Μελομακάρονα

Τέλος καλό, όλα καλά –για τον χρόνο εννοώ, τον κάθε χρόνο, που τελειώνοντας τον Δεκέμβριο μας οδηγεί στον αστερισμό των μελομακάρονων και σβήνει όλες τις ανομίες του των προηγούμενων μηνών, ημερών, εβδομάδων.
Αυτό μετράει λοιπόν: έρχονται μελομακάρονα, θα μας πουν παιδιά τα κάλαντα, θα στολίσουμε φάτνες και έλατα, θα έρθουν αηβασίληδες και τάρανδοι, θα βάλουν οι δήμαρχοι φώτα στους δρόμους, στολίδια στις βιτρίνες οι μαγαζάτορες –εξαιρούνται οι βιτρίνες της Πλατείας Εξαρχείων· κανείς δεν είναι τέλειος, γιατί να είναι ο Τόσκας;
l Η εποχή των μελομακάρονων στην Ελλάδα είναι σαν την εποχή των κερασιών στη Γαλλία –για έρωτες και αγάπες, όχι για πολιτικές συζητήσεις, ούτε για επίσημες επισκέψεις αρχηγών κρατών.
Προς τούτο και η γενική απορία: γιατί τον κάλεσαν τον Ταγίπ Ερντογάν οι δικοί μας τέτοια εποχή; Δεν είχαν κακή πρόθεση, νομίζω· να τον ψυχαγωγήσουν ήθελαν –μπορεί να μην ήξερε τις απόψεις του προέδρου Παυλόπουλου, τον φώναξαν να τις ακούσει.
Και αφού ο πρόεδρος Ερντογάν αισθάνεται σουλτάνος και ο πρόεδρος Παυλόπουλος βυζαντινός αυτοκράτορας, παρεπόμενο ήταν τα παρατράγουδα. Αλλά θα τραγουδήσουν παιδιά τα κάλαντα και θα ξεχάσουμε τα φάλτσα –δεν πά’ να βουρλίζονται οι πρόεδροι; Ξίδι να τους περάσει αυτοί, με γλυκό κρασί σαμιώτικο εμείς θα συνοδεύουμε τα μελομακάρονα.

Ανεμόσκαλες

Αλλωστε, μαζί με τα μελομακάρονα έρχονται και καλές ειδήσεις: δεν θα μπορούν να γίνονται πλέον απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία επειδή το θέλει μόλις το 15%+1 από τα μέλη τους. Θα πρέπει να το θέλει τουλάχιστον το 25%+1, αφού για να υπάρχει απαρτία για τέτοια απόφαση θα πρέπει να είναι παρόν τουλάχιστον το 50% των μελών, ενώ ως τώρα αρκούσε να είναι το 30% –ή και το 20% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Γιατί αυτή η ρύθμιση, που την επέβαλαν βεβαίως οι σωτήρες μας τροϊκανοί, θεωρείται αντιδημοκρατική και αντεργατική, δεν το καταλαβαίνω. Ούτε και κανένας λογικός άνθρωπος. Αλλά το ΚΚΕ και οι αριστεριστές άρχισαν τις διαδηλώσεις, οι δε συριζαίοι ντρέπονται που θα το ψηφίσουν και κρύβονται. Ή δεν είναι λογικοί ή δεν είναι άνθρωποι, ας γνωματεύσουν οι ανθρωπολόγοι.
l Η άλλη καλή είδηση είναι ότι ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο ανέλαβε Ντάισελμπλουμ στη θέση του Ντάισελμπλουμ –και είναι καλή διότι έτσι ανοίγει δρόμος και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Υπό τον όρο ότι θα έχει βγάλει τη χώρα του από τα μνημόνια, θα έχει δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη και θα μειώνει την ανεργία –αυτά δηλαδή που έχει καταφέρει η Πορτογαλία.
Αρα ο Ευκλείδης έχει κίνητρο να τα καταφέρει, να αριστεύσει για να πάρει προαγωγή.
«Ο Ευκλείδης είναι αριστερός, δεν ενδιαφέρεται για προαγωγές και αξιώματα» πετάχτηκε η αγαπημένη του Σαρανταποδαρούσα, που έχει πια θεραπευθεί από τα στραμπουλήγματα στα 25 πόδια της: νοικιάσαμε με τον Οδηγό ολόκληρη πτέρυγα σε ορθοπαιδική κλινική, μια χαρά είναι, ομορφότερη και από κατσαρίδα.
Μα τότε, γιατί έγινε υπουργός; «Αναγκαστικά, στο σημερινό σύστημα μόνο έτσι μπορούσε να υπηρετήσει το προλεταριάτο». Και γιατί σπούδασε στο Ιτον και στην Οξφόρδη; Δεν υπήρχαν άλλα σχολεία και πανεπιστήμια στην Αγγλία; «Θα ήσουν ευχαριστημένος δηλαδή αν ήταν αγράμματος σαν τον Τσίπρα;» με αποστόμωσε.
Μα και ο πρωθυπουργός σπούδασε στο Πολυτεχνείο, δεν έχουμε κάτι καλύτερο στην Ελλάδα, κάπως σαν την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, και τα συναφή είναι. «Δεν πήγε να σπουδάσει, πήγε να αγωνιστεί –έχετε κάτι πιο αγωνιστικό από το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια;». Βεβαίως: την Αγία Λαύρα, το Σούλι, το Σαραντάπορο –τέλος πάντων, όλα τα μέρη που αναφέρονται στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. «Δηλαδή, τι; Να γίνει τσολιάς στην προεδρική φρουρά;» με αποστόμωσε πάλι.
Σωστό· όταν θέλεις να γίνεις πολιτικός, πηγαίνεις στα καλύτερα σχολεία που μπορείς και μετά αρχίζεις να βρίζεις τους «ελίτες» και το «κατεστημένο». Βρίσκεις διάφορους πληβείους που τους εξηγείς ότι «η καριέρα είναι χολέρα» και για τούτο «προδίδεις την τάξη σου» –και αυτοί οι ηλίθιοι γίνονται σκαλοπάτια για να ανέβεις.
l Σε ναυτική σκάλα, ανεμόσκαλα, αυτές που τις ανεβάζεις μαζί σου όταν ανέβεις. Δεν είναι και τόσο ηλίθιοι, δηλαδή.

Στοχαστικές ανοησίες

Οι πραγματικά ηλίθιοι πάνε και καίνε τα Εξάρχεια, καταστρέφουν σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, σπάνε πόρτες, ανεβαίνουν σε ταράτσες, πετούν μολότοφ. Εχουν όμως τη συμπάθεια του Γιάννη Δραγασάκη: «Δικά μας παιδιά είναι και αυτά. Και εμείς τα κάναμε αυτά κάποτε». Γραφειοκράτης με γραβατούλα ήταν πάντα, αλλά τέτοια θέλουν να ακούνε οι πληβείοι.
Ή παρηγορούνται με τη στοχαστικά ακατανόητη δήλωση του πρωθυπουργού «ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση» –στην οποία δεν απαντούν όμως οι χιλιάδες αστυνομικοί που κινητοποιούνται κάθε χρόνο για να αποτρέψουν τις καταστροφές στη μνήμη του καημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μας ρωτάνε ξανά και ξανά με πέτρες, μάρμαρα και μολότοφ οι απορούντες ηλίθιοι αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίνει την απάντηση στο ερώτημα, μήπως και γλιτώσουμε.
l Απάντηση όμως έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στο τι είναι οικογενειοκρατία: «Δεν είναι η συμμετοχή συγγενών στην ίδια κυβέρνηση» αλλά «η εκμετάλλευση της οικογενειακής πολιτικής επιρροής για να εξασφαλιστούν κάθε είδους ασυλίες».
Αδικείται αυτό το παιδί, πρέπει να του αναθέσει η Ακαδημία Αθηνών την ολοκλήρωση του Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας. Διότι εκείνοι οι αρχαίοι, κυρίως ο Αριστοτέλης, πολύ μας έχουν ταλαιπωρήσει με τη λογική: έχουν στεγνώσει την ελληνική γλώσσα από το ζωογόνο ύδωρ του ψεύδους, ήρθε ο καιρός να μπολιαστεί με το οργουελιανό Newspeak.
l Δεν πά’ να βουρλίζονται, δεν πά’ να κουρεύονται –ό,τι και να κάνουν, ότι και να πουν, η αλήθεια του μελομακάρονου, της φάτνης και του έλατου είναι ατράνταχτη. Και φθάνει –νιώθω μεσσίας και προφήτης της, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Αριστερά και θρησκεία, κατά κανόνα, δεν κολλάνε. Εξαιρείται η θρησκεία του τζόγου, που προφανώς δεν είναι «όπιον του λαού», γι’ αυτό και συντόμως οι ναοί της μπίλιας θα αυξηθούν σε 13.
ΣΤΑΥΡΟΣ, RIEN NE VA PLUS

nnn
Τελικά το μόνο που έχει διαβάσει στη ζωή του ο Αμόρφωτος, είναι οι τοίχοι με τα γκράφιτι.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ
nnn
Μετά το «διεθνές βραβείο kolotouba», οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαιούνται «βραβείο Λένιν μοιρολογίστρας»: κάποτε με κλάματα και μοιρολόγια υπέγραφαν μνημόνια, περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, κ.λπ.· τώρα κλαίγονται και μοιρολογούν για τους φουκαράδες που θα σκοτώνουν οι βόμβες του Καμμένου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Για να λέμε και του θεόστραβου το δίκιο, πρώτη φορά πρωθυπουργός μικρής χώρας συναντήθηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα με όλους τους ηγέτες των μεγάλων χωρών. Αν μη τι άλλο, διασκέδασαν οι άνθρωποι.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΕΙΔΙΩΝ
nnn
Μόνο βραβείο «πολιτικού σθένους»; Χωρίς βραβεία «διαγραφής χρέους» και «επενδύσεων», δεύτερη θητεία δεν βλέπουν.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
… παραμονές εκλογών 2012 η Αλέκα Παπαρήγα αντιδρά στο ενδεχόμενο να συμμετέχει σε κυβέρνηση με επική υπενθύμιση της σημασίας των απεργιών… ως συνήθως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε με καθυστέρηση τι εννοούσε…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., ΠΕΙΡΑΙΑΣ
nnn
Λειψό θα είναι το περιλάλητο μέρισμα. Ωσάν τον σίτον του αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ Δούκα, του «Παραπινάκη», που έκλεβε τους φτωχούς στο ζύγι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Ελπίζω στην κυβέρνηση να γνωρίζουν ότι άλλο Λωζάννη κι άλλο Κοζάνη.
ΔΕΣΠΩ ΦΡAΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Είμαι περήφανος: αν πιανόντουσαν στα χέρια, τόπι θα τον έκανε ο Πάκης τον Ταγίπ.
Γ.Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Επιτέλους πιο καθαρές παραλίες μετά τις ιδιοφυείς παρεμβάσεις Κουρουμπλή. Οι λουόμενοι όμως ας παραμείνουν μακριά. Και για να μην τις βρωμίσουν με ποδαρίλα τις πεντακάθαρες ακτές – αλλά και επειδή τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας δεν έχουν εκδώσει καμία ανακοίνωση…
ΕΣΘΗΡ ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΥ
nnn
Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό. Αλλά, καλού-κακού, φεύγοντας ο Ερντογάν, δεν τα ξαναμετράμε τα νησιά μας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ