Τα μηνύματα υπάρχουν εδώ και καιρό. Μετά τις γερμανικές εκλογές η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμες αλλαγές, που μπορεί να αλλάξουν άρδην τα σημερινά δεδομένα.

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν χάνουν ευκαιρία για να δηλώσουν ότι σχεδιάζουν από κοινού την αναμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αλλά και τη διαμόρφωση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής.

Η χθεσινή δήλωση της γερμανίδας καγκελάριου ότι συζητά ανοικτά πλέον τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα υποκαταστήσει την παρουσία του ΔΝΤ στη γηραιά ήπειρο ,αποτελεί μια σαφή ένδειξη των προθέσεων τους.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να κατατρύχεται με το ρόλο και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ένα βήμα, τουλάχιστον, μπροστά διαμορφώνοντας συνθήκες που εμείς αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε.

Γιατί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όταν δημιουργηθεί δεν πρόκειται να είναι ούτε ελαστικότερο,ούτε πιο φιλικά διακείμενο στις όποιες δικές μας απαιτήσεις.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε από την πρώτη στιγμή η κυρία Μέρκελ δηλώνοντας ότι η δημιουργία του θα εξαρτηθεί από «σαφή, σκληρά κριτήρια».

Με άλλα λόγια μην περιμένετε ένα Ταμείο που θα μοιράζει λεφτά χωρίς υποχρεώσεις και χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις.

Οι όποιες, αναπόφευκτες από ότι φαίνεται, αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική θα προσφέρουν κατά πάσα πιθανότητα και σημαντικές ευκαιρίες στις χώρες που θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν.

Οι ηγέτες και οι κυβερνήσεις που αντιλαμβάνονται δηλαδή το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον θα μπορούν και να προσδοκούν συγκεκριμένα οφέλη από αυτές τις αλλαγές.

Όσοι εξακολουθούν να θεωρούν την Ευρώπη ως εχθρό, ως αντίπαλο, ως άντρο του νεοφιλελευθερισμού, όπως πιστεύει η πλειοψηφία της ηγεσίας του Σύριζα, κινδυνεύουν να βλέπουν το τρένο να περνά ως θεατές.
Δύο χρόνια μετά το τραγικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του Σύριζα πρέπει να αποφασίσουν επιτέλους αν πιστεύουν το δρόμο που τελικά ακολούθησαν κάτω από το βάρος του αδιεξόδου που είχαν οδηγήσει τη χώρα.

Δεν μπορούν να πατάνε μονίμως σε δύο βάρκες παίζοντας με τις τύχες όλων μας.

ΤΟ ΒΗΜΑ