«Αν φτάσουμε Μάιο – Ιούνιο ( για να κλείσουμε την αξιολόγηση) καήκαμε» είχε παραδεχτεί πριν από οκτώ μήνες ο κ.Τσακαλώτος. Και δυστυχώς καήκαμε γιατί έχουμε 15 Ιουνίου , κι ελπίζουμε η αξιολόγηση να κλείσει στο σημερινό Eurogroup και να μην πάει στο επόμενο της 10ης Ιουλίου γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε κάρβουνο!

Οι δυο γραμμές την κυβέρνηση ήταν εξ αρχής φανερές . Από τη μία πλευρά Τσακαλώτος και Χουλιαράκης («καλύτερα μία κακή συμφωνία σήμερα παρά μια καλή συμφωνία σε πέντε μήνες «έβλεπαν και εξακολουθούν να βλέπουν τα πράγματα με οικονομική ματιά και επιχειρούσαν να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αξιολόγηση ώστε να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και η οικονομία μια ώρα νωρίτερα στην ανάπτυξη .

Κι από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου, να βλέπει επικοινωνιακά την καθυστέρηση της αξιολόγησης ώστε να μπορεί να την πουλήσει στην κοινή γνώμη και στην ΚΟ του κόμματος ως απόδειξη ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά και δεν κάνει υποχωρήσεις παρά μόνο στο πάρα ένα της καταστροφής!

Όπως έκανε και το 2015- και παρά λίγο να πάει τη χώρα στη δραχμή – αλλά ο κόσμος ξαναψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ!

Έτσι όλο αυτό το διάστημα του τρίτου μνημονίου, ότι έχτιζε ο υπουργός Οικονομικών το γκρέμιζε ο Πρωθυπουργός. Την τραυματισμένη εμπιστοσύνη των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να γιατρέψει ο κ. Τσακαλώτος αλλά αμέσως ο κ.Τσίπρας έσπευδε να δημιουργεί ακόμη βαθύτερα τραύματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:με το που γύρισε στην Αθήνα από το Eurogroup του Δεκεμβρίου o κ. Τσακαλώτος , άκουσε τον κ.Τσίπρα να ανακοινώνει βοήθημα 600 εκατομμυρίων ευρω για τους συνταξιούχους – αντίθετα απ όσες διαβεβαιώσεις είχε δώσει την προηγουμένη ο υπουργός του στους ομολόγους του ,συμπεριλαμβανομένου του κ. Σόιμπλε!

«Εσύ τη δουλειά σου κι εγώ τη δικιά μου » φαίνεται να είπε ο κ. Τσίπρας όταν ο κ.Τσακαλώτος διαμαρτυρήθηκε ότι θάπρεπε να γνωρίζει εκ των προτέρων για την μονομερή αυτή ενέργεια ,να έχει προετοιμάσει το κλίμα για την δημοσιονομική «βόμβα» η οποία τσαλάκωνε την αξιοπιστία του προς του ομολόγους του.

Ακολούθησαν οι επιστολές συγγνώμης της ελληνικής κυβέρνησης και οι υποσχέσεις ότι το επίδομα δόθηκε άπαξ και πάντως κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των δανειστών.

Αλλά και οι επιστολές (που άφησαν οι δανειστές να διαρρεύσουν) με τις οποίες ο κ. Τσακαλώτος άδειαζε ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι μόλις το 30% των απαιτήσεων των δανειστών έχει συμφωνηθεί όταν ο κ.Τσίπρας υποστήριζε στην Ελλάδα ότι η τελική συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά.

Αποκορύφωμα του χάσματος μεταξύ Τσίπρα και Τσακαλώτου: η ομιλία του Πρωθυπουργού -παρουσία του υπουργού Οικονομικών- στην οποία πανηγύριζε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με ανάπτυξη ,για να βγει λίγες ώρες αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ και να ανακοινώνει το ακριβώς αντίθετο: ότι το τελευταίο τρίμηνο του 16 η οικονομία έκλεισε με ύφεση -στοιχείο που το γνώριζε το υπουργείο Οικονομικών!

Όμως αυτή η τακτική των δυο γραμμών αποδείχτηκε καταστροφική για τη χώρα: οδήγησε σε τεράστιες καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκαλώντας ,πρώτον ,νέες αξιώσεις πρόσθετων μέτρων από την πλευρά των δανειστών ,και την ψήφιση του συμπληρωματικού Μνημονίου για το 2019-20 ύψους 5,5 δισ ευρω .Και δεύτερον, φρέναρε την οικονομία η οποία θα έπρεπε να τρέχει στο τέλος του 2017 με 2,7% αλλά είναι ζήτημα αν θα ξεπεράσει το 1%.

Το χειρότερο- η έμπνευση του Μαξίμου να φέρει την διαπραγμάτευση της αξιολόγησης πιο κοντά χρονικά στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη ελπίζοντας στην επικράτηση των ακροδεξιών στην Αυστρία και στη νίκη της Λεπέν στη Γαλλία που θα υποχρέωναν την Γερμανία μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρώπης να είναι πιο ελαστική με τις ελληνικές αξιώσεις , έπεσε στα βράχια.

Οι ακροδεξιοί έχασαν στην Αυστρία, ο Μακρόν σάρωσε τη Λεπέν και η Γερμανία παραμένει αταλάντευτη στη θέση της ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος, τον Ιούνιο του 2018.

» Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια ,κομμάτια» λέει ένα παλιό τραγούδι. Που να το ξέρει ,όμως, ο κ.Τσίπρας ;