Μερικές φορές τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. Από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου όλοι αντιλαμβάνονται ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επέστρεψαν φουριόζοι στον στίβο της επικοινωνιακής πολιτικής –ελπίζουμε σύντομα και στην ουσία -, καθώς η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου και του εκλογικού κύκλου γύρισε. Αρχισε να τρέχει.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι τους επόμενους 12 μήνες θα κριθούν πολλά για την οικονομία. Θα κριθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν στη φορολογία που γονατίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο Δημόσιο και στη γραφειοκρατία, και –το κυριότερο –στο ασφαλιστικό σύστημα που κρύβει πλήθος βαρών και άδικων ρυθμίσεων κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους και επιστήμονες και παρ’ όλα αυτά είναι έτοιμο και πάλι να «σκάσει».
Ολα αυτά και κυρίως η προαποφασισμένη μείωση του συνόλου των συντάξεων (με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς) τον Ιανουάριο του 2019 είναι αρκετά για να αντιληφθεί κανείς ότι το πολιτικό ρολόι για τις κάλπες κουρδίστηκε με την εφετινή διοργάνωση της ΔΕΘ και θα χτυπήσει κάποια στιγμή ως την επόμενη ΔΕΘ.
Αλλωστε ποιος πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να πάει στις κάλπες με σύνθημα «βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια», δεδομένου ότι στις 18 Αυγούστου 2018 λήγει το πρόγραμμα. Στην καλή περίπτωση, το Μνημόνιο θα υποκατασταθεί από μια προληπτική γραμμή στήριξης, διαφορετικά όλα τελείωσαν γι’ αυτόν και τη χώρα…
Σε αυτή λοιπόν τη διαδρομή θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Εξαγγελίες, υποσχέσεις για παροχές, εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια και προσλήψεις.
Ωστόσο η ουσία είναι πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, πότε θα αισθανθούμε σιγουριά για τις τράπεζες και πότε θα φύγει η θηλιά των capital controls, και πώς θα θωρακιστεί η οικονομία που κάποια στιγμή θα πρέπει να ξανασταθεί όρθια στις διεθνείς αγορές. Και πάνω απ’ όλα, πώς θα επουλωθούν οι πληγές της ανεργίας που εξακολουθεί να βρίσκεται στο 21,7% και της φτώχειας που εξαπλώνεται.
Ο κόσμος της οικονομίας περιμένει απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα και συγκεκριμένες, απτές, ξεκάθαρες προτάσεις από κ. Μητσοτάκη στην κούρσα που ήδη ξεκίνησε για την επόμενη ημέρα της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ