από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Βλέποντας πέρα από τη μύτη μας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε ένα ορθολογικό περιβάλλον, προφανώς σε μια άλλη χώρα, οι προτεραιότητες της παρούσης περιόδου θα ήταν σαφείς, συγκεκριμένες και μη αμφισβητούμενες.

Ολοι οι υπεύθυνοι παράγοντες της εθνικής ζωής, που θα είχαν δυστυχείς εμπειρίες από τα τόσα χρόνια ύφεσης και διαρκούς υποχώρησης, θα συντονίζονταν προς έναν και μοναδικό σκοπό, αυτόν της εξόδου από τη μεγάλη οικονομική κρίση και της αποκατάστασης συνθηκών σταθερότητας, ανασύνταξης και αναγέννησης.

Δηλαδή θα φρόντιζαν άπαντες να ολοκληρωθεί ταχύτατα, εντός των προθεσμιών, το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για την επαναρύθμιση του χρέους και το καθεστώς επιτήρησης που θα συνοδεύει την επόμενη περίοδο μετά το τέλος των μνημονίων.

Ταυτόχρονα, θα έκαναν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό την ατμόσφαιρα, το κλίμα και την ανακούφιση αγορών και επενδυτών για την επιστροφή στην κανονικότητα. Και επιπλέον θα διευκόλυναν επενδύσεις και άλλες κινήσεις που θα επέτρεπαν την έναρξη έργων και την ανάληψη πρωτοβουλιών και σχεδίων για την ταχεία επανάκαμψη της οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και το πέρασμα της χώρας σε εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

Οπως επίσης θα επέλεγαν και θα σχεδίαζαν λεπτομερώς τις πολιτικές της επόμενης μέρας, θα καθόριζαν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, τα μέσα και τα εργαλεία ενός άλλου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου που θα ασφάλιζε την οικονομία και τη χώρα στη μετά την πτώχευση περίοδο.

Το θέμα των επενδύσεων, το ζήτημα της συλλογής των φόρων, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και εξ αυτού η μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως και ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών, θα ήταν κυρίαρχα και μείζονα.

Γιατί απλούστατα όσο κρίσιμη είναι η έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια, άλλο τόσο κρίσιμη είναι η αποτροπή του κινδύνου να εκτροχιασθούμε και πάλι, να διολισθήσουμε δηλαδή ξανά σε καινούργια, ακόμη βαθύτερη κρίση.
Και για να επιτύχουν όλα τα παραπάνω βεβαίως θα φρόντιζαν να καλλιεργήσουν περιβάλλον ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και να διαμορφώσουν συνθήκες εσωτερικής ειρήνευσης και καταλλαγής των παθών της προηγούμενης, βαθιά διχαστικής περιόδου.

Αυτά βεβαίως σε ένα περιβάλλον ορθολογικό, σε έναν τόπο που έχει μάθει από τα λάθη του, σε μια χώρα όπου δεν κυριαρχούν τα πολιτικά μίση και τα εξουσιαστικά πάθη. Στην ελληνική περίπτωση δυστυχώς ο ανορθολογισμός είναι κυρίαρχος και βασικό δόγμα «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Ετσι όμως δεν προοδεύουν οι κοινωνίες, ούτε ευδοκιμούν οι καρποί της γης. Γι' αυτό και έχουν αξία οι λίγες, έστω μικρές, εστίες ορθολογισμού. Και χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον όσων μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΚΑΛΑ ΝΕΑ | 14/11/2017 11:15
  Αποκαθίσταται μια προφανης αδικια.Αυξάνεται το εποδομα των πολυτέκνων .Μισ κινηση εθνικα αναγκαι
  νοικοκυρης παπους
  απάντηση30
   
   
  Κανονική χώρα? | 13/11/2017 07:25
  Μια κανονική χώρα δεν έχει για πρωθυπουργό τον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς ούτε υπουργό οικονομικών ένα τύπο σαν τον Βαρουφάκη. Σε μια κανονική χώρα ο υπουργός παιδείας δεν θεωρεί την αριστεία ρετσινιά και δεν δίνεται άδεια να βγούνε από τη φυλακή σε αμετανόητους δολοφόνους. Σε μια κανονική χώρα όταν ένας υπουργός εμποδίζει σκόπιμα μια επένδυση που θα φέρει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας οι πολίτες ξεσηκώνονται. Σε μια κανονική χώρα δεν θυσιάζονται οι νομοταγείς και δημιουργικοί προς χάριν των παρανομούντων και των οκνηρών. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας για να γίνουμε κανονική χώρα και να απολαύσουμε τα αγαθά της
  ΧΒ
  απάντηση638