Στις διεθνείς συνθήκες είναι σύνηθες να υπάρχουν απόρρητες συμφωνίες. Οι μυστικοί όροι όμως κατά κανόνα αποκαλύπτονται, έστω και μετά από χρόνια.
Ετσι, χρειάστηκαν μερικές δεκαετίες για να μάθουμε ότι η Συμφωνία της Γιάλτας περιείχε και όρο που «χάριζε» την Ελλάδα στους Συμμάχους. Η Συμφωνία του Τσόρτσιλ με τον Στάλιν είχε καταστήσει τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο περιττό.
Στα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν, η Ελλάδα υπέγραψε με τις ΗΠΑ ένα πλήθος μυστικών συμφωνιών, τις οποίες απεκάλυψε η χούντα των Συνταγματαρχών!
Ηταν στις αρχές της δεκαετίας τους ’70, όταν η απριλιανή Δικτατορία παρεχώρησε τις διαβόητες διευκολύνσεις στον 6ο Στόλο. Ηταν μια συμφωνία αποικιακής μορφής που επέτρεπε στα αμερικανικά πολεμικά πλοία να δένουν σε ελληνικά λιμάνια ελευθέρως. Για να αντιμετωπίσει τη γενική λαϊκή κατακραυγή, η Χούντα διέρρευσε στις εφημερίδες τμήματα των παλαιοτέρων συμφωνιών για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.
Οι συμφωνίες προέβλεπαν την ελεύθερη κυκλοφορία, σε περιπτώσεις ανάγκης, αμερικανικών στρατιωτικών τμημάτων –περιλαμβανομένων και αρμάτων μάχης!!
Τα χρόνια πέρασαν, και οι μυστικές συμφωνίες με τους Αμερικανούς συνέχισαν να ισχύουν, ακόμη και όταν το ΠαΣοΚ έδιωξε τις «βάσεις του θανάτου» με μία νεότερη συμφωνία που προέβλεπε την απομάκρυνσή τους στο… προσεχές μέλλον.
Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις τήρησαν πάντοτε τις συμφωνίες με τους συμμάχους, πολλές από τις οποίες προφανώς εξακολουθούν να παραμένουν μυστικές, δηλαδή άγνωστες.
Ας ελπίζουμε ότι οι συμφωνίες που υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος είναι μόνο αυτές που έχουν ως τώρα αποκαλυφθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ