Από πρόσφατες έρευνες των «Νέων» (6/5) και της «Καθημερινής» (30/4) προκύπτει βάσιμη πιθανολόγηση ότι μάταια προσδοκούν κυβέρνηση και δανειστές ως εξασφαλισμένο και στο μέλλον το περιβόητο 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οχι μόνο διότι ήδη υποχωρούν σοβαρά οι τάσεις αύξησης του ΑΕΠ, καθώς την προσδοκώμενη ανάπτυξη η κυβέρνηση αποδέχεται να τη ματαιώνουν αρχαιολόγοι, δασάρχες, τοπικές κοινωνίες και προπαντός οι λοιπές (αντι)δημοκρατικές δυνάμεις. Ακαταμάχητο τείχος στις προσδοκίες υψώνονται κυρίως η μαύρη οικονομία και η συνακόλουθη φοροδιαφυγή, που με γεωμετρικούς ρυθμούς αναπτύσσονται στην αναρχούμενη κοινωνία μας με ανοχή κυβέρνησης και δημόσιων αρχών. Εσχάτως μάλιστα αποκτούν αυτές και νομικό έρεισμα: τη νομικά ανεκτή βία ως αναγκαίο όπλο άμυνας. Πειστική δικαιολογία: η εκτός ορίων φορολόγηση όλων για όλα. Για λόγους χώρου θα περιοριστώ μόνο σε δύο νούμερα: Σε μια απόδειξη 100 ευρώ και με ΦΠΑ 13%, αν συνυπολογιστούν πέραν ΦΠΑ η προμήθεια για πληρωμή με κάρτα, ασφαλιστικές εισφορές, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και εισφορά αλληλεγγύης τότε οι συνολικές κρατήσεις φτάνουν από 50 ως και 77 ευρώ. Με ΦΠΑ 24% οι συνολικές κρατήσεις απομυζούν από τα 100 τα 56 ως και 80 ευρώ! Με την τάση να προσεγγίζουν το 100% οι κρατήσεις για κάθε συναλλαγή 100 ευρώ, μόνη διέξοδος στη φορολογική μέχρις ασφυξίας βουλιμία τείνει να καταστεί η φοροδιαφυγή όπου προσφεύγουν πια μαζικά όλο και περισσότεροι πολίτες, κάτι ασυζητητί ολέθριο. Ετσι το Δεν Πληρώνω, η σημαία του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία εκπόρθησε την εξουσία, μετατρέπεται σε μπούμερανγκ σε βάρος της κυβέρνησής του.
Τη νοσηρή αυτή κατάσταση επιδεινώνει και η αντιφατική συμπεριφορά της κυβέρνησης, που ενώ υποτίθεται ότι δίνει σκληρή μάχη κατά της φοροδιαφυγής ταυτόχρονα την ανέχεται, ενίοτε προκλητικά. Προνομιακός χώρος για τη φορολογική ανομία (πέρα βέβαια από την πάντα ασύδοτη διακίνηση υγρών καυσίμων) τα πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα το ΕΜΠ. Τεράστιες πλαστικές σακούλες με λαθραία τσιγάρα μπαινοβγαίνουν από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου. Εκεί, με εθελοτυφλούσες Πρυτανεία, Αστυνομία και Δικαιοσύνη, πωλούνται ελεύθερα στους ενδιαφερόμενους. Ταυτόχρονα στην Πολυτεχνειούπολη συμμορίες με προστασία φοιτητών διακινούν ναρκωτικά, κλοπιμαία και όπλα. Δεκάδες δωμάτια στις φοιτητικές εστίες ενοικιάζονται από τους δικαιούχους σε ανθρώπους της νύχτας και πρόσφυγες παρέχοντας ταυτόχρονα ασυλία στις παράνομες δραστηριότητές τους εν γνώσει της αδρανούσας αστυνομίας. Φοροδιαφυγή 100%.
Ομως καθώς πενία (και βαριά φορολογία) τέχνας κατεργάζεται, πέρα από τη γνωστή πια σε όλους αγοραπωλησία χωρίς αποδείξεις και τα άλλα κόλπα στις εμπορικές συναλλαγές και ιδιαίτερα στην εστίαση και τους πάντα ανεξέλεγκτους ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, πολλαπλασιάζονται ραγδαία άνετα νέα φοροδιαφεύγοντα επαγγέλματα, όπως κομμωτές που κατά 40% εργάζονται άτυπα, υπηρεσίες αισθητικής ή περιποίηση νυχιών κατ’ οίκον, φυσικοθεραπευτές, μεσίτες ακινήτων με αγγελίες, γυναίκες που φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους, διακινούντες σπιτικό φαγητό, επαγγελματίες γυρολόγοι της βαλίτσας, διδάσκοντες ιδιαίτερα μαθήματα (πρωτοπόροι στη φοροδιαφυγή παλαιόθεν), συνεργεία αυτοκινήτων χωρίς επαγγελματική στέγη κ.ά.
Πρόκειται για το συνδυαστικό αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης, των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών και της συνεχιζόμενης ραγδαίας πτώσης του τζίρου που εξιδανικεύει και το μπούμερανγκ του Δεν Πληρώνω που τελικά το πληρώνει (;) και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ