Η ΕΤΗΣΙΑ αξιολόγηση των 312 (!) σωματείων του ΣΕΓΑΣ (πρόκειται για τη μήτρα του σωματειακού Αθλητισμού της χώρας μας –αφετηρία το 1897 με τη σύναξη στην ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού» εκπροσώπων 28 σωματείων του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, ηρωικών, στην κυριολεξία, που συγκρότησαν τον ΣΕΣΑΣ) οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά τη σε βάθος επίδοση σε αυτόν τον ζωτικό τομέα. Γράφουμε «σε βάθος», γιατί τα κριτήρια αξιολόγησης δεν περιορίζονται στην προθήκη των ηχηρών ονομάτων, αλλά επεκτείνονται σε όλες τις κατηγορίες, μέχρι τις τρυφερές ηλικίες παμπαίδων και παγκορασίδων, ώστε η τελική εικόνα να μην είναι πλασματική αλλά αυθεντική και αξιοκρατική.
Η ΠΡΩΤΗ αίσθηση από την επεξεργασία των 7 πινάκων πραγματικά εντυπωσιάζει, καθώς βλέπουμε ότι στην πρώτη δωδεκάδα θέσεων (τα σωματεία είναι 13 λόγω μιας ισοβαθμίας) η μεγάλη πλειοψηφία εκφράζεται από συλλόγους της περιφέρειας και εκτός του αθηναϊκού άξονα των πάλαι ποτέ «μεγάλων συλλόγων» του Κέντρου που είτε έχουν πέσει σε χαμηλότερες θέσεις (ο καλύτερος από αυτούς είναι ο Πανιώνιος στην 11η θέση) είτε έχουν εξαφανισθεί. Ταυτόχρονα είναι εμφανέστερη και υστέρηση της Θεσσαλονίκης –ο Τρίτωνας είναι στη 16η θέση και ο Ηρακλής στην… 31η, αλλά ο Αίολος Θεσσαλονίκης στην 9η, ενώ προηγούνται Σέρρες, ΓΣ και Δράμα, ΣΚΑ.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «Εύγε» ανήκει αναμφίβολα στον ΓΣ Κηφισιάς, που είναι όχι μόνο πρώτος στη γενική κατάταξη με 15.080 βαθμούς, αλλά πρωτεύει βαθμολογικά σε πέντε κατηγορίες! Το «Ζηρίνειο» είναι αληθινή κυψέλη εργασίας. Ο πρώτος του 2015 ΓΣ «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Χανιά συνεχίζει τον ωραίο αγώνα με τη δεύτερη θέση (13.204 β.) και τρίτος –ευχάριστη έκπληξη και απόδειξη μόχθου και πίστης –ο σύλλογος της πραγματικά αληθινής πόλης της Παλλήνης –ΑΕ Μεσογείων Αμεινίας Παλληνεύς. Ακολουθούν ο ΟΦ Ηρακλείου –σταθερός στην απόδοσή του -, ο ΓΣ Γλυφάδας, το Κολλέγιο Αθηνών. Με τον ΑΟ Ιωαννίνων κλείνει η δεκάδα.
ΟΙ ΑΛΛΟΤΕ πρωταγωνιστές Πανελλήνιος και Ολυμπιακός συγκεντρώνουν λιγότερους από 5.000 βαθμούς. Στην κατηγορία ανδρών-γυναικών, όπως και στους Νέους-Νεανίδες, Εφήβους, παίδες-κορασίδες, παμπαίδες-παγκορασίδες, η πρώτη ανήκει στον ΓΣ Κηφισιάς, και η πρώτη θέση των διασυλλογικών πρωταθλημάτων στον «Ελ. Βενιζέλο», ενώ ο ΓΣ Γλυφάδας έχει την πιο επιτυχή ομαδική εμφάνιση στους αγώνες ανώμαλου δρόμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ