H εικόνα της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων με τα βουνά των σκουπιδιών, αποτελεί ντροπή για μια στοιχειωδώς πολιτισμένη χώρα.

Από τη μια ο προφανής κίνδυνος για τη δημόσια υγεία με τις δεδομένες κλιματολογικές συνθήκες, από την άλλη η υποβάθμιση της ζωής των πολιτών αλλά και οι σοβαρές συνέπειες για τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας, τον τουρισμό.

Είναι σαφής και δεδομένη η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος αλλά και των τοπικών αρχόντων που άφησαν, συντήρησαν ή ανέχθηκαν αυτό το καθεστώς.

Δεν είναι όμως άμοιροι ευθυνών και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπέθαλψαν, βολεύτηκαν και διατήρησαν αυτή τη σχέση συναλλαγής.

Και βέβαια όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, δεν εκδικούνται τους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά τους πολίτες από τους οποίους πληρώνονται.

Επί τρείς και πλέον δεκαετίες ανά τακτά διαστήματα ο σκουπιδοπόλεμος καλά κρατεί. Κάθε φορά υποτίθεται ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν μονιμοποιήσεις, αρκετοί πράγματι προσλαμβάνονταν για να μεταταχθούν όμως αρκετοί σε άλλες πιο βολικές υπηρεσίες.

Για να φτάσουμε μετά από λίγο ξανά σε αδιέξοδο,καθώς ποτέ σχεδόν δεν επαρκούσαν οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στους μεγάλους δήμους.

Η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τις υποσχέσεις που αφειδώς μοίραζε πριν βρεθεί στην εξουσία.Οφείλει λοιπόν να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη ζητώντας να συναντηθεί με την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν υπάρχει περιθώριο για νέο αδιέξοδο.

Τα σκουπίδια πρέπει να φύγουν από τους δρόμους, η ομαλότητα πρέπει να επανέλθει, αν θέλουν να αποφύγουν τα χειρότερα.

Μαγικές λύσεις που να ικανοποιούν όλους, δυστυχώς δεν υπάρχουν. Η καταστρατήγηση των νόμων και των συνταγματικών επιταγών πρέπει να σταματήσει.

Οφείλουν και οι συνδικαλιστές να αντιληφθούν ότι οι ακρότητες όχι μόνο δεν τους βοηθούν, αλλά συσπειρώνουν και την κοινωνία απέναντι τους.

Όμως και η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι προέχει η υγεία των πολιτών και η ομαλή λειτουργία των πόλεων.

ΤΟ ΒΗΜΑ