Για χιλιάδες νέους θα ανοίξει σήμερα ένα παράθυρο στο μέλλον. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις ανώτατες σχολές σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής και σηματοδοτεί την έναρξη μιας άλλης, εξίσου δύσκολης, αλλά ιδιαίτερα δημιουργικής. Είναι γεγονός ότι ένα αρτηριοσκληρωτικό θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει σε πολλούς νέους και νέες να σπουδάσουν αυτό που θα ήθελαν, αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ικανότητες και τις επιθυμίες τους.

Η είσοδος όμως σε ένα πανεπιστήμιο, έστω και προβληματικό, ανοίγει νέους ορίζοντες και διευρύνει το πεδίο των γνώσεων, αρκεί να υπάρχει η βούληση και η διάθεση να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει. Σε μια εποχή ανοικτών συνόρων και πολιτιστικών ανταλλαγών, όπως είναι σήμερα στην Ευρώπη,η νέα γενιά έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες να έρθει σε επαφή με το παγκόσμιο επιστημονικό κύμα, να ανταλλάξει εμπειρίες και γνώσεις, να γνωρίσει από κοντά ότι νέο κυοφορείται.
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την προβληματική κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, χιλιάδες νέοι επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό, προάγουν την επιστήμη που επέλεξαν, καταφέρνουν να ξεπεράσουν την ελληνική μιζέρια και μετριότητα. Παρόλα τα βαρίδια που έχουν επισωρεύσει μικροκομματικές σκοπιμότητες και ακαδημαϊκές ίντριγκες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που έχει προκαλέσει η μακροχρόνια κρίση, η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαθέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό επιστημονικό δυναμικό.
Παρόλο που όλο το πολιτικό σύστημα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι η παιδεία αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση της χώρας,στην πράξη κάνει ότι μπορεί για να ναρκοθετήσει το μέλλον της. Με μία και μόνη εξαίρεση που κι αυτή δεν άντεξε για πολύ τα κόμματα δεν κατάφεραν ποτέ να συνεννοηθούν για να διαμορφώσουν μια κοινή εθνική στρατηγική για την παιδεία. Αρέσκονται να κατεδαφίζουν, αντί να χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.
Για τους χιλιάδες νέους και νέες όμως που από σήμερα θα αρχίζουν να σχεδιάζουν το μέλλον τους, παρά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν δεν είναι μια μέρα γκρίνιας, αλλά μια μέρα χαράς. Ας προσπαθήσουμε όλοι και κυρίως όσοι έχουν την ευθύνη για το μέλλον τους, να μην τους περιχαρακώσουμε στους στενούς δικούς μας ορίζοντες, ας τους αφήσουμε το περιθώριο να σχεδιάσουν τη ζωή τους, όπως αυτοί οραματίζονται…

ΤΟ ΒΗΜΑ