Αν η Ελλάδα έχει έναν σταθερό σύμμαχο τα χρόνια των μνημονίων που μας κράτησε στο ευρώ, είναι η Γαλλία και περισσότερο οι γάλλοι σοσιαλιστές.
Οπως όλοι πρέπει να θυμούνται, η επιστροφή στη δραχμή το καλοκαίρι του 2015 –με προφανείς ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ –αποτράπηκε από τις πρωτοβουλίες του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του υπουργού Οικονομίας Μισέλ Σαπέν και του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εξακολουθεί να μάχεται για λογαριασμό μας.
Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν αρκετοί έλληνες –οσφυοκάμπτες –πολιτικοί που «ψηφίζουν» Σόιμπλε και ΔΝΤ, δεν θέλουν ούτε καν να ακούν ή να διαβάσουν όσα έγραψε για τις συντάξεις στην Ελλάδα ο γάλλος επίτροπος.
Σε άρθρο του, με αφορμή το επίδομα στους συνταξιούχους, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «σύμφωνα με στοιχεία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η μέση δημόσια σύνταξη το 2013 ήταν 1.233 ευρώ τον μήνα στη Γερμανία έναντι 846 ευρώ στην Ελλάδα. Και αν προσθέσει κανείς και τα επιδόματα, που ήταν αρκετές φορές υψηλότερα στη Γερμανία, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη» απαντώντας έτσι στον εμμονικό Πόουλ Τόμσεν ότι «οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα υψηλές».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Τόμσεν του απάντησε από το blog του ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι:
«Για εργαζόμενους με παρόμοια χαρακτηριστικά –για παράδειγμα με εισφορές 45 ετών –οι συντάξεις είναι σχεδόν ίδιες, 1.287 ευρώ στη Γερμανία, 1.152 ευρώ στην Ελλάδα».
Πόσο γελοίο μπορεί να είναι το επιχείρημα και οι υπολογισμοί του για συνταξιούχους με 45 χρόνια ασφάλισης, όταν αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα στη Γερμανία, και πολύ λιγότεροι στην Ελλάδα. Ισως όμως έτσι θέλησε να κρύψει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου, που θα εφαρμοστεί το 2017, έχει τα ποσοστά αναπλήρωσης που υπέδειξε ο ίδιος και είναι μάξιμουμ 46% των αποδοχών για 42 χρόνια ασφάλισης. Και ότι αυτά οδηγούν τις συντάξεις στην Ελλάδα σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από τη Γερμανία.
Για να μην αναφερθούμε στους 300.000 μακροχρόνια ανέργους στην Ελλάδα και όλους όσοι περνούν το 50ό έτος της ηλικίας και ψάχνουν εργασία για να επιβιώσουν και να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια. Αυτοί πότε και πόση σύνταξη θα πάρουν, κύριε Τόμσεν;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ