Ο ΕΤΗΣΙΟΣ απολογισμός για κάθε άθλημα έχει δύο όψεις. Στη μία οι διεθνείς διακρίσεις, καθώς σε αυτές εστιάζονται οι προβολείς της δημοσιότητας. Κατανοητό, καθώς το παιχνίδι της επικοινωνίας έχει τους γνωστούς κανόνες ενώ αδικείται η άλλη πλευρά. Ετσι, εκτός από έναν κύκλο ανθρώπων που παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα στο άθλημα, οι πολλοί αγνοούν σημαντικά πράγματα δημιουργίας και προοπτικής.
ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ αυτές κάναμε βλέποντας τα «πεπραγμένα» σε ένα άθλημα με διεθνή ακτινοβολία και περγαμηνές διακρίσεων. Πρόκειται για την ιστιοπλοΐα. Είναι φυσικό να υπάρξει ένα ενημερωτικό ολιγοπώλιο προβολής στη λαμπρή επίδοση –με το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο των Π. Μάντη και Π. Καγιαλή (σκάφος 470) και σε κάποιον βαθμό με την εμφάνιση του άξιου διαδόχου τού μεγάλου Νίκου Κακλαμανάκη στην ιστιοσανίδα Βύρωνα Κοκκαλάνη. (Η συνεργασία τους, όπως ανακοινώθηκε, ασφαλώς θα δώσει πλούσιους καρπούς.)
ΣΤΗΝ άλλη πλευρά, η ελληνική ιστιοπλοΐα στη ροή του 2016 κατέκτησε 14 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει ότι 10 αφορούν ηλικιακές κατηγορίες Νέων, Νεανίδων και κάτω των 17 και 15 ετών. Δεν χρειάζεται, βεβαίως, ιδιαίτερο σχόλιο για τη σημασία των αριθμών αυτών για το μέλλον. Αλλά ταυτόχρονα με την ευχάριστη αυτή διαπίστωση αναβλύζει και η υποχρέωση συστηματικής στήριξης και μέριμνας για αυτά τα νέα και ταλαντούχα παιδιά στο ίδιο μέτρο με τους πρωταγωνιστές.
ΣΥΝΕΠΩΣ θα επαναλάβουμε αυτό που προτείνεται, εδώ και δύο χρόνια, από τη στήλη. Παράλληλα με το πρόγραμμα στήριξης των πρωταθλητών και πρωταθλητριών των διαφόρων αγωνιστικών χώρων να υπάρξει και ένα ειδικό πρόγραμμα νεότητας είτε με την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είτε της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ή και από κοινού) σε άμεση, φυσικά, συνάφεια με τις ομοσπονδίες.
ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ που μπορεί να γίνει από δημοσιογραφικής πλευράς είναι η αναφορά των ονομάτων αυτών των νεαρών αθλητών και αθλητριών με το πολύ θετικό πρόσημο μέλλοντος: Δ. Παπαδημητρίου (Λέιζερ), Ι. Αθανασόπουλος – Δ. Τάσιος (420), Μ. Μπόζη – Ρ. Κλωναρίδου (470), Α. Μόνος (Λέιζερ), Β. Καραχάλιου (Λέιζερ Ράντιαλ), Α. Διβάρη (Ιστιοσανίδα), Λ. Τσορτανίδης (τύπος Τέχνο), Μελ. Παπά (Οπτιμιστ). Να αναφερθούν και στις κατηγορίες ανδρών – γυναικών οι Ι. Πασχαλίδης – Κ. Τριγώνης (παγκόσμιοι πρωταθλητές Tornado), Μ. Τσαουσίδου – Μιχ. Παπαδόπουλος (μεικτό Tornado), Αλ. Ταγαρόπουλος – Ν. Μαύρος (Tornado).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ