Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχουν πολλά κοινά στοιχεία: ιδρύθηκαν τη δεκαετία του ’60, ήταν κρατικές, με βασικό μέτοχο την Αγροτική Τράπεζα, και είχαν ως αποστολή να ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας στην περιοχή τους.
Η Δωδώνη στήριζε το εισόδημα χιλιάδων κτηνοτρόφων στην Ηπειρο και η ΕΒΖ απορροφούσε την παραγωγή των τευτλοπαραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα. Με την Αγροτική Τράπεζα να πτωχεύει, ο ειδικός εκκαθαριστής έβαλε πωλητήριο στις δύο εταιρείες το 2012.
Ως τότε οι δύο βιομηχανίες στηριζόμενες στις χρηματοδοτικές ενέσεις της Αγροτικής έκρυβαν κάτω από το χαλί τα προβλήματά τους, αλλά για τους καλά γνωρίζοντες, εν όψει της κρίσης που είχε αρχίσει να απλώνει τη σκιά της πάνω από την ελληνική οικονομία, ήταν επιβεβλημένη μια νέα διαχείριση που θα αναδείκνυε τη δυναμική των εταιρειών.
Το 2013 στη διαγωνιστική διαδικασία για την ΕΒΖ η πρόταση της γαλλικής Crystal Union ύψους 117 εκατ. ευρώ απερρίφθη μετά επαίνων από εργαζομένους και αντιπολίτευση και η εταιρεία συνέχισε την πορεία της. Σήμερα διατηρεί ένα μόνο εργοστάσιο σε λειτουργία από τα πέντε που είχε, οι εργαζόμενοι έχουν περιοριστεί σε 200 και έχουν υποστεί μειώσεις ως 40% στο εισόδημά τους, οι συνεργαζόμενοι αγρότες από 10.000 μόλις και μετά βίας φτάνουν τους 4.000, η εταιρεία χρωστά 160 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, τα ταμεία είναι άδεια και οι συσσωρευμένες ζημιές φτάνουν τα 263 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση της Δωδώνης, μέσα από έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων και βουλευτών, στο τέλος του 2012 έναντι τιμήματος 21 εκατ. ευρώ και την ανάληψη υποχρεώσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ η εταιρεία περνά υπό τον έλεγχο της Strategic Initiatives UK LLP.
Οι ξένοι κεφαλαιούχοι έβαλαν έμπειρους μάνατζερ να «τρέξουν» τη Δωδώνη και όχι αποτυχημένους πολιτευτές και ιδού τα αποτελέσματα: 5.500 κτηνοτρόφοι εισκομίζουν κάθε χρόνο 52.000 τόνους γάλα και πληρώνονται στην ώρα τους, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 35% του τζίρου, οι πωλήσεις στην Ελλάδα κόντρα στις τάσεις της αγοράς ενισχύονται, οι υποχρεώσεις προς τρίτους έχουν μειωθεί δραστικά και το προσωπικό έχει αυξηθεί με προσλήψεις νέων ταλέντων με τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Εφέτος έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας το εργοστάσιο της Δωδώνης στην Κύπρο, επένδυση 4 εκατ. ευρώ όπου παράγονται τα τυριά χαλούμι και αναρή με προορισμό ξένες αγορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ