήρε την άδεια για να πραγματοποιήσει ο Οίκος «Zeus&Dione» (με τον οποίο συνεργάζεται με τη Δήμητρα Κολοτούρα) επίδειξη μόδας στον αύλειο χώρο μπροστά στο Ηρώδειο. Η άδεια δόθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εντάσσεται στο πλαίσιο της 23ης Διεθνούς Εβδομάδας Μόδας (AXDW) και θα πραγματοποιηθεί στις λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, δηλαδή στις 2 Απριλίου. Το αρχικό αίτημα της εταιρίας AXDW ήταν να της παραχωρηθεί για την επίδειξη μόδας το ίδιο το Μνημείο, αλλά η Εφορία Αρχαιοτήτων αντιπρότεινε τον αύλειο χώρο του Ηρωδείου. Θετική στο αίτημα ήταν και η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Υπήρξαν, ωστόσο και όροι, όπως όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες και να καταβληθούν τα αναλογούντα τέλη υπέρ του ΤΑΠ, δηλαδή, μόλις 1.760 ευρώ.

Εξι χρόνια χωρίς τον Κεφαλογιάννη

Η εταιρία Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού διοργανώνει μαζί με την οικογένεια του Γιάννη Κεφαλογιάννη εκδήλωση μνήμης του πρώην υπουργού. Η εκδήλωση (που ενώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις) θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα την προλογίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Ομιλητές θα είναι οι Γιάννης Δραγασάκης, Φώφη Γεννηματά και Ευ. Μεϊμαράκης.

HeliosPlus