Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ του αθλητικού απολογισμoύ για τη χώρα μας ως προς το 2016 μπορεί να γίνει από διάφορες οπτικές γωνίες και εκτιμήσεις. Φυσικά άξονας οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ωστόσο υπάρχουν πλευρές άγνωστες στο μεγάλο κοινό που αφορούν το μέλλον, τις προσδοκίες και τις δυνατότητες δύο αθλημάτων. Πρόκειται για την Κωπηλασία και την Ιστιοπλοΐα (δύο από τα βασικά «αθλήματα του νερού») που με κριτήρια τις διεθνείς διακρίσεις κατά το 2016 είναι μακράν άλλων αθλημάτων. Ας δούμε την εικόνα –καθ’ όλα ενθαρρυντική –που υποχρεώνει κάθε αρμόδιο φορέα και βασικά την Πολιτεία και την Επιτροπή Ολυμπιακών και βεβαίως τις οικείες ομοσπονδίες σε εντατική μέριμνα… Πλάι σε αυτά τα δύο αθλήματα και η παραγκωνισμένη, ιδίως από τα Μέσα Ενημέρωσης, Τεχνική Κολύμβηση, γιατί το αμάρτημά της είναι ότι βρίσκεται έξω από τον ολυμπιακό νυμφώνα.
nnn
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ εντυπωσιάζουν και προκαλούν. Με βάση την αξιολόγηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου με κριτήρια τα παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα Νέων – Νεανίδων, κύπελλα κ.λπ., περισσότερα από δέκα μετάλλια κατέκτησαν εκπρόσωποι (νέοι – νεάνιδες) των Κωπηλασίας (5), Τεχνικής Κολύμβησης (4), Ιστιοπλοΐας (2), όλα αθλήματα του νερού. Ο πίνακας είναι διαφωτιστικός και χρήσιμος και για τα άλλα αθλήματα που κι αυτά –με τα ίδια αυστηρά κριτήρια –έχουν τη δική τους «άνοιξη». Δηλαδή Αντισφαίριση, Σκοποβολή, Σκάκι, Στίβος, Τάε Κβον Ντο, Τζούντο, με ένα σύνολο δέκα και πλέον μεταλλίων και των τριών χρωμάτων.
nnn
ΠΟΛΥ ωραία! Αλλά (πάντα αυτό το «αλλά» χαλάει τη «σούπα») το μέγα και πιεστικό ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (Ολυμπιακοί 2020) γι’ αυτά τα αναμφισβήτητα ταλέντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή την ηλικιακή περίοδο τα προβλήματα διαφέρουν σε σχέση με τις ώριμες ηλικίες (π.χ. σπουδές, ανάγκες της καθημερινής ζωής, προπονητική κάλυψη με ικανούς δασκάλους αλλά και σε εγκαταστάσεις και όχι μόνο).
nnn
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ –όχι με αυταρέσκεια αλλά ως σαφή πρόταση –στα όσα αναφέρθηκαν στη στήλη αυτή τον Αύγουστο του 2014 με τίτλο κειμένου «Αθλητική Υιοθεσία» και που επανελήφθησαν άλλες δύο φορές: «Δημιουργία ειδικού προγράμματος μέριμνας και ενίσχυσης των νέων, ταλαντούχων αθλητών και αθλητριών ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη, δυνατόν, εξέλιξή τους…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ