από metereologos.gr
Τετάρτη 25 Απριλίου 2018
 
 

Να μην φοβηθούμε το κονταροκτύπημα με τους «Δραχμοφρουρούς»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μετά την είσοδο μας στο «δίχτυ ασφαλείας» της Τρόικα, βρεθήκαμε, καλώς ή κακώς, μπροστά σε συνεχείς αξιολογήσεις. Επειδή όμως αλλεπάλληλες κυβερνήσεις φοβούνται το πολιτικό κόστος, καμμία αξιολόγηση δεν κλείνει στην ώρα της. Αφού λοιπόν δεν θέλουμε να τιμήσουμε την υπογραφή μας (πάρε για πάραδειγμα ότι στην εν εξελίξει αξιολόγηση μόνο το 1/3 των συμφωνημένων έχει πραγματοποιηθεί), οι της Τρόικα απαντάνε ζητώντας (και παράλογα) μέτρα (όπως 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα) για σειρά ετών μετά το...2018.

Το «χιλιοπαιγμένο» αυτό έργο οδηγεί σε απελπισία τον έλληνα πολίτη και δίνει πρόσφορο έδαφος στους «Δραχμοφρουρούς» οι οποίοι, γνωρίζοντας βέβαια ότι το βραχυπρόθεσμο σοκ από μια επιστροφή στην Δραχμή θα είναι καταστροφικό, μας δηλώνουν ότι η Δραχμή θα ωφελήσει...μακροπρόθεσμα.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αποφύγουμε το κονταροκτύπημα με τους «Δραχμοφρουρούς». Ας κοιτάξουμε, για παράδειγμα τι συνέβηκε, από ιστορική άποψη, στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, την ανταγωνιστικότητα τιμών (σε πραγματικούς όρους), το πολιτικό/επενδυτικό ρίσκο (ήτοι spread μεταξύ των ελληνικών 10-ετών και των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων) και τον δείκτη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (που καταγράφει τις διαρθρωτικές αλλαγές). Η μείωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας τιμών (από την βάση δεδομένων της Bank of International Settlements) υποδηλώνει βελτίωση της ανταγωνιστικής μας εικόνας.

 

Γράφημα: Ρυθμός ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητα, spread και κυβερνητική αποτελεσματικότητα

 

Σε μακροχρόνιο ορίζοντα (από το 1964 μέχρι και σήμερα), και χωρίς να κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες, η ανάπτυξη σχετίζεται θετικά με την ανταγωνιστικότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές και (βέβαια) αρνητικά με το πολιτικό/επενδυτικό ρίσκο.

Από στατιστική άποψη, το επενδυτικό ρίσκο και οι διαρθρωτικές αλλαγές επηρεάζουν την ανάπτυξη πολύ περισσότερο από την ανταγωνιστικότητα τιμών. Από το Γράφημα, οι υποτιμήσεις του νομίσματος (επί Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 και το 1985) δεν αντέστρεψαν την μείωση της ανταγωνιστικότητας. Έλα όμως που, επί Μνημονίων, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, την οποία προκρίνουν οι «Δραχμοφρουροί» ως πανάκεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη, δεν αποτελεί «βιώσιμη» λύση για έξοδο από την οικονομική μας μιζέρια.

Η λύση περνάει μέσα από την κατάρρευση του πολιτικού/επενδυτικού ρίσκου και τις διαρθρωτικές αλλαγές (οι οποίες βέβαια ωφελούν και την ανταγωνιστικότητα). Μπορούν, οι «Δραχμοφρουροί», να μας πείσουν ότι, σπάζοντας τα δεσμά της Τρόικα, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα συνδυασθεί με επίσπευση διαρθρωτικών αλλαγών και κατάρρευση του πολιτικού ρίσκου; Όχι βέβαια! Γιατί απλούστατα, η επιστροφή στη Δραχμή θα αποτελέσει θρίαμβο των γνωστών παθογενειών του ελληνικού πολιτικού συστήματος που ευθύνονται για όσα τραγικά συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας!

Επειδή όμως (εαν και εφόσον κλείσει η αξιολόγηση) θα ακολουθήσουν...νέες δραματικές αξιολογήσεις, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι «Δραχμοφρουροί» θα πολλαπλασιάσουν τις φωνές τους έτσι ώστε ενδεχομένως κάποια στιγμή να τεθεί το δίλλημα «Ευρώ ή Δραχμή». Ας κονταροκτυπηθούμε λοιπόν μαζί τους το συντομότερο δυνατόν με σειρά επιχειρημάτων που θα λαμβάνουν υπόψιν (και) τα παραπάνω!

O κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (66)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  T.I.N.A; | 19/02/2017 01:52
  Ουδείς δρόμος υπάρχει πέραν του euro . . . ;;;;;;
  antonis forotexnikos
  απάντηση02
   
   
  Πόση εξυπνάδα | 18/02/2017 09:55
  τέλος πάντων έδωσε ο θεός σε εμας του¨Ελληνες;Μέχρι σημείου που νομίζουμε οτι θα πείσουμε τους Ευρωπαίους οτι η Γερμανία φταιει για το χρέος μας παρά το γεγονός οτι μόνο το ενα πεμπτο του χρέους μας προέρχεται απο τη Γερμανία. Για το υπόλοιπο χρέος που μας δάνεισαν οι υπολοιποι Ευρωπαίοι καμιά αναφορά.Το κάναμε γαργάρα.
  Αντιλογίας
  απάντηση20
   
   
  ΕΠΙ ΔΡΑΧΜΗΣ | 17/02/2017 20:07
  Το κονταροχτύπημα που προτεινει ο αρθρογράφος σίγουρα θα κάνει καλό. Γιατί θα ακουστούν - επιτέλους - όλες οι απόψεις. Πάντως, αυτοί που μέχρι τώρα αποφεύγουν τη συζήτηση και μάλιστα την έχουν δαιμονοποιήσει δεν είναι οι οπαδοί της δραχμής αλλά οι οπαδοί του ευρώ (γι' αυτό άλλωστε ο αρθρογράφος τους παροτρύνει να πάψουν αυτή τους τη στάση)! Γεγονός πάντως αναμφισβήτητο είναι ότι η Ελλάδα σημείωσε τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης (από τους μεγαλύτερους στον κόσμο μάλιστα) καθώς και ανάπτυξη εθνικής βιομηχανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της, επί δραχμής. Η οικονομική παρακμή μας ξεκίνησε απο την είσοδό μας στην Ε.Ε. και κυρίως στο ευρώ. Έτσι λένε τα νούμερα.
  Αδάμος Παναγιώτης
  απάντηση23
   
   
  Δραχμή-Η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος υπερ των πλουσίων | 17/02/2017 17:02
  Ελλήνων και αλλοδαπών μια που με τα χρήματά τους απέξω θα αγοράζουν τους μέσα με έκπτωση πάνω απο 50% - μπιρ παρά.
  Idiot buster
  απάντηση315
   
   
   
  η δεξά φταίει | 17/02/2017 15:03
  Ναι γεια σας ειμαι ο Σπαζοκλαμπάνιας και ειμαι 50 χρονών. Η πρώτη μου δουλειά ηταν το 2015 που με διορισε ο τσυριζας δημοτικό υπάλληλο. Πως ζούσα τοσα χρόνια ? Οπως και ο ξαδερφός μου απο το Γαλ΄΄ατσι που δουλευει στην ΕΡΑ Ζακυνθου. Τρομαξαμε με τον σαμαρά αλλα ευτυχώς ξαναρθε ο ανδρέας. Οι γερμανοι ειναι κακοι ανθρωποι απο DNA , το ιδιο και οι μητσοτακηδες που φωτογραφιζονται με γερμανους . Ζητω ο Κουρης , ζητω ο Ανδρεας ρε σαχλαμάρες , ντενεκεδες ξεγανωτοι τροικανοι
  GR 80's
  απάντηση820
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ... | 17/02/2017 13:37
  Με το επίπεδο των Ελλήνων ψηφοφόρων, πολύ φοβάμαι κύριέ μου, ότι θα το δοκιμάσουμε ΚΑΙ αυτό. Ποιός έχει το λίγο μυαλό που χρειάζεται για να σκεφθεί με τη λογική και να καταλάβει ότι ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αλλά Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. Να ορίστε. Και τη δεκαετία του 2000 Ευρώ δεν είχαμε? Γιατί ΟΛΑ ήταν μέλι-γάλα? Πριν το 2002 με τη δραχμή γιατί όλα ήταν καλά? Μα γιατί σε όλες τις περιπτώσεις, ΖΟΥΣΑΜΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ!!! Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε? Λίγο μυαλό ρεεεεεεεέ...
  ΜΟΡΤΗΣ
  απάντηση3112
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ουγκ κακή Γερμανοτσολιάδαις | 17/02/2017 12:33
  Αυτο που εννοούν ολοι οσοι διαθετουν νοητικές ικανότητες ειναι οτι η υιοθέτηση τοπικής ισοτιμίας θα φέρει υποτιμηση ολων των αξιών στην χώρα. Απότομα. Αλλο ενα πράγμα που εννοούν ειναι οτι η χώρα θα πεινάσει επειδή ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ αυτα που χρειάζεται επειδή (ασε να μαντεψω) ολοι διοριστήκατε σε θεσουλες μηδενικής προστιθέμενης αξίας. Στην ελλάδα ο moneymaker ηταν μονο τα δανεικά κιαγυριστα απο την ΕΟΚ , ουτε τα αοσμα πετρέλαια ουτε οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις ουτε ο σουβλακοτουρισμός. Μολις μας τα κόψανε , ο κρατικοδίαιτος καφενοτραμπάκουλας θύμωσε και πείστηκε οτι το χρέος ειναι αερας και η τροικα κακή . Και μετα γυρισε πλευρό , " ουγκ κακή Γερμανοτσολιάδαις "
  ΙΕΡΕΜΙΑΣ 2
  απάντηση3512
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αν αυτά είναι τα επιχειρήματα σας, τότε ζήτω που καήκατε. | 17/02/2017 11:57
  α) Γράφημα: Η δεξιά κλίμακα του γραφήματος σας είναι για τα μπάζα και νομίζω ότι είναι επίτηδες για τα μπάζα. Για δημιουργία εντυπώσεων. Ανάλογα με το τι υποδιαιρέσεις έχουμε στην κλίμακα για κάθε γραμμή (ανά 10 βήματα ή ανά 20) βγαίνουν και διαφορετικά συμπεράσματα. β) Ανταγωνιστικότητα: Απορώ γιατί παίρνεται επιλεκτικά μερικά σημεία του γραφήματος (83, 85). Αν το δεί κάποιος από το 1964, τότε υπήρξε αύξηση της ανταγωνιστικότητας και επί δραχμής. Και με την εσωτερική υποτίμηση των μνημονίων υπήρξε επίσης μια κάποια αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Υπήρξε όμως και μείωση. Πέρυσι πχ, η χώρα υποχώρησε κατά 5 θέσεις στον Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Περίοδος μνημονίου ήταν κι αυτή! Συνεπώς το νόμισμα δεν παίζει από μόνο του ρόλο στην ανταγωνιστικότητα. Ένα εθνικό νόμισμα όμως σε σχέση με ένα ξένο νόμισμα (€) προσφέρει άλλα πλεονεκτήματα (πχ. Ευχέρεια για δημόσιες επενδύσεις και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική βεβαίως, κτλ). Τώρα βέβαια αφού το ζητούμενο για σας είναι η ανταγωνιστικότητα (προς ποιόν δε μας λέτε) κι όχι η ευημερία των πολιτών, απορώ πως δεν προτείνετε να δουλεύουν τσάμπα οι άνθρωποι, ή τέλος πάντων για μια σούπα ημερησίως, για να είναι πιο ... ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις. Κι αν γίνουμε τόσο ανταγωνιστικοί και ξεπεράσουμε και την Γερμανία, πόσο θα χρειαστεί να μειώσουν αυτοί ακόμα τους μισθούς τους για να μας ανταγωνιστούν και πόσο θα πρέπει να τους μειώσουμε εκ νέου εμείς για να μην χάσουμε την ...ανταγωνιστικότητα. Ή πείτε μας επιτέλους πόση εσωτερική υποτίμηση (μειώσεις μισθών) θα χρειαστούμε ακόμα μέχρι να αποκτήσουμε αυτόν, τον παραλογισμό, που λέγεται και ανταγωνιστικότητα!
  αντώνης
  απάντηση1842
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  δεν θα υπάρξει κονταροχτύπημα κύριε | 17/02/2017 10:17
  Απλά είναι νομοτελειακή η επικράτηση μας. Δεν θα εξολοθρευθεί η κοινωνία μας, γιατί εσείς έχετε υιοθετήσει το ανόητο δόγμα, ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε, τι εννοείτε με αυτό το πάση θυσία; Μήπως εννοείτε την θυσία ολόκληρου του ελληνικού λαού, για να μπορέσει η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί να παραμείνουν στο ευρώ; Η Ελλάδα υπήρχε πρίν το ευρώ, και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το ευρώ. Μας είναι αδιάφοροι οι φόβοι σας, και ούτε πρόκειται πιά να μας εκφοβίσετε. Είδαμε τι σημαίνει ευρώ, και δεν έχουμε τίποτε χειρότερο να φοβηθούμε. Αρκετά παίξατε με την ζωή μας. Στα τσακίδια το ευρώ και η Γερμανική Ευρώπη σας.
  Χαράλαμπος
  απάντηση2358
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ουτε € ουτε δρχ. | 17/02/2017 10:11
  δε με λες κυριε καθηγητα...καρανικες θα εχουμε με € ή δρχ?...α και με τα δυο...χμμ...εφηβους εφαρπαξιασμενους συνταξιουχους?...αα,..θα εχουμε και με € και με δρχ...παρασιτικους συνδικαλΗσταραδες?...ειναι all weather, θα χουμε κι απ αυτους...οκ οκ ...ανεπαγγελτους ρουσφετολογους πολιτικους που εχουν νομοθετησει ακαταδιωκτο για τους εαυτους τους και μπορουν να ξεχναν 1-2 εκατομυριακια, η να χορηγουνται απο τη σημενς, ή να εχουν τσακαλι μανα που τραβαει τα γκαφρα μια μερα πριν τα cc ή να βρισκονται με αδηλωτα εκατομυρια και να τους επιβαλετε προστιμο αξιας παρανομου παρκαρισματος?...ααα...θα χουμε και με € και με δρχ. και με γροσι και με δολαριο και με ρουβλι και με γουαν και με...
  μπανανες
  απάντηση2911
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  κ. Μήλα συγχαρητήρια. | 17/02/2017 10:08
  είστε φάρος ορθολογισμού σε μία θάλασσα νεοελληνικής βλακείας. όμως, διαφωνώ στο εξής. Η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση Παπανδρέου, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα κι επιτυχημένα όλες τις αξιολογήσεις, ενώ οι δόσεις έρχονταν πάντα στην ώρα τους.
  green day
  απάντηση3014
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αστείος ο τίτλος σας. | 17/02/2017 09:40
  Τόσα χρόνια ειρωνευόσασταν τους Δραχμιστές, και επενδύατε στον φόβο. Τόσα χρόνια θεωρούσατε δεδομένη την αιχμαλωσία μας στο ευρώ, και ξαφνικα δημοσιεύτε άρθρα, με τίτλους σαν κι΄αυτόν; Μας φοβόσαστε; Αφού τόσα χρόνια, μας είχατε στο περιθώριο και μας κοροϊδεύατε, δραχμολάγνοι, δραχμοτέτιοι κλπ. Τι συνέβη; Καταλάβατε, ότι έχουμε γίνει πιά η πλειοψηφία, και φοβόσαστε μη χάσετε την ευρωπαϊκή σας προοπτική, που για μας είναι ένας ατέλειωτος εφιάλτης; Ξυπνήσαμε κύριοι, και δεν ανεχόμαστε άλλο, να οδηγούμεθα σαν πρόβατα επί σφαγήν, ανάλογα με τις ορέξεις του εκάστοτε Σόυμπλε. Εθνικό Νόμισμα και στροφή προς τις ΗΠΑ, όσο είναι καιρός, πριν διαλυθεί η χώρα μας, από την μανία της Γερμανικής ηγεμονίας
  Αηδιασμένος από την Ευρώπη
  απάντηση1545
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  για απληροφόρητο σε κόβω αγοράκι μου... | 17/02/2017 09:31
  ποια δραχμή και ποιο ευρώ ρε ανεκδιήγητε; Ακόμα να καταλάβεις το σχέδιο του Ξύριζα να μας πάει στο δολλάριο...
  θα σας κάνουμε πλούσιους...
  απάντηση1522
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κάτι σημαντικό προμηνύεται | 17/02/2017 09:31
  Τώρα τελευταία, παρατηρώ στον φιλοευρωπαϊκό τύπο της χώρας μας, μαχητικά άρθρα υπέρ του Ευρώ και κατά του Εθνικού Νομίσματος. Αυτό δείχνει, ότι έχουν πληροφορηθεί, ότι το κίνημα υπέρ της Δραχμής γιγαντώνεται συνεχώς, και ότι ο λαός αρνείται να εξαθλιώνεται άλλο, μόνο και μόνο, για να παραμείνει η Ελίτ της χώρας μας στο ευρώ. Κατανοούμε, ότι η εξαθλίωση μας είναι συνάρτηση της αδυναμίας της χώρας, να αντιμετωπίσει την κατάσταση, και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει δικό της Εθνικό Νόμισμα. Συνειδητοποιώντας οι ευρωλιγούρηδες, ότι ο κόσμος γυρνά προς την Δραχμή, και φοβούμενοι ακόμα και δημοψήφισμα, έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία φόβου, όπως κάνουν συνήθως. Τώρα πιά όμως ΔΕΝ φοβόμαστε.
  Καραγκιοκμετζίδης Α.
  απάντηση1234
   
   
   
  Ούτε και μεις φοβόμαστε.... | 17/02/2017 09:08
  την αντιπαράθεση με τους Δραχμοφοβικούς, που επιμένουν να μας κρατήσουν αιχμάλωτους στο ευρώ, για να μη ταρακουνήσουν την βόλεψη τους, και αδιαφορούν για τα εκατομμύρια που εξαθλιώνονται, λόγω ακριβώς αυτής της ψυχοπαθητικής εμμονής για το Ευρώ και την Γερμανοζώνη.. Ο συγγραφεύς του άρθρου είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στο Λίβερπουλ και σίγουρα περνά καλά. Ας ρωτήσει τα 350.000 παιδιά που ζούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, και λιγοθυμούν στα σχολεία για να μπορεί η ελίτ της χώρας να έχει τις καταθεσάρες της σε ευρώ. Ας ρωτήσει πώς ζουν τα 1.800.000 άνεργοι. Ας ρωτήσει πώς ζεί το 40% του πληθυσμού που ζεί κάθω από κάθε ανεκτό όριο φτώχεις. ΓΙΝΑΜΕ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ. Επιστροφή στην ΔΡΑΧΜΗ.
  Στην ΔΡΑΧΜΗ πάση θυσία
  απάντηση1841
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κραυγές | 17/02/2017 07:36
  Με την δραχμή η Ελλάδα εντάσσεται στη βαλκανική μιζέρια από την οποία επί χρόνια προσπαθούμε να ξεφύγουμε. Δεν μπαίνει στο κόπο κάποιος από τους υπερασπιστές της να μας πει ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα της δραχμής? Που θα βρεθούν τα χρήματα για κρατικές επενδύσεις? Που θα βρουν δουλειά οι πολίτες? Θα χρειαστούν τότε μεταρρυθμίσεις?Πως το πολιτικό προσωπικό που δεν τις κάνει κάτω από πίεση θα τις κάνει από μόνο του και χωρίς τεχνική βοήθεια? Τι θα γίνει με το γεωπολιτικό κίνδυνο?Οι συνεχείς υποτιμήσεις που θα υπάρξουν αναγκαστικά πλήττουν τον απλό λαό ή τους κεφαλαιούχους? Όλα αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν. Επειδή δεν έχουν απαντήσεις προτιμούν τις κραυγές
  ΧΒ
  απάντηση4416
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το πάθημα του Μαγγελάνου | 17/02/2017 06:30
  Ό Μαγγελάνος ήταν μισητός στο πλήρωμά του διότι τους έβαζε και καλαφάτιζαν τα σκαριά, εργασία κουραστική κ οι ναύτες δεν ήθελαν να δουλέψουν, ήθελαν να τεμπελιάζουν με τις ντόπιες. Όταν ο Μαγγελάνος πέθανε οι ναύτες φόρτωσαν τα βαπόρια και ξανοίχτηκαν στο πέλαγος χωρίς συντήρηση με αποτέλεσμα τα σκάφη είχαν πρόσθετη κόντρα- μειωμένη ταχύτητα και τελικά βυθίστηκαν. Ακόμα και αν μας κακοφαίνονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις ποιός θα εμπιστευτεί μια οικονομία που δεν έχει πάρει τα σωστά περιοριστά-διαρθρωτικά μέτρα; Πρόκειται για το αντίθετο ακριβώς, είναι αδίστακτοι εκτελεστές -οικονομικοί δολοφόνοι με ενδυμασία αγανακτισμένου τηε διπλανής πόρτας, έχουν πάντα μια δρακρύβρεκτη ιστορία να πούν..
  katsikis
  απάντηση2913
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων