Αδιόρθωτα όντα οι Ελληνες. Από την εποχή που ζούσε ο Πλάτων, όπως τουλάχιστον πληροφόρησε το πανελλήνιο ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, έχουμε γραπτές μαρτυρίες που αναφέρουν πλημμύρες στην Αθήνα εξαιτίας της αποψίλωσης των γύρω βουνών. Η ναυπήγηση πλοίων και η οικιστική ανάπτυξη οδηγούσαν στην υπερυλοτόμηση, ενώ τα εδάφη, ορφανά από δέντρα, δεν συγκρατούσαν πλέον τα νερά των βροχών. Μπαζώματα ρεμάτων δεν αναφέρονται, αλλά και μόνο η μείωση των δασών ήταν αιτία αρκετή για τις πλημμύρες. Εννοείται ότι οι αρχαίοι πρόγονοι είχαν ήδη συσχετίσει τις καταστροφές με την αποψίλωση των βουνών που περικλείουν την Αττική. Δυόμισι αιώνες αργότερα η Αθήνα θρήνησε και πάλι νεκρούς από πλημμύρες.
Οι κοινοτοπίες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα έδωσαν και πήραν μετά την καταστροφή. Πάντοτε οι κυβερνήσεις κρύβονται πίσω τους για να προλάβουν την κατακραυγή, για να κρυφτούν από τον θρήνο. Ομως ακριβώς για αυτά τα ακραία φαινόμενα χρειάζεται η πρόνοια της πολιτείας. Με τα ψιλόβροχα δεν πνίγονται άνθρωποι, δεν αφανίζονται περιουσίες. Στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος η κυβέρνηση πήρε άριστα. Η άμεση αντίδραση του Πρωθυπουργού, η επί τόπου μετάβαση, η κήρυξη του τριήμερου πένθους, η κηδεία δημοσία δαπάνη των θυμάτων, ακόμη και η άνευ ουσίας υπόσχεση για αναζήτηση ευθυνών, φανερώνουν επιτελείο προπαγάνδας ικανότατο. Οι εξαγγελίες του Χρ. Σπίρτζη για έτος αντιπλημμυρικών έργων το 2017 λησμονήθηκαν. Αλλά και η αθετημένη υπόσχεση που είχε δώσει το 2014 η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ότι σε έξι μήνες θα είχε τις μελέτες και αμέσως θα έλυνε το πρόβλημα, έμεινε στη σκιά. Η κυρία περιφερειάρχης με μια χειρονομία πρωτοφανούς λαϊκισμού υπέβαλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μήνυση κατά παντός υπευθύνου! Γνωρίζει ότι είναι κίνηση εντυπωσιασμού, απλώς θα μπορεί να ισχυρίζεται όταν θα της ζητούνται ευθύνες ότι εκείνη κίνησε τη Δικαιοσύνη και ότι περιμένει την ετυμηγορία της. Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι.
Εκτός σχεδίου δόμηση, καμένα δάση, μπαζωμένα ρέματα, έργα δημόσια και ιδιωτικά πάνω σε εκβολές χειμάρρων είναι η αιτία και αυτής της συμφοράς. Οι μηχανικοί γνωρίζουν ακριβώς το πρόβλημα, οι επιστημονικοί φορείς έχουν προειδοποιήσει, οι «υδραυλικοί» του Πολυτεχνείου, οι γεωλόγοι, προσδιορίζουν με σαφήνεια τις αιτίες και τις λύσεις. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν κατηγορείται ότι δημιούργησε το πρόβλημα αλλά για εγκληματική καθυστέρηση. Εμείς η αυτοί, λέει συνέχεια ο Πρωθυπουργός. Σιγά τη διαφορά. Κυβερνούν περίπου τρία χρόνια και υποτίθεται ότι εκλέχτηκαν για να άρουν τις αμαρτίες των άλλων. Αντ’ αυτού επιβραβεύονται με τα τελευταία νομοθετήματα όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Ισως κάποιοι μάλιστα να πλήρωσαν αυτή την εβδομάδα την αυθαίρετη δόμηση με τη ζωή τους ή, ακόμη χειρότερα, να πλήρωσαν άλλοι εξαιτίας τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ