Χειρότερη εξέλιξη για την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν θα μπορούσε να υπάρξει μετά την προκλητική απόφαση του απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ (Ιερά Πόλη τριών θρησκειών) ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανάβοντας έτσι το φιτίλι μιας νέας περιόδου οξύτατης και επικίνδυνης έντασης, η οποία είναι άγνωστο πού μπορεί να οδηγήσει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αμερικανός πρόεδρος κατόρθωσε να ενώσει συμμάχους και εχθρούς, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ακόμα και μετριοπαθείς Εβραίους εναντίον του, πλην φυσικά του ακροδεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πανηγυρίζει. Βέβαιο είναι επίσης ότι κατόπιν αυτού είναι πλέον αδύνατον για την αμερικανική πλευρά να παίξει οποιονδήποτε μεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, καθώς αποδείχθηκε ότι υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις των Ισραηλινών.
Τι είδους μεσολάβηση μπορεί άλλωστε να γίνει όταν το δυσκολότερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ήταν ακριβώς η οριοθέτηση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως κοινής πρωτεύουσας του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που υποστηρίζουν οι πάντες πλην του Νετανιάχου. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία ήταν εξ ολοκλήρου αραβική, κατελήφθη από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο του 1967 και έκτοτε έχει εποικιστεί εντελώς παράνομα από 200.000 ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την απόφαση Τραμπ. Ο οποίος επανέλαβε ότι προτίθεται (κατά τον γνωστό καουμπόικο τρόπο προφανώς και εκτός διεθνούς νομιμότητας) να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, πριν από την οποιαδήποτε λύση. Αλλο φυσικά αν θα το καταφέρει τελικά, λόγω των ογκούμενων αντιδράσεων από όλες τις πλευρές. Και όλα αυτά για να ικανοποιήσει το γνωστό πανίσχυρο ακροδεξιό αμερικανικό φιλοϊσραηλινό λόμπι, που τον στηρίζει οικονομικά και πολιτικά.
Οι γνωρίζοντες μάλιστα λένε ότι πέρα από το φιλοϊσραηλινό λόμπι, στόχος του αμερικανού προέδρου είναι τα δεκάδες εκατομμύρια των ακραίων ευαγγελιστών χριστιανών ψηφοφόρων του, οι οποίοι θεωρούν την κυριαρχία του Ισραήλ στην Ιερά Πόλη εκπλήρωση της προφητείας της Βίβλου! Γι’ αυτό και ο αδίστακτος Νετανιάχου, αντιμετωπίζοντας τη βαθμιαία αποξένωση των μετριοπαθών αμερικανών Εβραίων από την ακροδεξιά πολιτική του, είχε δηλώσει προ καιρού ότι «οι καλύτεροί μας φίλοι είναι οι χριστιανοί υποστηρικτές του Ισραήλ». Ολα αυτά δείχνουν με ποιες αντιλήψεις κυβερνά σήμερα τη χώρα του ένας όχι μόνο απερίγραπτος, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνος για τη διεθνή ειρήνη αμερικανός πρόεδρος, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί σε ανοιχτή διάσταση με τους παραδοσιακούς ευρωπαίους συμμάχους του. Και αυτό φάνηκε καθαρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια εξαιρετικά παγωμένη ατμόσφαιρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ