Να σας θυμίσω ότι στις αρχές Μαΐου, στις επίπονες διαπραγματεύσεις στο «Hilton» για τα νέα μέτρα, το ΔΝΤ είχε συμπεριλάβει στο τότε προσχέδιο του Μνημονίου (το λένε και Memorandum of Economic and Financial Policies – MEFP) μια υποσημείωση που έφερε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται ότι η… Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νέο πρόγραμμα Ελλάδος – ΔΝΤ…
nnn
Σας θυμίζω ότι η σχετική αναφορά που είχε κάνει αίσθηση τόνιζε τα εξής: «Θα παράσχουμε διαβεβαιώσεις στο προσωπικό του ΔΝΤ ότι η ΝΔ υποστηρίζει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία θα εφαρμοστεί σε μορφή και χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στα έγγραφα του προγράμματος».
nnn
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) ξέκοψε βεβαίως κάθε συζήτηση για το θέμα που αφορούσε το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου που θα εφαρμοστεί το 2020, καταγγέλλοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να συνομολογήσει «το τέταρτο Μνημόνιο των 1.000 σελίδων και 140 δεσμευτικών δράσεων» που περιλαμβάνει μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τέλους του τρίτου Μνημονίου.
nnn
Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει απ’ ό,τι συμπεραίνω να ακούστηκε… καθαρά στην Ουάσιγκτον και να πήραν το μήνυμα στο ΔΝΤ. Γιατί το λέω αυτό; Στην επιστολή προθέσεων (letter of intent) για το νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, την οποία υπογράφουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (για πρώτη φορά υπογράφει), ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της ΝΔ. Η αναφορά στη ΝΔ εξαφανίστηκε ως διά μαγείας…
nnn
Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένα πως το νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ θα έχει διάρκεια 13 μηνών και 12 ημερών, θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2018, και θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ. Εκείνους δε που υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ υπαναχώρησε στην αξίωσή του για την υπογραφή της ΝΔ, διότι θεωρεί πως ο Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός έως τις 31 Αυγούστου 2018, θα τους συμβούλευα να κάνουν και δεύτερες σκέψεις.


Στην έδρα Μπακογιάννη

Και μετά την Κοζάνη τι ακολουθεί; Μαθαίνω ότι επόμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να γίνει σε μια συμβολική έδρα. Στην έδρα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη. Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Μπακογιάννης, όπως και οι υπόλοιποι 12 περιφερειάρχες, συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την οργάνωση αυτών των περιφερειακών συμβουλίων, στα οποία, όπως μου λένε από το Μαξίμου, επενδύουν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση όσο και το κόμμα. Το σύνθημά τους είναι το γνωστό «Δίκαιη Ανάπτυξη» και με αυτά θέλει ο Πρωθυπουργός να δείξει ότι κυβέρνηση και λαός λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις (όπως έργα, κατανομή κονδυλίων ΕΣΠΑ, Υγεία και Παιδεία). Να σκεφτείτε ότι στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε στην Κοζάνη, η συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν εντυπωσιακή, αφού ακόμα και δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με τη στήριξη της ΝΔ συμμετείχαν. Σημειώθηκαν ωστόσο επεισόδια όταν συνδικαλιστές της ΔΕη πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα εμφανίστηκαν με φέρετρο και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ. Βεβαίως ο κ. Τσίπρας φρόντισε και πήρε μαζί του τη μισή κυβέρνηση. Κάποιοι όμως περισσότερο «καχύποπτοι» θεωρούν ότι και τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συμβούλια έχουν και άλλο σκοπό: «Αποτελούν ώσμωση για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», για τις οποίες από τώρα άρχισε να προετοιμάζεται η κυβέρνηση. Αλλωστε δεν απέχει πολύ ο χρόνος που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση την απλή αναλογική για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ψήφο στα 17.


Η ΕΡΤ χορηγός της… Βενεζουέλας

Είδα μια ανακοίνωση της ΕΡΤ, σύμφωνα με την οποία η κρατική τηλεόραση αναλαμβάνει χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης «Βενεζουέλα, Ομορφη χώρα». Τώρα, δεν γνωρίζω εάν στην έκθεση αυτή περιλαμβάνονται και οι αιματηρές διαδηλώσεις εναντίον του Νικολάς Μαδούρο και ο τρόπος καταστολής τους, αλλά για να λέει «Βενεζουέλα, όμορφη χώρα» μάλλον θα βγάζουν έξω από το κάδρο τον Μαδούρο και ό,τι έχει σχέση μαζί του. Η ΕΡΤ πάντως ως χορηγός επικοινωνίας μάλλον δεν την ενδιαφέρουν τέτοια πράγματα και έχει αναλάβει να μεταδώσει 60 ραδιοφωνικά μηνύματα, διάρκειας τριάντα δευτερολέπτων, την προβολή της έκθεσης από τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της εκπομπές καθώς και από την ιστοσελίδα της. Να σημειώσω ότι ο Μαδούρο έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Τσίπρα στην επέτειο του δημοψηφίσματος, καλώντας τους Ελληνες να σπάσουν τα δεσμά του ΔΝΤ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ