Καταπίνοντας στενοχώριες
Ηρθε ο Τουσκ, είπε τα γενναία ανυποχώρητα ο πρωθυπουργός μας, υπέγραψαν οι υπουργοί τις υποχωρήσεις στη Βαλέτα, ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο προς το Πάσχα –όλα πάνε καλά στον καλύτερο δυνατό κόσμο, ημερολόγιό μου.
Δεν πάνε πολλοί μήνες, φθινόπωρο – αρχές χειμώνα νομίζω ήταν, που ωρυόταν η κυβέρνηση για το θέμα του κόφτη: δεν μπορούμε να το νομοθετήσουμε αυτό, υπερβαίνει τα όρια της τετραετίας, δεν είναι θεμιτό, δεν το επιτρέπουν το Σύνταγμα, το Ευαγγέλιο, το Κοράνι· θα κολαστούμε.
Αλλά ο τελευταίος της αγώνας ήταν ακριβώς τα μέτρα να ισχύσουν μετά την τετραετία της, που τελειώνει τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα μισοκατάφερε: οι μεν συντάξεις θα αρχίσουν να περικόπτονται από 1η Ιανουαρίου 2019 και θα κοστίσουν 1,8 δισεκατομμύρια στους συνταξιούχους, οι δε φόροι θα αυξηθούν από το 2020 λόγω μείωσης του αφορολογήτου και θα κοστίσουν άλλα τόσα σε όλους μας.
«Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό» είπε το αγγλικό του understatement ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –δεν πειράζει, μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση. Θα την καταπιούμε και αυτή τη στενοχώρια –αρκεί αυτός να βγαίνει κάπου-κάπου για ποτό με την Τζοχάνσον, να χαιρόμαστε οι υπόλοιποι.
l Στην πραγματικότητα, μάλλον ανακούφιση νιώθουμε που δεν επαληθεύτηκαν τα χειρότερα σενάρια. Το ξέρει αυτό ο πρωθυπουργός και για τούτο τραβάει τα πάντα στα άκρα. Για να μας ακούει να λέμε στο τέλος «ευτυχώς, γλιτώσαμε πάλι». Τώρα, αν αυτό τον βοηθάει να κρατάει και ψηφοφόρους, θα το δείξει η νεκροψία την ημέρα των εκλογών, όποτε γίνουν.
Φροντίζει άλλωστε να διαψεύσει όσους ήδη νεκροτομούν διά δημοσκοπήσεων, άρχισε κιόλας να μοιράζει: αξιοποίηση κτιρίων όπου θα κατοικήσουν νέοι άνθρωποι, επιδότηση ενοικίου για τους νέους πάλι, επιδότηση για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, δωρεάν Internet στους πρωτοετείς –αυτά υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.Για το σεξ, κρίσιμο ζήτημα σε αυτές τις ηλικίες, δεν υποσχέθηκε τίποτα –υπάρχει όμως το παράδειγμα της, ικανοποιημένης από όσα η ίδια κάνει, κυβέρνησης. Ας ελπίσουμε πως δεν θα τη μιμηθούν οι νέοι.
l Από όσο καταλαβαίνω, ηρεμήσαμε για φέτος, ημερολόγιό μου· έρχεται Πάσχα, θα τελειώσει και ο Απρίλης, από Ιούνιο αρχίζουν διακοπές, καλό φθινόπωρο –ο Μάιος είναι ο μόνος επικίνδυνος μήνας μπροστά μας. Αν πάει και αυτός καλά, θα έχουμε πέντε μήνες ηρεμίας, ελπίζω. Να πάρουμε ανάσα.
l Καιρός να σταματήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητάει εκλογές –την έχασε την ευκαιρία· αλλά μου φαίνεται όλοι οι υπόλοιποι κερδισμένοι είμαστε: στην κατάσταση που βρισκόμαστε, το τελευταίο που χρειαζόμασταν ήταν εκλογές.
Μυστικά στο συρτάρι
l Εχω γράψει συχνά στις σελίδες σου το ερώτημα: αξίζει τον κόπο να κρατάει κανείς ημερολόγιο; Ησύχασα, υπάρχει: για να το βρει μετά από εκατό χρόνια η Κατερίνα Σχινά και να το εντάξει στην 100ή επανέκδοση της σπουδαιότατης και χρησιμότατης για κάθε ημερολογιογράφο ανθολογία της Μυστικά του συρταριού. Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής· πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση.
Βέβαια, υπάρχει το θέμα να με θεωρήσει «τεχνίτη» και τις λέξεις πάνω σου «τέχνη». Για τούτο και εγώ διαβάζω τα ημερολόγια που μάζεψε, να μαθαίνω τι πρέπει να κάνω για να κερδίσω την αθανασία που προσφέρουν τα βιβλία. Σε καμιά δεκαριά χρόνια θα έχω ξεσκολίσει, στα υπόλοιπα ενενήντα θα είμαι τέλειος, σαν τους ομοίους μου που κρατάνε μυστικά στα συρτάρια, αυτούς της ανθολογίας της.
l Στην Πετρούπολη πρώτα, στη Στοκχόλμη μετά, έφτασε και στη μακρινή Βαλτική η τρομοκρατία. Ενοπλη στην πρώτη, με έκρηξη βόμβας στο υπέροχο μετρό της πόλης· ειρηνικό φορτηγό έγινε δολοφονικό όπλο στη δεύτερη, όπως και στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες, όπως και στη Νίκαια.
Χάθηκαν δεκάδες ζωές, ο φόβος θα εγκατασταθεί και εκεί. Αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε, οι ενέργειες αυτές δείχνουν πόσο αδύναμοι είναι οι τρομοκράτες. Ξέρουν πως δεν μπορούν να κερδίσουν, θέλουν απλώς να εκδικηθούν για την ήττα τους, να μας κάνουν να φοβόμαστε –ούτε αυτή τη μικρή νίκη πρέπει να τους παραχωρήσουμε.
l Στη Συρία έχουμε πραγματικό πόλεμο. Που έγινε χειρότερος με τη χρήση τοξικών αερίων και τον αμερικανικό βομβαρδισμό που ακολούθησε. Πολύ περισσότερα θύματα, φυσικά: οι στρατοί είναι πολύ πιο αποτελεσματικά φονικά εργαλεία.
Αλλά και εδώ έχουμε να κάνουμε, νομίζω, με την τελική φάση: ο ISIS ηττάται και οι εμπλεκόμενοι νοιάζονται πλέον για το τι θα γίνει μετά. Αμερική, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ιράκ και άλλοι μικρότεροι «παίκτες» θέλουν να έχουν καλά χαρτιά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και προσπαθούν να τα αποκτήσουν με τα όπλα –το πρόβλημα είναι πως λανθασμένοι υπολογισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση.
Είμαι αισιόδοξος πως πλησιάζει το τέλος και του συριακού δράματος, παρά την όξυνση που ζούμε –εκτός και αν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πραγματικά τρελός. Αλλά δεν θέλω να το πιστεύω, ημερολόγιό μου.
l Αφού πήγαν όλα καλά στη Βαλέτα, μπορεί πια να ξεκινήσει και η documenta 14, η έκθεση που η πόλη του Κάσελ κάνει δώρο στην Αθήνα. Θα καταφέρει να μας αποτοξινώσει, έστω και για τις 100 ημέρες που θα διαρκέσει, από την πολιτική; Θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την κατάστασή μας, να νιώσουμε κάπως κανονικοί άνθρωποι, να εξυψωθούμε κιόλας με τα δημιουργήματα των καλλιτεχνών;
Μακάρι, ημερολόγιό μου· έχουμε να νιώσουμε κανονικοί και εξυψωμένοι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάει πολύς καιρός, 13 ολόκληρα χρόνια. Εχουμε ξεχάσει τι σημαίνουν αυτά.
Νοτιάδες, ζέστη, συννεφιές και υγρασία –αλλά τέτοιος πάντα ήταν ο πασχαλινός καιρός: γλυκερός. Τη χρειαζόμαστε και τη γλυκύτητα, φθάνει στην κατάλληλη στιγμή.
γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Δεν ξέρω αν από τις συχνές χαμηλές πτήσεις επίδειξης των μαχητικών μας τρέμει όντως ο Ερντογάν· ο Παρθενώνας, πάντως, σίγουρα…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

nnn

Για να κατακτήσεις και να κρατήσεις την εξουσία χρειάζονται λίγοι φίλοι, πολλοί οπαδοί και ένας τουλάχιστον εχθρός. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τώρα που λιγοστεύουν οι φίλοι και αποδράμουν μαζικά οι οπαδοί, επιχειρούν παντοιοτρόπως να κατασκευάσουν εχθρούς μήπως και σωθούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Η αείμνηστη κυρία Μαρίκα κάποτε είχε δελεάσει με τις γκουρμέ λιχουδιές της (ντολμαδάκια) κοτζάμ σύντροφο Χαρίλαο. Η κυρία Μαρέβα τώρα, αν λόγω καταγωγής προσφέρει καμιά πολυκαιρίσια βότκα, άντε να ξεμπλέξεις μετά το αριστερό από το δεξιό!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Και κάτω από το κρεβάτι να είχε κρυφτεί, πάλι δεν θα τον έβρισκαν.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR

nnn

Δυο χιλιάδες χρόνια, περίπου, αφότου ο όχλος έσερνε στον λόφο του Γολγοθά και στον σταυρό τον Ιησού Χριστό, χιλιάδες άνθρωποι σέρνονται στον δικό τους Γολγοθά και σηκώνουν τον δικό τους σταυρό σε εκατοντάδες γειτονιές του σύγχρονου κόσμου. Εμείς στις πλατείες και τους δρόμους κρατώντας, λόγω ημερών, από ένα κεράκι και αυτοί στις αφιλόξενες πλατείες, στους έρημους δρόμους και τις φουρτουνιασμένες θάλασσες κρατώντας την ελπίδα για ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Αλλοι για μια φέτα ψωμί. Αλλοι για μια ειρηνική γειτονιά, άλλοι για στέγη και εργασία. Κατά τα άλλα, σε όλους εμάς, στους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου, καλή αγρανάπαυση.
ΖΑΚΥΝΘΙΟΣ

nnn

Επιτέλους! Καταλάβαμε γιατί έχει πρότυπο τη Βενεζουέλα -αν χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η κυρία Θάνου θα αποφασίσει την ανάθεση των καθηκόντων του κοινοβουλίου στον ίδιο.
Γ. Κ., @OTENET.GR

nnn

«O Τσίπρας παραμένει Τσίπρας» κατά τη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Λάθος. Είναι «ένας Τσίπρας και μισός».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ