Ως το μεγαλύτερο οικονομικό πείραμα στην ιστορία της ευρωζώνης, χαρακτηρίζουν σε άρθρο τους οι Financial Times τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Πράγματι τόσο από την πλευρά των ευρωπαίων, όσο από την πλευρά του εγχώριου πολιτικού συστήματος, η Ελλάδα της κρίσης υπήρξε ένα πειραματόζωο επί του οποίου ασκήθηκαν πρωτόγνωρες, για μια ευρωπαϊκή υποτίθεται χώρα,πολιτικές και οικονομικές ασκήσεις.

Μπορεί για την ώρα να διαφαίνεται ένα φως στο τούνελ, καθώς οι πάντες επιθυμούν διακαώς το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά το πείραμα δεν δείχνει να τελειώνει, αφού η όποια έξοδος από το σημερινό καθεστώς επιτήρησης θα αντικατασταθεί από μια υβριδική, όπως χαρακτηρίστηκε λύση, με άγνωστο περιεχόμενο. Είναι πασιφανές ότι οι ευρωπαίοι τουλάχιστον εταίροι μας επιθυμούν πλέον να ασχολούνται όλο και λιγότερο με τη χώρα μας και να αφιερωθούν στα, ουκ ολίγα, προβλήματα της ευρωπαϊκής ανασύνταξης.

Εξίσου προφανές είναι όμως ότι και η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς ή ακόμα χειρότερα πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς.Το τέλος της σκληρής επιτήρησης εγκυμονεί όμως μια σειρά κινδύνους, αν η χώρα, δεν διαθέτει ένα συγκροτημένο και κυρίως ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Κι αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης με επιμονή σε μια μεταρρυθμιστική πολιτική.
Προϋποθέσεις που όχι μόνο δεν είναι ορατές, αλλά ακόμα χειρότερα ναρκοθετούνται από το πολωτικό κλίμα που καλλιεργεί πρωτίστως η κυβέρνηση. Αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η με κάθε τρόπο εξασφάλιση των προϋποθέσεων για μια ικανοποιητική για το Σύριζα παρουσία στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.
Για αυτό και το άγχος για επιδοματικές παροχές που μπορεί να δίνουν μια προσωρινή ανάσα σε καθημαγμένους από την κρίση πολίτες, αλλά δεν τους δίνουν διέξοδο στη ζωή τους. Όσο όμως εξακολουθούμε να πορευόμαστε με μόνο δυναμικό παράγοντα στην οικονομία τον τουρισμό, με τη φορολογία να στραγγαλίζει κάθε παραγωγική ικμάδα, ανάπτυξη ουσιαστική δεν πρόκειται να δούμε.

Με αποτέλεσμα το φως στο τούνελ που περιμένουμε και εμείς και οι ευρωπαίοι, για να απαλλαγούν από εμάς και τα προβλήματα μας, να κινδυνεύει να σβήσει, πριν καλά καλά το δούμε…

ΤΟ ΒΗΜΑ