«Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο» συνηθίζαμε να λέμε μετά το κραχ του Χρηματιστηρίου το 1999 όταν εξανεμίστηκαν ολόκληρες περιουσίες. Οπως υπολογίζεται, τα χρόνια της πτώσης που ακολούθησε, ως το 2007, όταν ο δείκτης του ΧΑ κατάφερε να ανακτήσει το επίπεδο των 5.000 μονάδων, είχαν χαθεί 100 δισ. ευρώ. Και μετά ακολούθησε το δεύτερο κραχ, αυτό της ελληνικής οικονομίας.
Με αυτή την εμπειρία τι μπορεί να πει κανείς για το 2017; Να σταθεί στο κλισέ των αναλυτών ότι «αναμένεται να είναι έτος καμπής για την ελληνική οικονομία» ή απλώς και μόνο να παραθέσει τα δεδομένα που καθορίζουν το περιβάλλον στο οποίο κινείται η Ελλάδα.
Οπως όλοι γνωρίζουμε, κλειδί για να ξεφύγουμε από τη μακρόχρονη κρίση είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο, η υλοποίηση του οποίου εισέρχεται στην τελική ευθεία.
Η πορεία εξαρτάται από την αποφασιστικότητα, τις αντοχές της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και ξένους παράγοντες: το ασταθές διεθνές περιβάλλον, τις διαδοχικές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωζώνη, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, το Brexit και τη μεγάλη αβεβαιότητα που δημιουργεί η κατάρρευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της οικονομίας της.
Σε αυτό το σκηνικό, σημάδι για «καλύτερες ημέρες» μπορεί να είναι μόνο η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Από τις δεκάδες οικονομικές αναλύσεις για την Ελλάδα μπορούμε όμως να σταθούμε με ασφάλεια σε τρεις οικονομικές αποφάσεις για το 2017 οι οποίες σύμφωνα με το «Forbes» μπορεί να βοηθήσουν τα νοικοκυριά. Αν και σε αυτή τη φάση που διανύουμε οι αποφάσεις αυτές φαντάζουν για τους περισσότερους λίγο-πολύ ουτοπικές, δεν παύουν να έχουν την αξία τους.
Η πρώτη λέει «ξεπληρώστε τα χρέη σας». Δεδομένου ότι τα χρέη είναι η μεγαλύτερη ίσως μάστιγα των Ελλήνων, η αποπληρωμή τους είναι η καλύτερη οικονομική κίνηση που μπορεί να κάνει μια οικογένεια, καθώς οι τόκοι μεγεθύνουν σε εντυπωσιακό ποσοστό την αρχική οφειλή. Αν η αποπληρωμή είναι ανέφικτη, συγκεντρώστε όλες τις οφειλές σε έναν λογαριασμό με όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο.
Η δεύτερη συστήνει «αποταμιεύστε για τη σύνταξή σας» έστω και 20, 30, 50 ευρώ τον μήνα σε έναν λογαριασμό που δεν θα αγγίζετε για κανέναν λόγο, καθώς αυτά τα χρήματα μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα ζωής όταν θα βγείτε στη σύνταξη.
Και η τρίτη –για όσους φυσικά έχουν κάποια χρήματα στην άκρη –προτείνει την «αγορά γης», καθώς οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ναδίρ και παρά την αυξημένη φορολογία μια επένδυση σε γη ή σε ακίνητο μπορεί να αποδειχθεί καλή οικονομική κίνηση μέσα στην επόμενη δεκαετία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ