από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Δώστε χώρο στις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα δάνεια»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πρόσφατα το ΔΝΤ αναφέρθηκε στην πιθανότητα διεξαγωγής ενός κύκλου AQRs για τις ελληνικές τράπεζες και πρόσθετης ανακεφαλαιοποίησης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όμως χαλαρή συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα θέτει κινδύνους στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι, τους οποίους το ίδιο το ΔΝΤ ορθά έχει θέσει από την αρχή της ελληνικής κρίσης χρέους.

Εάν επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ, αυτή θα είναι η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση σε πέντε χρόνια.

Οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κράτους, είδαν τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται δύο φορές στις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Θα έχουν δίκιο να αναρωτηθούν γιατί μία τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα δουλέψει όταν οι τρεις προηγούμενες απέτυχαν.

Επίσης θα αναρωτηθούν τι θα σημάνει αυτό για τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών από το 2015 να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη.

Η ΕΚΤ υπέβαλε τις ελληνικές τράπεζες σε AQRs και stress tests το 2015.
Από τότε, η ελληνική οικονομία έχει ακολουθήσει καλή πορεία, σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με το σενάριο βάσει του οποίου εξετάστηκαν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ σημαντικοί παράμετροι στο τραπεζικό σύστημα έχουν, επίσης, βελτιωθεί.

Το κύριο τεστ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η ικανότητα των τραπεζών να διαχειριστούν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων με έναν αποτελεσματικό τρόπο και έγκαιρα.

Ποτέ πριν δεν είμαστε σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε το θέμα.
Υπάρχουν τα αναγκαία νομικά μέσα και οι τράπεζες προωθούν το πρώτο χαρτοφυλάκιο πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλά η δημόσια διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ, δύο βασικών διεθνών οργανισμών, αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει με τις ελληνικές τράπεζες, ήδη, αποδεικνύεται αντιπαραγωγική.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν υποχωρήσει ισχυρά.

Η επιστροφή των καταθέσεων, μετά από μία θετική τάση που επικράτησε μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τον Ιούνιο, μπορεί να κινδυνέψει.

Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντικά κεφάλαια, χρόνο και προσπάθεια για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
Οι αξιωματούχοι του πάντα έλεγαν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν της χώρας.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η δημόσια συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στη χώρα.
Περίπου το ¼ των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπολογίζεται ότι προέρχονται από τους επονομαζόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» - νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν τα μέσα αλλά δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, καθώς εκτιμούν ότι μπορούν να χρεοκοπήσουν και να γλιτώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Η μείωση αυτής της μεγάλης κλίμακας στρατηγικών πτωχεύσεων θα είναι σημαντική ώστε να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου που έχει χρεοκοπήσει.

Φήμες ότι θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση ακούγονται ως μουσική στα αυτιά σας: οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα κεφάλαια να ξοδέψουν και λιγότερη πίεση να κυνηγήσουν τους κακοπληρωτές και θα μπορούν να διαγράψουν περισσότερο χρέος.

Το να μιλούμε δημόσια για ανακεφαλαιοποίηση αυξάνει τα φαινόμενα ηθικών κινδύνων (moral hazards).

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ατζέντα και έναν οδικό χάρτη.

Πρέπει να παραμείνουν πιστές στο σχέδιο που έχουν συμφωνήσει με τις αρχές ελέγχου της Ευρώπης για τη μείωση των NPLs και τη μεγιστοποίηση της ανάκαμψης των δανείων.

Την ίδια ώρα είναι σημαντικό να εγκαθιδρυθεί εκ νέου μία πιστωτική κουλτούρα ώστε να υπάρξει μείωση των ηθικών κινδύνων.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν ευθυγραμμιστεί με τους στόχους που έχει θέσει ο SSM.
Η τράπεζά μου, η Eurobank, είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να τους επιτύχει.

Δεν είναι ανάγκη, φυσικά, να τονίσω ότι είμαστε ανοικτοί στην πραγματοποίηση AQRs και stress tests εάν το ζητήσει ο εποπτικός μηχανισμός και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για να ανακτήσουμε την ομαλότητα και ένα νέο επιχειρηματικό ήθος χρειαζόμαστε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη.
Ένα λεπτομερές πλάνο και χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητο για να συνεργαστούμε με όλους τους μετόχους και είναι σημαντικό να παραμείνουμε πιστοί σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει.

Για να υιοθετήσω μία ρήση του Geoffrey Howe, ενός πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, το να χρησιμοποιούμε το «φάντασμα» μίας ακόμη ανακεφαλαιοποίησης ενώ, ορθά, ζητούμε νέα μέτρα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σαν να στέλνουμε τους αθλητές του κρίκετ στη γραμμή εκκίνησης του παιχνιδιού και τότε μόνο να κατανοούν ότι ο αρχηγός της ομάδας έχει σπάσει τα μπαστούνια τους.

*Αρθρο του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank στους Financial Times.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα έρχονται τα «stress test» των ελληνικών τραπεζών 
 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τραπεζολησταρχοι | 27/09/2017 10:13
  Ποσα δανεια εδωσαν οι ιδιοι οι τραπεζιτες στον ευατο τους, στην συνεχεια τα πουλησαν στα funds παιρνοντας ,,μπακτσις,, ....και μετα τα εξαγορασαν-εξογλησαν στο 30 % της αξια των δανειων τους ? ΠΟΣΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ κε ΚΑΡΑΒΒΙΑ?
  Λησταρχοτραπεζιτες
  απάντηση60
   
   
  Ευθυνη για κουλτουρα μη πληρωμης | 26/09/2017 15:53
  ισως το θεμα της κουλτουρας μη πληρωνμησ να επρεπε να το ειχατε αντιμετωπισει με θαρροw πολύ νωρίτερα όταν δινατε γη και υδωρ στο λαικισμο για να κρατησετε τις θεσεισ σας .Όταν το σύνθημα ηταν ουτε τα δανεια να πληρωσοτν ουτε τα κλειδι και οι καταθεσεισ (liqid assets τα λενε οι αμερικανοι όταν αξιολογουν ποιοι είναι στρατηγικοι μπατακσηδες και ποιοι όχι )
  pm
  απάντηση42
   
   
   
  άει παράτα μας ρε Φωκίωνα... | 26/09/2017 14:50
  μέχρι τώρα οι τράπεζες έχουν κοστίσει στους φορολογούμενους ένα σκασμό λεφτά, μιλάμε για δις, δεν μιλάμε για στραγάλια. Και να τώρα που μας έρχεσαι εσύ ζητώντας από πάνω κι' άλλα...
  απάντηση99
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΔΑΝΕΙΟ...... | 26/09/2017 13:43
  ΟΤΑΝ κ. ΚΑΡΑΒΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΔΑΝΕΙΟ.....ΟΤΑΝ ΣΕ ΣΚΙΖΑΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΟΔΑΝΕΙΑ.....ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΕΚΔΙΔΑΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΕ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΟΥΝ.....ΟΤΑΝ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΩΝΑΣΣΗΣ.....ΟΤΑΝ ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΤΙ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΝΑΜΕ ΕΛΒΕΤΙΑ.....ΟΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΥΙ ΒΙΤΤΟΝ ΗΤΑΝ ΟΥΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ(ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΑ) ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΤΣΑΝΤΕΣ.......Ε.....ΛΟΙΠΟΝ ΤΡΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.... ΟΧΙ κ. ΚΑΡΑΒΙΑ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΥΤΕ ΕΣΑΣ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.....ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...
  HKK
  απάντηση1212
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων