από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Quo vadis Europa?

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τρεις κύριες παράμετροι καθορίζουν την πορεία της Ευρώπης από εδώ και στο εξής: Ο σχηματισμός της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης, οι προτάσεις Μακρόν για την αναμόρφωση της ΕΕ και της Ευρωζώνης και, βεβαίως, η οριστικοποίηση της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία καθορίζεται πλέον δια νόμου από το Λονδίνο για τις αρχές του 2019. Απο το συνδυασμό των τριών αυτών διαστάσεων θα προκύψει η Ευρώπη του αύριο. Στις πολλαπλές επιλογές που θα βρίσκονται πίσω από αυτές τις παραμέτρους και στη διαδικασία να καταστούν συμβατές μεταξύ τους κρύβεται το μέλλον μιας Ένωσης που, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό της, ούτε, όπως όλα τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου σταθερά δείχνουν, ούτε τους πολίτες της ότι είναι σε θέση να αποτελέσει πραγματικό ενιαίο πολιτικό μηχανισμό απέναντι σε προκλήσεις που διαρκώς μεγαλώνουν και καθίστανται όλο και πιο επικίνδυνες.

Παρά το γεγονός ότι θα είναι ένας ακόμα “μεγάλος συνασπισμός”, η νέα γερμανική κυβέρνηση όχι μόνον δεν πρόκειται να “μαλακώσει” τις μέχρι σήμερα πολιτικές του Βερολίνου, οι οποίες κατά κοινή σχεδόν αποδοχή σήμερα βρίσκονται στη ρίζα της ευρωπαικής αποδόμησης, αλλά, αντιθέτως, αναμένεται να τις καταστήσει ακόμα σκληρότερες. Κι αυτό δεν θα γίνει μόνον για την συνέχιση της επικράτησης του ηγεμονισμού του Βερολίνου όπως γινόταν μέχρι τώρα, στον οποίο το SPD, ότι κι αν λέει σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχει. Θα γίνει και για την αποφυγή του ορατού πλέον ενδεχομένου η γερμανική ακροδεξιά να καταστεί δεύτερο κόμμα στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές έπειτα από τη σαρωτική πορεία της σε εκείνες που ήδη έγιναν και τη θριαμβευτική είσοδό της στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Κι αυτό, τη στιγμή που στην Αυστρία, η μισή, πρακτικά, κυβέρνηση, ανήκει ήδη στην άκρα δεξιά.

Πόσο συμβατά είναι όμως όλα αυτά με τις προτάσεις που προ λίγων εβδομάδων κατέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για την αναμόρφωση της Ευρώπης; Στην πραγματικότητα, ελάχιστα. Ο Μακρόν συνεργάζεται αυτή τη στιγμή στενά με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά, την ίδια ώρα, προσπαθεί να την “ρυμουλκίσει” στην αντίθετη κατεύθυνση αμφισβητώντας έντονα και ανοικτά την πορεία της νομισματικής ένωσης αν δεν αλλάξει θεμελιώδη χαρακτηριστικά – και οι Γερμανοί αυτό δεν θέλουν ούτε να το ακούνε. Επιπλέον, όταν παρουσίασε τις πολύ φιλόδοξες ενοποιητικές προτάσεις του στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, περίπου ξέσπασε... επανάσταση: πλήθος κράτη αντέδρασαν με σφοδρότητα, πολλά εκ των οποίων καθαρά στη γερμανική σφαίρα επιρροής. Το Βερολίνο δεν θέλει τώρα να μιλήσει ανοικτά για όλα αυτά: δηλώνει ότι μελετάει και επιφυάλασσεται. Αλλά είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εκκρεμότητα ένα ζήτημα εξίσου μεγάλο: η προ καιρού ανακοίνωση από τις τέσσερις μεγάλες χώρες που απέμειναν στην Ε.Ε. ότι βαδίζουν στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, το οποίο, παρά τη σημασία του, περιβάλλεται από σιωπή. Το εν λόγω γεγονός αποδεικνύει πολλά, αλλά, περισσότερο απ’ όλα, ότι οι λαοί της σημερινής Ευρώπης έχουν αποκοπεί δραματικά από τις εξελίξεις που καθορίζουν το μέλλον τους τόσο ψυχικά όσο και σε επίπεδο κατανόησής τους. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί αυτή η πλατιά σιωπή που σκέπασε εκείνες τις ανακοινώσεις των τεσσάρων χωρών οι οποίες οδηγούν σε ένα μοντέλο που ουδεμία σχέση θα έχει με πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, αν υποτεθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί, πράγμα πολύ δύσκολο, αν όχι θεσμικά και πολιτικά αδύνατο;

Αυτοί που φώναζαν για τους κινδύνους μίας εξόδου της Βρετανίας θα έπρεπε να είχαν πέσει κάτω και μόνον στο άκουσμα των όσων είπαν οι ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων κρατών της Ε.Ε. για το σχέδιο των πολλών ταχυτήτων, το οποίο κινείται στον αντίποδα της βαθύτερης ενοποίησης της Ευρώπης και εγγυάται τον πολυμερισμό της, καθώς συνιστά την πιο τρανταχτή νίκη του ευρωσκεπτικισμού στην εξηντάχρονη ιστορία της Ενωσης. Όμως στην εξαγγελία της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, που η σημασία της, αν υποτεθεί ότι προχωρήσει, υπερβαίνει κατά πολύ την υπόθεση του Brexit, ουσιαστικά, ουδείς έδωσε την παραμικρή σημασία. Και όσο η Αγγλία θα προχωρά στην ανασύνταξή της έχοντας ήδη πίσω της τις διαψεύσεις του τρόμου, τόσο η Ευρώπη θα βαδίζει, στο ίδιο διάστημα, στον νομοτελειακό αυτοχειριασμό εν μέσω νεκρικής σιγής…Κι όλα αυτά, αφήνοντας στην άκρη κολοσσιαία ζητήματα όπως η ισλαμική τρομοκρατία, το μεταναστευτικό ή οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, που όλα βρίσκονται εν βρασμώ και απαιτούν λύσεις. Η ανακοίνωση του νέου στρατηγικού και οικονομικού δόγματος μόλις χθες από τον πρόεδρο Τραμπ, άφησε την Ευρώπη αμήχανη, αμέτοχη, πρακτικά, ανύπαρκτη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους άξονες στους οποίους, θέλει δεν θέλει, οφείλει να βαδίσει πλέον η Ευρώπη, αν επιθυμεί να επιβιώσει ως τέτοια. Επί πολύ καιρό κάνει ότι δεν βλέπει αυτά τα προβλήματα και επιμένει να μονοπωλεί τις δραστηριότητές της με το να τρώει τις σάρκες της. Τώρα, όμως, δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια. Ή κάνει ουσιαστικά βήματα μπροστά, ή, αδυνατώντας να δώσει λύσεις, αρχίζει να ξεφτίζει. Ο λόγος που όλα αυτά δεν έχουν μέχρι στιγμής τύχει ουσιώδους αντιμετώπισης είναι πολύ συγκεκριμένος: οφείλεται στην παρατεταμένη κρίση ταυτότητας που περνά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθώς και στις εσωτερικές φιλοδοξίες ισχύος που ουδείς επισήμως τις ομολογεί αλλά κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, με κύριο φυσικά κέντρο το Βερολίνο το οποίο επικέντρωσε ολόκληρη την Ενωση περίπου αποκλειστικά στα ζητήματα δικού του ενδιαφέροντος και της προνομιακής του θέσης. 

Τώρα όμως η πίεση της πραγματικότητας είναι πια πολύ μεγάλη: η Ευρώπη καλείται να δώσει πραγματικές απαντήσεις για το μέλλον που διαρκώς, όλο και περισσότερο, ξεφεύγει πια από τα χέρια της. Για να υπάρξει πρέπει πια να αποφασίσει τι θέλει. Και αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη περιπέτεια που είναι λίαν αμφίβολο αν θα μπορέσει να τη φέρει εις πέρας καθώς, παρά τα ωραία λόγια, οι αποστάσεις μεταξύ του τι εννοούν “κοινό μέλλον” οι ηγεσίες των μεγάλων χωρών της ΕΕ διευρύνονται διαρκώς, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των λαών, πλούσιων και φτωχών, απέναντί τους.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (88)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Quondo alazzi repertori? | 22/12/2017 00:24
  Τώρα στο Mέγαρο η όπερα Τζούλια για οκτώ Xριστουγεννιάτικες παραστάσεις. Τενόρος: Ματεράτσι Μουσική: Κόλπο Γκρόσο Πιάνο: Τιπιάνι Τέρμα Πρώτη Βόλτα: Για όλα φταίνε οι Iταλοί Ρεσάλτο: Στίχο μυάλο κουκούτσι Μαέστρο: ΠΑΜΕ Μαλούχο μπαίνει λέει λόγια ανώγια κατώγια λαμία βόλο μεσολόγγι όρη λόγγοι μεσόγεια αδυναμία μεγάλη πάνω παρτάλι-κάτω παρτάλι άρα μάρα κουκουνάρα σούχι αδιάσι κεφάλι Θούκυ τεάμο στόκι λουλάκι κόκκο άμμο
  Gato Alaniari
  απάντηση52
   
   
  Ετσι ειναι ... | 21/12/2017 23:33
  Στο τελος θα γινει αυτο που θα πει η γερμανια. Δυστυχως
  Tassos
  απάντηση17
   
   
  Ψυχολογικες αναλυσεις | 21/12/2017 19:24
  Για όσους ασχολείστε με θουκυδιδογλου, δωρο. και Μαλουχο.. Ο πρωτος ειναι πιτσιρικας γυρω στα 15 μελος της μαθητικης παραταξης του Συριζα , ισως και μικροτερος, άλλωστε πράγμα οφθαλμοφανες αν καποιος ψυχολογηση τα ψευδωνυμα τις απαντησεις και τα σχόλια του που συνοψίζονται σε πεντε εξη επαναλαμβανόμενες λεξεις σε καθημερινη βαση με κυριο στοχο την Γερμανια και την Ευρωπη, λιγο μεγαλυτερος ο Δωρος η καρανικας με περισσοτερο κατεβατο που αναμασαει τον ιδιο ψαλμο περιλουσμενο με σαντιγυ, μαγιονεζα και κετσαπ. Οσι για την στηλη του κυριου Μαλουχου.....χωρις παρεξηγηση....θα την ονομαζα .....η ωρα του παιδιου.. Τωρα εαν θα δημοσιευτει η οχι αυτο το σχολιο ενας θεος το ξερει.
  Μαλουχιαδος συνεχεια....
  απάντηση73
   
   
  BRAVO...ke malouxo... | 21/12/2017 15:11
  teleia perigrafi tis katastasis pou evriskete i evropi...1: islamiki tromokratia...2:metanasteftiko...kai 3:sxeseis ma ameriki...ta 2 prota provlimata distixos einai alita...to 3 einai poli efkolo va lithei...i evropi den exei alli eklogi para na akolouthisei tin politiki pou akolouthei o trump...einai i moni sotiria tis evropis...
  kolokotronis
  απάντηση104
   
   
  πανικός στα νουδούλια... | 21/12/2017 15:07
  Μαύρα Χριστούγεννα θα περάσουν τα δύστυχα νουδούλια....η δημοσκόπησις που έγινε από ιδιωτική εταιρεία, έδειξε ότι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με Νουδού, είναι γύρω στο 4% και όχι 11 και πάνω, όπως βγάζουν οι άλλες εταιρείες...Ήδη με αυτήν την ανακοίνωση τα νουδουλοπασόκια αισθάνθηκαν ένα ενοχλητικό τσίμπημα στον δεξιό γοφό, με τάσεις ανόδου στην αριστερή αμασχάλη...Τώρα, νέα ανακοίνωσις αποτυπώνει, συνεχή τάση μειώσεως της διαφοράς, καθ΄ότι ο λαός, δεν είναι κοροϊδάρας, να ψηφίσει ΑΥΤΟΥΣ που τον έφεραν σ΄αυτήν την κατάντια, και ταυτόχρονα αυτούς, που εκπροσωπούν την πλουτοκρατία και απεφάσισαν ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ...Και κλάααμα τα νουδούλια...η αρχική σιγουριά τους, μετατρέπεται σε ΛΕΣ ΝΑ; την πάθατε!!!
  Θουκυδίδογλου
  απάντηση429
   
   
   
  Μαζέψτε τον | 21/12/2017 14:34
  Ο Μαλουχος για να δικαιολογησει το μισογερμανισμο του εφευρισκει τη δικη του ιστορια. Προς τον κο Αρχισυντάκτη: Μαζέψτε τον.
  Σοφία
  απάντηση3012
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η επιστροφή του Ασώτου | 21/12/2017 14:05
  Το συγκρότημα Μαρινάκη θα παραθέσει πλουσιοπάροχον δείπνον εις τον επανακάμψαντα εις τας αγκάλας του "Βήματος" και ασκόπως περιπλανηθέντα Γεώργιον Μαλούχον. Το menu της υποδοχής είναι μόσχος ο σιτευτός.Ο διευθυντής του Αντώνιος Καρακούσης οφείλει πάραυτα να τον υιοθετήσει, να μην συνεχίσει τας απέλπιδας πολιτικάς μεταλλάξεις του.Μόνον έτσι θα σταματήσουν αι ανόητοι ζητοκραυγαί των Συριζοτρόλλ δια την επιστροφήν του πλάνητος..Ολίγη σοβαρότης δεν θα έβλαπτε..
  Φιλίστωρ
  απάντηση203
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Καλώς ξανά ήρθατε κ. Μαλούχο! Διότι … | 21/12/2017 12:56
  Η αρθρογραφία σας, εκπροσωπεί στο Βήμα (και γενικά στον Ελληνικό τύπο) όσον αφορά: 1) την εκτίμηση για την κατάσταση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, 2) την πολιτική των κυριάρχων κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) για την ΕΕ, κατά την γνώμη μου, την πιο σωστή και αντικειμενική πραγματικότητα η οποία έλλειψε στο διάστημα της απουσίας σας. Πως εκτιμάτε τον προβληματισμό για τις εξελίξεις και το μέλλον της ΕΕ? μετά την εκλογή του Μακρόν? και μετά τις εκλογές στην Γερμανία με το γνωστό αποτέλεσμα? Στο πεδίο στο όποιο η εκτίμηση σας απέτυχε πανηγυρικά, όπως σήμερα αποδεικνύεται, ήταν αυτή για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας μας που αρχίσατε να εκπροσωπείτε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτακη στην αρχηγία της ΝΔ. Να Δουμά λοιπόν πως εκτιμάτε σήμερα, μετά από την πολύμηνη απουσία σας από την αρθρογραφία (για ποιο λόγο άραγε?), την σημερινή κατάσταση στην χωρά με τις επιτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα/Καμμένου, τις προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζονται και την αντίδραση (εναλλακτικές θέσεις) των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε όλους τους τομείς της πολιτικής στην πατρίδα μας.
  Doros
  απάντηση415
   
   
   
  Μέχρι τώρα | 21/12/2017 12:00
  ο κ. Μακρόν, θέλοντας να αποδείξει αποφασιστικότητα για το σχέδιο του, έχει προσαρμόσει μερικές τραπεζικές αλλά κοινωνικές νομοθεσίες στα πρότυπα της Γερμανίας χωρίς όμως να έχει πρώτα συμφωνήσει μαζί της κάποιο δεσμευτικό πλαίσιο για μέτρα που θα πρέπει να ακολουθήσουν πανευρωπαϊκά. Αυτό κατά την γνώμη μου ήταν λάθος, διότι πέραν της καθυστέρησης δημιουργίας νέας κυβέρνησης (εικάζεται για τον Μάιο 2018), ουδεμία πρόθεση έχει δείξει η Γερμανία για ουσιαστικές αλλαγές που θα μπορούσαν να θίξουν τα «κεκτημένα της δικαιώματα», σ.σ. κάθε είδους μέτρων τα οποία θα μπορούσαν άμεσα η έμμεσα να οδηγήσουν στην ανακατανομή πλούτου εντός της ΕΕ (π.χ. κοινός ΕΕ-ΥΠΟΙΚ η ενδυνάμωση του προτεινόμενου ΕΝΤ πέραν από τα υπάρχοντα αποθέματα του σημερινού ΕΣΜ). Εικάζω αυτό ασχέτως οποιασδήποτε κυβέρνησης και να προκύψει.
  Michail Leon
  απάντηση33
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ποιά είναι η αλήθεια.. | 21/12/2017 10:05
  Στις αγέλες οι δυνατοί προχωρούν και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Όταν υπάρχουν εχθροί η αγέλη κάνει κύκλο και βάζουν στη μέση τα χρήσιμα μέλη. Τους προδότες, τους ανίκανους, τους < αποκλίνοντες > τους αφήνουν στην απέξω. Μήν αυταπατάσθε, υπάρχει μεγάλος οικονομικός ανταγωνισμός παγκοσμίως, ήρθεν η ώρα σας να δουλέψετε, καλές γιορτές σε όλους
  katsikis
  απάντηση195
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Καλώς ορίσατε ,κ.Μαλούχο!!!! | 21/12/2017 10:00
  Φέρτε μ’ ένα Βερολίνο< για να δείτε πως πονώ< κι ύστερα θα γίνω κρίνο< κι ύστερα πια θα χαθώ< Τι με νοιάζει κι αν χαθώ< αφού θα `χω γίνει κρίνο< φέρτε μ’ ένα Βερολίνο<......Στο σκοπευτήριό σας πάλιν το Βερολίνο. Η Ευρώπη ,κ. Μαλούχο ,χρειάζεται διεγερτικά Άρθρα . Με κατήφεια και μιζέρια μας εφοδιάζουν οι Ανελίτες,οι Συριζαίοι και οι Χρυσαυγίτες. Με αυτούς πράγματι δεν θα κάνουμε ούτε χωριό ,ούτε Ευρώπη... Καλημέρα σας....
  ο Βλαχοδήμαρχος
  απάντηση344
  Απαντήσεις  41 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ρε ο Μαλουχος.... αμαν χαρες ο Θουκυδωρος και τα λοιπα συριζοτρολ!! | 21/12/2017 09:33
  Πρωτον εαν εισουν αρωστος τοσους μηνες περαστικα σου, δευτερον εαν σε επαναπροσελαβε η Προεδραρα μας ο Μαρινακης μπραβο του γιατι ειναι και γαμω τα παιδια. Τωρα ενα μονο θα σου πω λογω του οτι σε μερικα θεματα δεν εχεις ιδεα....σαν μελος του Εργατικου κοματος της Μ.Β και υπηκοος του Ηνωμενου Βασιλειου σου λεω υπευθυνα οτι τιποτα δεν εχει ξεκαθαριση ακομα με το Brexit και οτι παμε συντομα για δευτερο δημοψηφισμα. Μην διαδιδεις λοιπον με το πρωτο σου αρθρο fake news. Α, και καλο γελιο με τον χαριτωμενο λωλακα Θουκυδιδογλου. PS. Εχω την εντυπωση οτι σε διορισανε παλι για να φυγει/μετακινηθη το βαρος του μαγαρισματος των γνωστων τρολ που ειχε μαζευτευτει τωρα τελευται στη σοβαρη στηλη του Μακρη
  Γιωργος Σ Λονδινο
  απάντηση234
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το θαύμα τον Χριστουγέννων. | 21/12/2017 08:52
  Ειναι το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο δώρο προς τους αναγνώστες του Βήματος,η επιστροφή σας κύριε Γιώργο, καθώς και του αγαπητού μας Θουκυ.
  φανουρης
  απάντηση157
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Γιωργάρα.... | 21/12/2017 08:47
  ...μου έλλειψες!Για το σημερινό άρθρο:Αν κρίνω απ´ την αντίδραση των συντηρητικών αλλά και του κόσμου στο κάλεσμα Schulz για «Η Π Ε» και στενή συνεργασία με Macron,δεν είναι (δυστυχώς)φαντασιώσεις όσα γράφεις.Πάντα γερός Γιώργη,καλές γιορτές!
  Εβροβουλευτής
  απάντηση63
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!! | 21/12/2017 08:12
  Γύρισες ήρωα μας, σε περιμέναμε εναγωνίως τόσον καιρό....Επιτέλους, θα ξαναρχίσουμε να γράφουμε και να εκφράζουμε τις σθεναρές μας απόψεις, για το μέλλον του δυστυχισμένου μας τόπου, που είναι εγκλωβισμένος στο Λεπροκομείο που καλείται ΕΕ....Δυστυχώς σήμερα, θα είμαι όλη την ημέρα έξω για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές, και δεν θα μπορέσω να χαρώ την επανεμφάνιση του Γιώργου μας, ωστόσο η χαρά μου είναι μεγάλη....
  Θουκυδίδογλου
  απάντηση825
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η Ευρώπη θα δώσει τις απαντήσεις | 21/12/2017 07:45
  Ενώ αναφέρεστε στην έξοδο της Βρετανίας παρακάτω γράφετε για ανάκαμψη της Αγγλίας πράγμα που σημαίνει πως και εσείς παραδέχεστε πως το κράτος κινδυνεύει λόγω Brexit να κατακερματιστεί. Τον Τραμπ φοβάμαι πως είστε από τους ελάχιστους ανθρώπους που τον παίρνει στα σοβαρά. Όπως βλέπετε οι Γερμανοί και οι Γάλλοι σε αντίθεση με όσα προβλέπατε ψήφισαν φιλοευρωπαϊκά κόμματα για να κυβερνήσουν. Η Ευρώπη δειλά αλλά σταθερά κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Το ευρωπαϊκό ΔΝΤ και η παραπομπή της Πολωνίας για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης δείχνουν ότι θέλει να επιβάλλει το ευρωπαϊκές αξίες σε όλους τους τομείς
  ΧΒ
  απάντηση279
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων