Ωραία είναι για διάλειμμα τα επικοινωνιακά σόου με τα F-16 αλλά τα δύσκολα για την κυβέρνηση αρχίζουν σε λίγες μέρες με το άνοιγμα της αξιολόγησης. Τα μηνύματα από το εξωτερικό και το εσωτερικό είναι σαφή και ξεκάθαρα. Εφαρμόστε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει και ξεχάστε τις καθυστερήσεις, γιατί θα τις βρείτε μπροστά σας.
Μπορεί η κυρία Λαγκάρντ να δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν απαιτεί νέα μέτρα, αλλά ταυτοχρόνως προειδοποίησε ότι το Ταμείο θα παρακολουθεί την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Πράγμα που σημαίνει ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τα όσα έχουν συμφωνηθεί θα υπάρξουν και απαιτήσεις για μέτρα που, ας μην το ξεχνάμε, έχουν επίσης ψηφιστεί και προαποφασιστεί.
Σε παράλληλο μήκος κύματος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Στουρνάρας προειδοποίησε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να ενταθεί, έτσι ώστε να περατωθεί η τρίτη αξιολόγηση. «Αυτό πρόσθεσε, προϋποθέτει την ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και αποφασιστική και οριστική άρση των εμποδίων που ανακύπτουν από διάφορα μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες».
Όσο και να προσπαθούν λοιπόν κυβερνητικοί κύκλοι να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι αυτή η αξιολόγηση θα είναι σχετικά εύκολη, υπάρχουν πολλές συμπληγάδες που πρέπει να ξεπεραστούν για να προχωρήσει ομαλά και κυρίως χωρίς καθυστερήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν εκτροχιασμό του προγράμματος.
Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν ξέρουμε ακόμα ποιοι θα αντικαταστήσουν τον κ.Σόϊμπλε και τον πρόεδρο του Eurogroup
και κυρίως τι πολιτική θα ακολουθήσουν, η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να προχωρήσει το γρηγορότερο η αξιολόγηση, για να μην μπλέξουμε στην ευρωπαϊκή διελκυστίνδα.
Θα είναι τραγικό λάθος, για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων να υπονομευτούν τα πρώτα βήματα ανάκαμψης που εμφανίζονται στην οικονομία. Γνωρίζουμε πολύ καλά από το παρελθόν πόσο ευαίσθητο είναι το κλίμα στην οικονομία και πόσο επιρρεπείς είμαστε σε ανεύθυνες και αναποτελεσματικές κωλυσιεργίες. Μετά από 8 χρόνια κρίσης και απίστευτες παλινωδίες, είναι καιρός επιτέλους να αρχίσει η χώρα να μπαίνει σε μια κατάσταση κανονικότητας και να αρχίσει να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.
ΤΟ ΒΗΜΑ