Πώς τα έχει καταφέρει έτσι η Χαριλάου Τρικούπη; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλύσει τη χώρα, έχει κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποσχόταν, πήρε μέτρα 8,5 δισ. ευρώ με το πρώτο του Μνημόνιο και ετοιμάζει άλλα 4 δισ. ευρώ με το συμπληρωματικό, δικαίωσε απολύτως το ΠαΣοΚ αφού αποδέχθηκε στην πράξη ότι ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση περνάει από την πιστή εφαρμογή των μνημονίων και παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί στις δημοσκοπήσεις να έχει το διπλάσιο ποσοστό από εκείνο. Γύρω στο 15% ενώ το ΠαΣοΚ γύρω στο 7,5%!
Δηλαδή, παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –που από 4% έφθασε να γίνει κυβέρνηση με 36% παίρνοντας ψηφοφόρους κυρίως από το ΠαΣοΚ –βρίσκεται σε εμφανή κατάρρευση, το ΠαΣοΚ οριακά ανεβαίνει! Που σημαίνει ότι με τη σημερινή του μορφή δεν πείθει τον κόσμο του να γυρίσει πίσω.

Αυτό το δημοσκοπικό τέλμα ήταν και ένα από τα βασικά κίνητρα πίσω από τις διαβουλεύσεις του ΠαΣοΚ με το Ποτάμι, και στη συνέχεια και με τους «τρεις» της Ωρας Αποφάσεων με μια προσπάθεια ενοποίησης όλου του κεντροαριστερού χώρου σε μία παράταξη που θα μπορούσε να είναι περισσότερο ελκυστική για τον άστεγο κόσμο της Κεντροαριστεράς.
Ομως οι ηγετικές φιλοδοξίες, τα μικροκομματικά συμφέροντα και οι παλιές εσωκομματικές έχθρες φαίνεται να υπερισχύουν του κοινού συμφέροντος. Και αντί να υπάρξει συνένωση δυνάμεων, έχουν βγει τα μαχαίρια για θέματα που κανείς δεν καταλαβαίνει. Και ως γνωστόν, οι τσακωμοί διώχνουν, δεν μαζεύουν τον κόσμο!

Ομως οι εκλογές στη Γαλλία και η εξαφάνιση του Σοσιαλιστικού Κόμματος περνάει σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι ακόμη και για τους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς δεν υπάρχει μέλλον αν δεν έχουν κάτι καινούργιο να πουν κι αν δεν βγάλουν μπροστά νέα άφθαρτα πρόσωπα.

Μάλιστα το νέο πολιτικό δίπολο που δημιουργείται διεθνώς –όπως έδειξε η επικράτηση Μακρόν –δεν είναι διαχωρισμός μεταξύ Δεξιάς – Αριστεράς ο οποίος γίνεται δυσδιάκριτος με την επικράτηση πλέον των κανόνων της αγοράς παντού. Τα όρια μεταξύ προόδου και συντήρησης επανατοποθετούνται στη διαχωριστική γραμμή λαϊκισμού και δημοκρατίας.
Το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι αλλά και οι «τρεις» έχουν ταχθεί από την αρχή υπέρ της δημοκρατίας και της Ευρώπης, και κατά του λαϊκισμού και της εθνικής απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να τους ενώνει, να ξεπεράσουν τις ανούσιες διαφορές τους και να γυρίσουν την πλάτη στη λογική του μικρομάγαζου που, αργά ή γρήγορα, θα κατεβάσει ρολά και θα περάσει στην Ιστορία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ