από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Αύρα φιλαθλητισμού

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΣΕ ΕΠΟΧΗ που ο αθλητισμός αλλοτριώνεται και απαλλοτριώνεται από την εμπορικοποίηση του θεάματος, κάθε πνοή η οποία μας υπενθυμίζει - παρ' όλες τις αντιξοότητες και τον διατοιχισμό της κερδοσκοπίας - το αθλητικό πνεύμα με την έννοια της συντροφικότητας και της ειλικρίνειας των σχέσεων είναι το λιγότερο ευπρόσδεκτη και το περισσότερο παράθυρο αισιοδοξίας.

nnn

ΜΙΑ τέτοια διαπίστωση προέρχεται, απλόχερα και γενναιόδωρα, από τη Θεσσαλονίκη μέσα από τις 275 σελίδες γραπτού λόγου του Γιώργου Λυσσαρίδη και τις εκατοντάδες φωτογραφικών και άλλων τεκμηρίων του αρχειακού υλικού του Β. Προυσαλίδη. Τίτλος του βιβλίου-λευκώματος «Η πλατεία Διοικητηρίου και ο αθλητικός σύλλογος ΠΑΟΔ», έκδοση του Συλλόγου Φίλων Πλατείας Διοικητηρίου.

nnn

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ και αθλητικό κέντρο αυτή η πλατεία της Θεσσαλονίκης.
«Η πλατεία όμως δεν υπάρχει πια και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μετακομίσει από την περιοχή. Διασώθηκαν όμως οι μνήμες μας και ο ΠΑΟΔ, η ιστορική ομάδα του κέντρου της πόλης, επιμένει να υπάρχει» γράφει ο Τ. Τζήκας, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της ιστορικής πλατείας. Ετσι, το 2015 ιδρύθηκε αυτός ο σύλλογος από 124 νοσταλγούς ώστε με την παλλαϊκή θα λέγαμε χορηγία και στήριξη, εκδόθηκε ο πρώτος τόμος (1929-1979) - άθλος, άδολου φιλαθλητικού πνεύματος. Ο ρέκτης φίλαθλος Γιώργος Λυσσανίδης ανέλαβε τη συγγραφή των κειμένων που τεκμηριώνονται από φωτογραφίες και συναφές ιστορικό υλικό που συγκέντρωσε ο Β. Προυσαλίδης. Παράλληλα καταγράφονται «μαρτυρίες πρωταγωνιστών», πολλοί από αυτούς ευρύτερα γνωστοί στον ποδοσφαιρικό, και όχι μόνο, περίγυρο της Θεσσαλονίκης.

nnn

ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ τριακοσίων μεγάλων σελίδων πέραν της καθαυτό γηπεδικής δράσης και σε άλλα αθλήματα, εκτός του ποδοσφαίρου, δίνεται μια θαυμαστή εικόνα της άρρηκτης σύζευξης της κοινωνίας με το αθλητικό γίγνεσθαι κάθε εποχής, με συνέπεια η έκδοση να επεκτείνεται πολύ πέρα από την παράθεση αποτελεσμάτων αγώνων και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Ετσι, η έννοια του λαϊκού αθλητισμού αναδεικνύεται σε δύναμη κοινωνικής σημασίας και δεσμών ψυχής και καρδιάς, ώστε, δίχως ενδοιασμό, να αναφερόμαστε σε αύρα κοινωνικού φιλαθλητισμού.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.