To 2016 τελειώνει με ένα απίστευτο περιστατικό πρωθυπουργικού και αστυνομικού αυταρχισμού! Τι εννοώ; Ο καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης έκανε πριν από λίγες ημέρες την ακόλουθη καταγγελία:
Στις 19.12.2016 το πρωί –στην Αθήνα –αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας «είχε κλείσει» την κάθετη προς τη λεωφόρο Πατησίων κίνηση για να περάσει η αυτοκινητοπομπή του Πρωθυπουργού!
Το επαχθές αποτέλεσμα ήταν ένα απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο, αφού όλα ήταν ακινητοποιημένα –πεζοί και αυτοκίνητα –για να περάσει ο «ηγεμόνας- πρωθυπουργός» κ. Τσίπρας! Και τα ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν είναι τα ακόλουθα: Από πότε σε μια ευρωπαϊκή χώρα μπλοκάρονται όλοι οι δρόμοι για να φθάσει γρήγορα ο Πρωθυπουργός στη δουλειά του; Αυτό είναι το πολιτισμικό πρότυπο του ηγέτη της «πρώτη φορά Αριστεράς»; Να περνάει αυτοκρατορικά ο ηγεμόνας και «ας κάνουν ό,τι θέλουν οι πολίτες»; Και τέλος ποιος επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να «καταχράται» έτσι τον δημόσιο χώρο;
Ομως υπάρχει και ένα πιο επικίνδυνο στοιχείο στην παραπάνω καταγγελία. Ο καθηγητής κ. Σπινέλλης έβγαλε με το κινητό του ορισμένες φωτογραφίες, γιατί προφανώς θεώρησε ότι το παραπάνω φαινόμενο ήταν απαράδεκτο.
Αμέσως τον πλησίασαν άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά, «τον ρώτησαν τι δουλειά κάνει, ζήτησαν να ψάξουν την τσάντα του και αφού πήραν την ταυτότητά του αξίωσαν επιτακτικά» να διαγραφούν οι φωτογραφίες του κινητού τηλεφώνου οι οποίες απεικόνιζαν το παραπάνω τραγελαφικό φαινόμενο.
Και τα ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν είναι τα εξής: Από πότε οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν τέτοιες προληπτικές έρευνες, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την τέλεση ενός αδικήματος; Και ποιο ήταν ακριβώς το αδίκημα που είχε διαπράξει ο καθηγητής; Η φωτογράφιση ενός αυτοκινητοδρόμου;
Υπενθυμίζω ότι όλα αυτά ρυθμίζονται από το ΠΔ 141/1991 και προληπτικές αστυνομικές έρευνες μπορούν να γίνουν μόνο με νομοθετική εξουσιοδότηση και μόνο υπό τους όρους που προβλέπει η δικονομία μας!
Διαφορετικά μεταβαλλόμαστε ταχέως σε ένα αστυνομικό κράτος αυθαιρεσίας «τύπου Ερντογάν»!
Προφανώς όλα αυτά έγιναν για να μη δημοσιοποιηθεί το απαράδεκτο γεγονός ότι «μπλοκάρονται» οι δρόμοι για να φθάσει ο κ. Τσίπρας γρήγορα στο γραφείο του!
Συμπέρασμα; Ισως το 2016 πρέπει να χαρακτηριστεί έτος «κυβερνητικού αυταρχισμού»!

Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ