Σουβλατζίδικα, καφετέριες, μίνι μάρκετ. Εκεί εντοπίζονται κυρίως οι επιχειρηματικές αναζητήσεις των Ελλήνων ώστε να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ με στοιχεία 2016, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για εγχειρήματα στη λιανική επαναφέρει ένα πρότυπο ανάπτυξης που χαρακτήρισε την εποχή πριν από την κρίση.
To 2015 κατεγράφη μια σαφή προτίμηση των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών προς τον πρωτογενή τομέα αλλά απεδείχθη συγκυριακή, αφού το ποσοστό 12% επί του συνόλου υποχώρησε το 2016 στο 7,7%. Παράλληλα και οι νέες προσπάθειες πέρυσι στον τομέα της μεταποίησης μειώθηκαν.
Ως εκ τούτου, παρατηρούμε πάλι το καταναλωτικό μοντέλο να επικρατεί του παραγωγικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια ανάπτυξη σε πιο στέρεες βάσεις.
Μόλις το 36% των νεόκοπων επιχειρηματιών διαθέτει τουλάχιστον ένα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σχεδόν το 42,7% όμως είναι απλώς απόφοιτοι Λυκείου, ποσοστό μάλιστα που έχει ενισχυθεί σε σχέση με το 2015. Πρόκειται για ένα ανησυχητικό στοιχείο, καθώς δεν φαίνεται να κινητοποιούνται στην επιχειρηματικότητα άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Επίσης, το 41% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από ανάγκη, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη.
Ενθαρρυντικό είναι ότι το 64% των πολιτών της χώρας δηλώνουν ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί μια καλή επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφονται από την έναρξη της κρίσης και δεν έχει καμία σχέση με τα προς 30ετίας στερεότυπα που ενοχοποιούσαν την επιχειρηματική δράση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΙΟΒΕ αν αθροίσουμε τις νέες προσπάθειες στο επιχειρείν μαζί με τους καθιερωμένους επιχειρηματίες προκύπτει ότι το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ηλικίας 18-64 ετών έχει κάποια σχέση με την επιχειρηματικότητα.
Το 2016 περίπου 260.000 άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Ο αριθμός είναι μεγάλος, αλλά σε χώρες με υψηλό ποσοστό επιχειρηματικότητας, όπως η Ελλάδα, και οι αποτυχίες είναι πολλές. Ως εκ τούτου, το ιδανικό –και πάνω σε αυτό θα χρειαστεί η συνδρομή της πολιτείας –θα είναι η δημιουργία λιγότερων επιχειρήσεων με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, που δεν θα καταστούν ανατέλλοντες αστέρες αλλά θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία και στην απασχόληση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ